Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Σχόλια του ιστολογίου μας πάνω στα "Τρία μεγαλύτερα ψέμματα που διαβάσαμε το 2010"

Το ιστολόγιο aristerastidropoli.blogspot.com δημοσίευσε πριν λίγες μέρες άρθρο με θέμα: "ΤΑ ΤΡΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΤΟ 2010". Αφού μας έκανε την "τιμή" να διαφημίσει ένα άρθρο μας δεόντως, θα ανταποδώσουμε αναλύωντας ένα δικό του κείμενο με το οποίο στην ουσία του συμφωνούμε και σε κάποια σημεία διαφωνούμε, προσθέτοντας τα δικά μας σχόλια και εκτιμήσεις. Συνήθως δεν σχολιάζουμε το περιεχόμενο άλλων μπλογκς, αλλά σε περιπτώσεις όπως αυτές που η ανωνυμία έχει τόσο μεγάλη απήχηση η οποία γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης για να προωθείται η πιο φτηνή και άτοπη προπαγάνδα και περισσότερο όταν αυτή βρίσκει έδαφος και εξαπλώνεται, τότε τέτοια φαινόμενα δεν μπορούν να μας αφήσουν αδιάφορους. 

Ας δούμε λοιπόν συγκεκριμένα: 

1) Η κυβέρνηση Μπερίσα κλείνει το λύκειο στους Βουλιαράτες;


Η ιστοσελίδα υπέρμαχος του ΚΕΑΔ σε μια προσπάθεια να πλήξει το MEGA μέσω του άτυπου ηγέτη του Σ. Ξέρρα «αποκαλύπτει» το επτασφράγιστο μυστικό των αλβανών με το οποίο στοχεύουν να πλήξουν την παιδεία των ελλήνων αλλά και την ίδια την υπόσταση της μειονότητας. Ενώ βάζουν στο παιχνίδι ακόμα δύο παράγοντες, το νεκροταφείο των ελλήνων στρατιωτών αλλά και τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο. Λεπτομέρεια, το οικοτροφείο που διατηρεί η Αρχιεπισκοπή φιλοξενεί μαθήτριες απο αλβανικά χωριά.
Το σχόλιο μας: Επιστολή με ανάλογο θέμα είχε στείλει στους αρμόδιους φορείς και ο πρόεδρος της Κοινότητας Βουλιαρατών Παναγιώτης Παπαγιάννης. Η εκπομπή του ΡΑΔΙΟ ΑΣΤΥ "Bόρειος Ήπειρος.gr" επικοινώνησε με τον κο Παπαγιάννη ώστε να βγει να μιλήσει στον αέρα για αυτό το τόσο σοβαρό θέμα. Ο πρόεδρος του χωριού Βουλιαράτες όμως απάντησε ότι δεν χρειάζεται να γίνει κάτι τέτοιο αφού οι "πληροφορίες" δεν ήταν σίγουρες και ότι η επιστολή στάλθηκε "για να προλάβουμε μην τυχόν και επαληθευθούν"... Έτσι το καλοκαίρι του 2010 το τηλέφωνο της διευθύντριας του σχολείου κας Μπούνταλη είχε πάρει "φωτιά" αφού ανησυχούντες Βουλιαρατινοί και Δροπολίτες ενδιαφέρονταν να μάθουν τι συμβαίνει. Η διευθύντρια δεχόταν τις κλήσεις εμβρόντητη, απαντώντας ότι αυτή η "είδηση" δεν υπάρχει ούτε σαν σενάριο. 
Όσο για τον κύριο Ξέρρα, από τη στιγμή που εντάχθηκε πλήρως στο κόμμα του Σαλί Μπερίσα θεωρείται προδότης για τον Ελληνισμό, όπως θεωρείτο τόσα χρόνια κάθε πολιτικός που προέρχεται από την Εθνική Ελληνική Μειονότητα και ταυτίζεται με αλβανικά κόμματα. Αν πρέπει λοιπόν να τον κατακρίνουμε, ας το κάνουμε βασιζόμενοι σε αλήθειες και όχι σε ψέμματα ή άστοχους συνειρμούς. Αν πάλι από τη δραστηριότητα του βγαίνει κάτι καλό για τη Βόρειο Ήπειρο να το λέμε κι αυτό.

Το "αριστερό" όμως ιστολόγιο στο σχόλιο του υποπέφτει σε ένα λάθος. Χαρακτηρίζει τον Υπουργό Εργασίας και Βουλευτή του PD στην Περιφέρεια Αργυροκάστρου ως άτυπο ηγέτη του MEGA. Ένα άλλο ιστολόγιο θεωρεί τον Έπαρχο Φοινίκης Ζήσο Λούτση de facto πρόεδρο του κόμματος των Ελλήνων, ενώ κάποιοι άλλοι τους κους Θωμά Μήτσιο και Κώστα Μπάρκα. Καλό θα είναι να συνενοηθούν μεταξύ τους και να τα βρουν στο ποιος είναι αυτός που "κινεί τα νήματα" της ΕΕΜΜ από το παρασκήνιο. Βέβαια η αλήθεια είναι μία: το κόμμα των Ελλήνων έχει πρόεδρο και αυτός λέγεται Χρηστάκης Κίτσιος.

2) Η Υπουργός Παιδείας της Ελλάδος ζήτησε να μειωθούν τα Ελληνικά μαθήματα από τους Έλληνες της Αλβανίας.


Επικαλούμενοι δημοσίευμα ομογενειακής εφημερίδας (Λαϊκο Βήμα) υποστηρίζει πως η Άννα Διαμαντοπούλου ζήτησε η διδακτέα ύλη στα ελληνικά σχολεία να είναι 50% στα αλβανικά και 50% στα ελληνικά, ενώ τώρα ισχύει 75% ελληνικά και 25% αλβανικά. Ενώ σε γενικές γραμμέςδεν παρέλειψαν να πλήξουν την ανθελληνική στάση της Υπουργού.

Λίγες μέρες αργότερα το γραφείο τύπου της Υπουργού διαψεύδει το παραπάνω δημοσίευμα.


Και τότε τα οι διαχειριστές του borioipirotis.blogspot.com δίνουν την εξής αφοπλιστική απάντηση: «Με απόλυτη ειλικρίνεια λέμε ότι, αν τη δήλωση την έκανε κάποιο άλλο πολιτικό πρόσωπο ενδεχομένως να ψάχναμε περισσότερο την πηγή και την εγκυρότητα της. Το γεγονός ότι η κ. Διαμαντοπούλου μας είχε προκαλέσει κάποιες φορές με τις - κατά τη γνώμη μας -αντεθνικές δηλώσεις και ενέργειες της, μας έκανε ποιο εύπιστους στο άκουσμα της είδησης.»
Το σχόλιο μας: Η πληροφορία πρωτοδημοσιεύτηκε όντως από το Λαϊκό Βήμα. Έπρεπε όμως πρώτα να "φιλτραριστεί". Το συγκεκριμένο μπλογκ όμως υπέπεσε και πάλι σε άλλο ένα λάθος, χειρότερο αυτή τη φορά, το οποίο θα θίξουμε στο τέλος. 

3) Έκρηξη βόμβας στο σπίτι του Μπολάνου

Και για το τέλος αφήσαμε τη ναυαρχίδα της παραπληροφόρησης, το nenanews.eu.


(Παραθέτουμε άλλο link διότι στην ιστοσελίδα nenanews δεν εντοπίσαμε το δημοσίευμα!?!)

Με σπαρακτικό τρόπο οι συντάκτες του κειμένου ενημέρωναν τους αναγνώστες για το τραγικό συμβάν, αποδίδοντας το γεγονός σε αλβανικούς εθνικιστικούς κύκλους. Την επόμενη μέρα γίνεται γνωστό πως η βόμβα δεν είχε στόχο το Βασίλη Μπολάνο αλλά αφορούσε περιουσιακές διαφορές δύο γειτόνων που μέναν κοντά στο σπίτι του Δημάρχου.
Μετά από μερικές μέρες σε συνέντευξη που παραχώρησε ο εκπρόσωπος τύπου της Ομόνοιας στην εκπομπή του ΡΑΔΙΟ ΑΣΤΥ «ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR» και ερωτηθέν για το συμβαν που η Ομονοια πρώτη έσπευσε να το καταδικάσει ως τρομοκρατικό χτύπημα εναντίον του έλληνα Δημάρχου, δήλωσε τα εξης:
«Νομίζω ότι το κουράσατε και σεις λίγο το θέμα. Δεν νομίζω ότι έπρεπε να γίνει τόσο πολύ συζήτηση για το αν ήτανε ή δεν ήτανε. Υπήρχε μια πράξη βίας, έγινε τα μεσάνυχτα μια έκρηξη. Όλοι φυσικά ευχόμαστε να μην ήταν τρομοκρατική επίθεση. Κανένας δεν θέλει τη βία»

Το σχόλιο μας: Κατ' αρχήν το δημοσίευμα υπάρχει ακόμα στην ιστοσελίδα (http://nenanews.eu/politics/598-bombbollanos.html). Ο σκοπός που είχε να εξυπηρετήσει δεν είναι άλλος από το να αναδειχθεί σώνει και καλά ο Δήμαρχος Χιμάρας και "ουδέν μονιμότερο του προσωρινού" πρόεδρος της Ομόνοιας Βασίλης Μπολάνος σε ήρωα, όπου μέσω αυτού διώκεται και ολόκληρος ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός. Τη... σκυτάλη στην έκφραση καταδίκης και αγανάκτησης για το "γεγονός", πήραν το Γραφείο Τύπου της Ομόνοιας και πολλά από τα εν Ελλάδι βορειοηπειρωτικά σωματεία. Ακόμα και το "αντιομονοιακό" και "φιλομπερισικό" Δ.Σ. της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών (σύμφωνα πάντα με μερίδα αποτυχόντων διεκδικητών της ηγεσίας της) παρασύρθηκε και εξέδωσε σχετικό Δελτίο Τύπου. 
Η συνέχεια είναι γνωστή με τους υπεύθυνους της παραπληροφόρησης όχι μόνο να μην ζητούν συγγνώμη αλλά να θέλουν να "πάρουν και το βόδι".

Κανείς δεν είναι αλάθητος σε αυτό τον κόσμο. Το θέμα είναι τα λάθη να μην γίνονται σκόπιμα, αλλά ακόμα κι όταν γίνονται ακούσια, ας υπάρχει το θάρρος της παραδοχής.

Το κακό είναι ότι κάποιοι βιάστηκαν να ανοίξουν "λογαριασμό" και για το 2011. Έτσι σε εβδομαδίαια ελλαδίτικη εφημερίδα δημοσιεύτηκε ανθελληνική δήλωση - φάντασμα της προέδρου της Κρατικής Επιτροπής Μειονοτήτων Κων/νας Βεζιάνη, την οποία έσπευσε να αναπαράγει χωρίς να επαληθεύσει προαναφερθέν βορειοηπειρωτικό ιστολόγιο.
Το σίγουρο είναι ότι όσο πλησιάζουν οι Δημοτικές Εκλογές τον επόμενο Μάιο η μάχη της (παρα)πληροφόρησης θα εντείνεται...

8 σχόλια:

  1. ta dika sas psemata pote tha ta dimosiefsetai ????? oeo??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. H ανωνυμία δίνει το "δικαίωμα" και για ανευθυνότητα. Εμείς δεν έχουμε αυτή την... πολυτέλεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επειδη μιλατε συνεχως για ανευθυνους ανωνυμους, εσεις γραφετε επωνυμα; Επειδη δεν εντοπισα καπου τα ονοματα σας μπορειτε να μου τα πειτε;

    Οσο για τους βορειοηπειρωτικους συλλογους, επιδιδονται ολοι τους σε ενα ατυπο διαγωνισμο πετριδοκαπηλιας και λαικισμου. Στη ΝεΒ φαινεται πως οι αποφασεις πλεον λαμβανονται σε αλλα κεντρα και απλος τα μελη της τις επικυρωνουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν και είναι ήδη γνωστά και αναγράφονται στην ταυτότητα της εφημερίδας μας, τα γράφουμε κι εδώ για όσους δεν γνωρίζουν.

    Εκδότης - Ιδιοκτήτης: Θόδωρος Βεζιάνης
    Συνεκδότης: Παναγιώτης Σίλης
    Διευθυντής: Χρήστος Ντρίτσος
    Αρχισυντάκτης: Δημήτρης Παππάς
    Συντάκτες και ανταποκριτές: Πέτρος Κούρτης, Ανδρέας Τσάκας, Ηλίας Υφαντής, Κώστας Κυριακού, Γιώργος Σούκουρας, Αριστείδης Ιασωνίδης, Αναστάσης Μάρκος, Ευθύμιος Καραγιάννης, Νικόλας Δήμος, Κώστας Στέργιος, Γιώργος Χαρίσης, Θοδωρής Ασβεστόπουλος, Κώστας Ίσος, Σπύρος Κουτσουμπίνας, Νίκος Αηδόνης, Μιχάλης Θάνος κ.α.

    Το Συμβούλιο της εφημερίδας απαρτίζεται και από πολλούς συνεργάτες εκτός σύνταξης.
    Πρόεδρος Συμβουλίου Κώστας Μακαριάδης.

    Καλό θα είναι επίσης κάποιοι να σταματήσουν με τις θεωρίες συνωμοσίας όσον αφορά τόσο εμάς όσο και για τα ελάχιστα βορειοηπειρωτικά σωματεία που παράγουν έργο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τη φραση "ιδεολογικά "άπλυτων""την υιοθετει η εφημεριδα ή εκφραζει καποιο συντακτη;
    Δε θα ηταν καλυτερα τα κειμενα να ειχαν την υπογραφη του συντακτη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καταντάς αφάνταστα κουραστικός με αυτή την εμμονή σου. Οι θέσεις της εφημερίδας μας είναι γνωστές άρα και γνωστός ο χαρακτηρισμός ατόμων με αυτή την ιδεολογία. Ακολουθεί και αντιγραφή άρθρου ομοϊδεάτισσας σας. Είσαι και θρασύς και ως ανώνυμος και ως αριστερός για να μας κάνεις υποδείξεις.
    Το θέμα τελειώνει εδώ. Έχουμε σοβαρότερα πράγματα να ασχοληθούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ase mas re aristra....ante na stirikseis ton Aristero Noyle kai to Rama esy kai ase tous boreiohpeirotes isixous!
    Me tous alvanous esy! Ainteeeee........

    ΑπάντησηΔιαγραφή