Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Συρρικνώνονται τα μειονοτικά σχολεία στην Κωνσταντινούπολη

ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑτης έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς η αγγλόγλωσση Sunday’sΖaman, δημοσιεύει δηλώσεις του εκπροσώπου του ελληνικού μειονοτικού σχολείου της Κωνσταντινούπολης Ζαππείου κ. Νίκου Κεφαλά. Το Ζάππειο, το οποίο περιλαμβάνει νηπιαγωγείο, γυμνάσιο και λύκειο κατά την ίδρυσή του το 1875 είχε 1.500 μαθητές. 
Σήμερα ο αριθμός έχει συρρικνωθεί στους 110. Φέτος, ενεγράφησαν μόνο οκτώ μαθητές στην πρώτη δημοτικού, δηλώνει ο κ. Νίκος Κεφαλάς υπογραμμίζοντας ότι αν τα πράγματα συνεχιστούν κατ’ αυτό τον τρόπο δεν θα υπάρχουν καθόλου απόφοιτοι μετά από δέκα χρόνια. «Αν και μιλάμε την ίδια γλώσσα και έχουμε την ίδια θρησκεία με τους Έλληνες της Ελλάδας δεν είμαστε από την Ελλάδα.

Είμαστε πολίτες της Τουρκίας» τονίζει ο κ. Κεφαλάς προσθέτοντας ότι «δεν γίνεται να τιμωρούμαστε κάθε φορά που υπάρχει διένεξη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας». Ο κ. Κεφαλάς επεσήμανε ότι θα πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο των ελληνικών μειονοτικών σχολείων, το οποίο θέτει ως προϋπόθεση φοίτησης σε αυτά να είναι κανείς Τούρκος υπήκοος και χριστιανός ορθόδοξος καταλήγοντας ότι αν τα μειονοτικά σχολεία είναι ανοικτά σε όλους, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, τότε υπάρχει πιθανότητα να επιβιώσουν.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 27/09/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου