Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Βορειοηπειρώτης του καναπέ: Η ΟΜΟΝΟΙΑ ΠΑΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΤΑΒΛΙ

 
Σε ένα παιχνίδι τάβλι με αντιπάλους την ΟΜΟΝΟΙΑ και τους Αλβανούς η ΟΜΟΝΟΙΑ επίτηδες κάνει τις λάθος κινήσεις ενώ οι ζαριές τις είναι πολύ καλές. Το παιχνίδι φυσικά θα το κερδίσουν οι Αλβανοί.
Στο δελτίο τύπου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ με ημερομηνία 29-09-2011 αναφέρονται οι λόγοι του καλέσματος σε αποχή των μελών της Ελληνικής Εθνικής μειονότητας. Πολύ εύκολα θα μπορούσα να υποθέσω ότι αναφέρεται σε άλλη απογραφή κάποιου άλλου κράτους. Τα 5 από τα 9 σημεία που καταγγέλλει, αν δεν τα καταγγέλλει από άγνοια τότε συνειδητά λέει ψέματα.
Τα 9 σημεία είναι τα εξής:
1. Ο νόμος περί απογραφής παραχαράσσει και ποινικοποιεί την αρχή του αυτοπροσδιορισμού.
Αν αναφέρετε στον νόμο 8669 με ημερομηνία 26/10/2000  περί γενικής απογραφής πληθυσμού και στέγασης, όπως αυτός τροποποιήθηκε με τον νόμο 10 442 με ημερομηνία 07/07/2011 τότε αυτός που το έγραψε δεν διάβασε τον νόμο.
2. Ο όρος «εθνική μειονότητα» στο ερωτηματολόγιο αντικαθίσταται με τον προσδιορισμό «εθνοπολιτιστική ομάδα».
 Αν αναφέρετε στο έντυπο της απογραφής που θα γίνει στην Αλβανία τον Οκτώβριο του 2011 τότε αυτός που το έγραψε δεν διάβασε ποτέ το έντυπο. http://www.bhkanapes.com/197
3. Η αναφορά της γλώσσας και του θρησκεύματος στο ερωτηματολόγιο καθίσταται ως προαιρετική.
 Αν αναφέρετε στο έντυπο της απογραφής που θα γίνει στην Αλβανία τον Οκτώβριο του 2011 τότε αυτός που το έγραψε δεν το διάβασε. Η γλώσσα είναι υποχρεωτική και το θρήσκευμα σωστά είναι προαιρετικό σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις. http://www.bhkanapes.com/94

4.  Η μη ύπαρξη ελληνικής έκδοσης του ερωτηματολογίου, κατά παράβαση της Σύμβασης Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης περί εθνικών μειονοτήτων.
 Η επίσημη γλώσσα του Αλβανικού κράτους είναι τα Αλβανικά. Η σύμβαση πλαίσιο δεσμεύει το μέλος που την έχει υπογράψει να διαθέτει δημόσια έγγραφα  η και  έντυπα απογραφής στα Ελληνικά μόνο αν το ζητήσει ένας μεγάλος αριθμός ατόμων.  Δεν ξέρω αν το έκανε η ΟΜΟΝΟΙΑ ή άλλη οργάνωση ή κάποια ανεξάρτητα άτομα. Αν το κάνανε καλώς το κάνανε και κακώς η Αλβανία δεν το έλαβε υπόψη. Πολύ θα ήθελα και εγώ να έχω ένα έντυπο στα Ελληνικά και ο Κινέζος εργάτης στα Κινέζικα αλλά δεν το έχω ούτε εγώ ούτε ο Κινέζος. Για τον ίδιο λόγο θα έπρεπε το ΚΕΑΔ να απέχει από τις εκλογές γιατί τα ψηφοδέλτια δεν είναι στα Ελληνικά. http://www.bhkanapes.com/172
(Η ίδια η σύμβαση πλαίσιο επιτρέπει σε πρόσωπα η οργανώσεις να διαθέσουν τα δικά τους ενημερωτικά έντυπα στην γλώσσα τους. )

5.    Ο ορισμός των επιτροπών απογραφής έγινε χωρίς τη συμμετοχή μελών της Ε.Ε. Μειονότητας, τρόπος ο οποίος διασφαλίζει την έλλειψη διαφάνειας.
Σωστά ανησυχούν, αλλά δεν ξέρω πως μπορούν να επιβάλουν εκπροσώπους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, σε περιοχές που δεν κατοικούν κατά πλειοψηφία  Έλληνες.

6.    Η στοχευόμενη παράληψη ενημέρωσης των μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.
Δεν ξέρω αν είναι στοχευόμενη αλλά απ’ ότι κατάλαβα η ενημέρωση δεν ήταν αυτή που χρειάζεται ούτε στις μειονότητες ούτε στους Αλβανούς. Δεν ζω εκεί και κρατώ μια επιφύλαξη. Η απογραφή του 2011 είναι κάτι νέο για τους Αλβανούς πολίτες και θα έπρεπε να έχει γίνει αντικειμενική ενημέρωση σε όλους. Όλες οι προηγούμενες απογραφές είχαν στόχο την σωστή ενημέρωση των αρχείων του κράτους. Η απογραφή του 2011 έχει ως στόχο την απόκτηση ανώνυμων στατιστικών στοιχείων που απαιτούν οι διεθνείς οργανισμοί, η Ευρώπη και το Αλβανικό κράτος.
Η μέχρι τώρα στάση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ μου δίνει το δικαίωμα σαν Βορειοηπειρώτης να την κατηγορήσω για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

7.    Η κατάργηση λήψης αντιγράφου σχετικά με την εθνικότητα.
Δεν ξέρω αν υπήρχε και καταργήθηκε αλλά φαντάζομε ότι απαγορεύεται από τον νόμο περί προσωπικών δεδομένων. Θα μπορούσε να υπάρχει βεβαίωση απογραφής αλλά ούτως η άλλως αυτό θα γινόταν για να μην υπάρξουν διπλοεγγραφές. Οι τεχνικές προδιαγραφές όμως της απογραφή, σύμφωνα και με τα διεθνή πρότυπα ελαχιστοποιούν αυτόν τον κίνδυνο.

8.    Η αντισυνταγματική απαγόρευση απογραφής των παιδιών που γεννήθηκαν στο εξωτερικό, ακόμη κι αν έχουν εγγραφεί στα αλβανικά δημοτολόγια.
Από πού προκύπτει η αντισυνταγματικότητα; Η Αλβανία, όπως έχει και το δικαίωμα με βάση τις διεθνείς συστάσεις και πρακτικές θεωρεί ότι δεν θέλει να έχει στατιστικά στοιχεία των παιδιών μέχρι κάποιας ηλικίας και σε ορισμένες περιπτώσεις. Το ίδιο παράπονο έχουν και οι Αλβανοί. Θεωρώ ότι είναι λάθος αλλά αφορά όλους τους Αλβανούς πολίτες και δεν έγινε μόνο για την Ελληνική μειονότητα. Για παρόμοιους λόγους αντιδρούν οι Αλβανοί των Σκοπίων.

9.    Ο αντισυνταγματικός όρος περί χρονικού προσδιορισμού της διαμονής των απογραφόμενων.
Από πού προκύπτει η αντισυνταγματικότητα; Σε αυτό το σημείο ακολουθεί τις σαφέστατες οδηγίες της EUROSTAT και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Το Αλβανικό σύνταγμα δεν προβλέπει τίποτα για τον όρο αυτό σε απογραφές.

«Εντούτοις τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου της Ομόνοιας στην Αθήνα, παροτρύνουν τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες να μην συμμετάσχουν σε μια τέτοιου είδους απογραφή.»
Η παρότρυνση απευθύνεται στους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες. Αν και εφόσον οι Βορειοηπειρώτες που κατοικούν στην Ελλάδα και όχι στην Αλβανία δεν μπορούν να λάβουν μέρος στην απογραφή τότε γιατί τους καλεί να απέχουν και γιατί η διαδικασία της απογραφής σταμάτησε πριν καν αρχίσει στη αναγνωρισμένη Ελληνική Εθνική μειονότητα στην Αλβανία μετά από απαίτηση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και κυρίως του ΚΕΑΔ;

Το παραπάνω δίνει το δικαίωμα στην Αλβανία να επικαλεστεί  προς όφελος της  τα άρθρα 20, 21 και 22 της Σύμβασης Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης περί εθνικών μειονοτήτων.
Μήπως δεν κατάλαβαν τι σημαίνει απογραφή στην σύγχρονη Ευρωπαϊκή και παγκόσμια πραγματικότητα; Η απογραφή της Αλβανίας του 2011 γίνεται ξεκάθαρα για την απόκτηση στατιστικών δεδομένων που απαιτούν οι διεθνείς οργανισμοί η Ευρώπη και το Αλβανικό κράτος.
Δεν είναι για κανέναν λόγο δημοψήφισμα ή καταγραφή της πρόθεσης των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών να αλλάξουν την εθνικότητα τους στα ληξιαρχεία, ούτε για την οποιαδήποτε αλλαγή των εδαφικών ορίων της αναγνωρισμένη ζώνης. Τα δυο αυτά ζητήματα είναι κάτι διαφορετικό και όλοι μας έχουμε κάθε λόγο να τα θεωρούμε απαράγραπτα δικαιώματα που πρέπει να διεκδικήσουμε. Πως θα μπορέσουμε όμως να διεκδικήσουμε οτιδήποτε στο μέλλον αν απουσιάζουμε από την απογραφή;

Η ΟΜΟΝΟΙΑ αν θέλει να αυτοκτονήσει σαν οργάνωση, μπορεί να το κάνει, αλλά δεν έχει κανένα δικαίωμα να παρασύρει τους Βορειοηπειρώτες. Στερεί με πιέσεις κάτω από το τραπέζι το δικαίωμα, αλλά και την υποχρέωση του Έλληνα Βορειοηπειρώτη να συμμετέχει σε μια απογραφή, στην οποία ξεκάθαρα, δεν ποινικοποιείτε ο αυτοπροσδιορισμός των μειονοτήτων.

Υ.Γ.
Αυτός που έγραψε το «εντούτης» ίσως ήθελε να γράψει κάτι άλλο

http://www.bhkanapes.com/272

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου