Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Αποχώρησε από την Κορυτσά ο Γενικός Πρόξενος Θεόδωρος Οικονόμου - Καμαρινός

Αποχαιρετηστήρια εκδήλωση οργάνωσε προς τιμήν του η τοπική περιφερειακή οργάνωση της Ομόνοιας

ΚΟΡΥΤΣΑ: Σε μια σεμνή αλλά συγκινητική τελετή με γεύμα στο χωριό Μπομποστίτσα αποχαιρέτησαν το διπλωματικό προσωπικό του Προξενείου οι εκπρόσωποι της «Ομόνοιας Περιφέρειας Κορυτσάς» μαζί με άλλους ομογενείς και φορείς της περιοχής τον Γενικό Πρόξενο Κορυτσάς Θεόδωρο Οικονόμου – Καμαρινό.

Κατά  την αποχαιρετιστήρια ομιλία του  ο Πρόεδρος της   «Ομόνοιας Περιφέρειας Κορυτσάς» Ναούμ Ντίσιος τόνισε ότι στη σύντομη σε διάρκεια, αλλά σημαντική σε επιτυχίες θητεία του έγινε πραγματικότητα η ανάδειξη και καταγραφή των Ελλήνων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας (Ε.Ε.Μ.) της Αλβανίας στην περιοχή, μέσα στα πλαίσια της πρόσφατης και ιστορικής σημασίας απογραφή της Αλβανίας που συνεχίζει να διεξάγεται. 

Με έκδηλη τη συγκίνησή του για την προσφορά του Γενικού Προξένου και τη στήριξή του στο ομογενειακό στοιχείο του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού αλλά και τους ελληνόβλαχους της περιοχής, ο κ. Ναούμ Ντίσιος τού προσέφερε ένα αναμνηστικό δώρο αποχαιρετισμού, επισημαίνοντας ότι παρά την πρόωρη αναχώρησή του, κατάφερε να «αναστήσει» και να αναδείξει στο δημογραφικό χάρτη της Αλβανίας το ελληνικό στοιχείο της Περιφέρειας Κορυτσάς, καθώς η περιοχή δεν ανήκε στις επίσημα αναγνωρισμένες «μειονοτικές ζώνες».

 Ο  ίδιος ο Γενικός Πρόξενος κ. Θεόδωρος Οικονόμου – Καμαρινός, αφού τους ευχαρίστησε και αυτός όλους με τη σειρά του, ιδιαίτερα συγκινημένος  για τη  γόνιμη και αποδοτική συνεργασία μαζί τους, αρκέστηκε να αναφέρει ότι απλά έκανε το καθήκον του ως Έλληνας διπλωμάτης στην περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και τα αλβανικά Μ.Μ.Ε αποδέχονται πλέον την ύπαρξη ενός σημαντικού γηγενούς ελληνικού πληθυσμού στην περιοχή. Στην μεγάλης κυκλοφορίας αλβανική εφημερίδα «Panorama» ο αρθρογράφος Alfred Cako (22-08-2011) γράφει πως υπάρχει η εκτίμηση ότι ο αριθμός τους ανέρχεται σε περισσότερους από 32.000 στην περιοχή καθώς επίσης πολλοί Βλάχοι δήλωναν ελληνική καταγωγή.

Ωστόσο, αιωρείται ακόμη αναπάντητο το ερώτημα μεταξύ της ελληνικής κοινότητας της Αλβανίας για ποιο λόγο το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακάλεσε πρόωρα και πριν τη λήξη της θητείας του έναν τόσο έμπειρο στα θέματα της ομογένειας και επιτυχημένο διπλωμάτη που σίγουρα θα θυμούνται με ευγνωμοσύνη οι Έλληνες της Κορυτσάς, καθώς κατάφερε αυτό που τόσο διακαώς επιθυμούσαν και οι ίδιοι μετά από τόσες γενιές απολυταρχικού καθεστώτος που πέρασαν.   

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η μελλοντική στάση τόσο του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος όσο και των άλλων ελληνικών μειονοτικών κομμάτων (ΚΕΑΔ, MEGA) έναντι  των σοβαρών καταγγελιών για παρατυπίες  που έγιναν από πολλούς διεθνείς οργανισμούς και ομογενειακούς φορείς σχετικά με την εγκυρότητα και δημοκρατική διαφάνεια της πρώτης απογραφής πληθυσμού στην Αλβανία κατά τη διάρκεια του δημοκρατικού της βίου.
        
Με ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον  αναμένεται η στάση που θα  τηρήσει το ελληνικό Υπουργείο  Εξωτερικών έναντι των χιλιάδων  Ελλήνων που θα «ανακαλυφθούν»  στην Κορυτσά. Θα ζητήσει από  το αλβανικό κράτος την ανακήρυξή της ως μειονοτικής ζώνης; Είδομεν…

Το Δ.Σ της οργάνωσης «Ομόνοια Περιφέρεια Κορυτσάς» μαζί με το Διευθυντή των Ελληνικών Φροντιστηρίων Κορυτσάς «Αριστοτέλης» κ. Μισαήλ Γέρο    

Οι εκπρόσωποι των Δ.Σ. Κορυτσάς και Πόγραδετς. Στο κέντρο διακρίνονται οι πρόεδροι Ναούμ Ντίσιος και Πέτρος Γκιόκας αντίστοιχα.  

Το Δ.Σ, της «Ομόνοια - Περιφέρεια Κορυτσάς» με το Γ. Πρόξενο Θ. Οικονόμου. Από αριστερά: Nαούμ Ντίσιο (Πρόεδρος), Ελένη Κοτέλη (Αντιπρόεδρος), Μαρία Mάλε  (Γραμματέας), Σάντρης Νίτας και Γκούρης Κίτσος (μέλη). 

Ο Πρόεδρος της «Ομόνοιας» Θεσσαλονίκης κ. Χρ. Μπρέγκος και η Γραμματέας Ελένη Ζαλάνη μαζί με το Γενικό Πρόξενο Κορυτσάς.

1 σχόλιο:

  1. Συγχαρητήρια στην εφημερίδα σας που πρόβαλε σωστά το θέμα της προσφοράς του στην Πατρίδα ενός άξιου διπλωμάτη, του κ. Θ. Οικόμου-Καμαρινού, που έκανε τσωστά το καθήκον του, χωρίς βέβαια να τύχει και της ανάλογης αντιμετώπισης από το ΥΠΕΞ.
    Ο ελληνισμός, οι βορειοηπειρώτες και οι γνήσιοι Έλληνες τον ευγνωμονούν. Άξιος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή