Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Στον Αστερισμό της Β. Ηπείρου

Αποκαλυπτικό βιβλίο του Στ. Τζίμα
Την ύπαρξη τουλάχιστον δύο κέντρων στο υπουργείο Εξωτερικών, την ΕΥΠ, το Εθνικό Ιδρυμα για την Υποδοχή και την Αποκατάσταση Παλιννοστούντων Ομογενών Ελλήνων (ΕΙΥΑΠΟΕ) αλλά και την «Ομόνοια» σχετικά με την ελληνική πολιτική στην Αλβανία, αρχές δεκαετίας του '90 και αμέσως μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Χότζα, αποκαλύπτει στο βιβλίο του «Στον Αστερισμό του Εθνικισμού» (Εκδόσεις Επίκεντρο) ο δημοσιογράφος της «Κ» Σταύρος Τζίμας.

Σύμφωνα με στοιχεία, πολλά εκ των οποίων δημοσιεύονται για πρώτη φορά, ένα τμήμα αυτών των μηχανισμών καλλιεργούσε στους Ελληνες της Αλβανίας κλίμα αλυτρωτισμού, στο πλαίσιο υλοποίησης μιας ανεδαφικής στρατηγικής «αυτονομίας» της Βορείου Ηπείρου αντίστοιχης με εκείνη που ακολουθούσαν οι Αλβανοί για το Κόσοβο.

Υπό την σκέπη αυτής της στρατηγικής διαδραματίστηκαν, με πρωταγωνιστές ανεξέλεγκτα «πατριωτικά» σωματεία και οργανώσεις, γεγονότα που αντί να βοηθήσουν έβλαψαν σε μεγάλο βαθμό την ελληνική μειονότητα και εξέθεσαν διεθνώς την Αθήνα. Στο πνεύμα αυτό, τα απομεινάρια της ακραίας εθνικιστικής οργάνωσης ΜΑΒΗ (Μέτωπο Απελευθέρωσης Βορείου Ηπείρου) επιχείρησαν να δολοφονήσουν στις 13 Μαρτίου 2001 σε μία ταβέρνα στο Περιστέρι τον μειονοτικό βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας, Βαγγέλη Τάβο. Η απόπειρα δολοφονίας κατά του Τάβου, τον οποίο η ΜΑΒΗ, σύμφωνα με τον Τζίμα, είχε επιχειρήσει να σκοτώσει και το 1997 στο χωριό του στην περιοχή της ελληνικής μειονότητας, δεν έχει εξιχνιαστεί από την ελληνική αστυνομία.

Ο Τζίμας επικαλείται τις μαρτυρίες δύο στελεχών της ΜΑΒΗ που ζουν σήμερα στην Ελλάδα, ο ένας στην Αθήνα και ο άλλος σε επαρχιακή πόλη. Οι δύο Βορειοηπειρώτες λένε ότι έλαβαν μέρος τόσο στην επίθεση εναντίον του αλβανικού στρατοπέδου της Επισκοπής, όπου δολοφονήθηκαν δύο Αλβανοί στρατιωτικοί, όσο και στην αποτυχημένη επιχείρηση στον Λόγγο, οπότε συνελήφθησαν σε ελληνικό έδαφος από την ελληνική αστυνομία, και από την εισαγγελία Ιωαννίνων τους ασκήθηκε δίωξη. Aντί όμως η υπόθεση να ερευνηθεί σε βάθος και να εκδικαστεί στα Γιάννενα, με απόφαση του Αρείου Πάγου «για λόγους εθνικής ασφαλείας» μεταφέρθηκε στην Αθήνα.

Η κατ' έφεση δίκη έγινε κεκλεισμένων των θυρών για «λόγους εθνικής ασφαλείας» και το εφετείο μείωσε τις ποινές του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, για μία υπόθεση την οποία ο Ανδρέας Παπανδρέου ως πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει «οργανωμένη και άκρως επικίνδυνη υπόθεση... που από εμάς δεν πρόκειται να κουκουλωθεί».

Ο Τζίμας, που δημοσιεύει για πρώτη φορά πρακτικά της δίκης, θέτει το ερώτημα:
Τι ήταν τελικά για την ελληνική δικαιοσύνη αυτοί οι άνθρωποι; Ηταν πράκτορες των αλβανικών μυστικών υπηρεσιών; Αν ναι, γιατί αφέθηκαν ελεύθεροι;
Ηταν υπερπατριώτες προβοκάτορες; Αν ναι, γιατί τους χαρίστηκε η ελληνική πολιτεία την οποία ζημίωσαν;
Για την κυβέρνηση Παπανδρέου, που είχε κληρονομήσει τη δύσκολη αυτή κατάσταση, σε κάθε περίπτωση, η διάλυση του παρακρατικού μηχανισμού, που είχε στηθεί για να «απελευθερώσει» τη Βόρειο Ηπειρο, είχε εν μέρει επιτευχθεί και προφανώς δεν είχε πλέον νόημα η περαιτέρω «ταλαιπωρία» των μελών της ΜΑΒΗ.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

4 σχόλια:

  1. afhste to MABH yshxo, einai h monadikh organwsh pou ekane kati gia thn voreiohpeiro, kai NAI mono me auton ton tropo tha apeleutherwthi h VOREIOS HPEIROS kai tha enwthoume me thn mhtera ELLAS......
    an thelete na riskete euthynes kapou koitakste kalytera pros thn pleura twn ''patriothkwn'' voreiohpeirwtikon kommaton kathws epishs kai pros tou ellhnarades politikous olon ton kommaton...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για το θεμα της Επισκοπης καταλάβαμε τι έγινε, αφου τότε οι Αλβανοί βρήκαν την αφορμή που θέλανε και την επέμενη κιολας μερα συλλάβανε και φυλακισανε τους 5 της Ομόνοιας -Βεζιάνη, Παπαχρήστο, Σύρμο,Μαρτο, Κυριακού) και μετά αφού βγήκανε τους "αποσύρανε τιμητικά". Από τότε το Βορειοηπειρωτικό θάφτηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. wraia egw tha thesw to ekshs erwthma, giati na mhn pistepsw pws to thema ths episkophs to esteisan kapoioi polithkh apo thn ellada gia auton akrivws ton logo, gia na dothei h aformh auth kai gia na mhn ksanasxolithei kaneis me thn voreiohpeirw?? apo kei kai pera to MABH mporei na to ekane kai en agnoia tou mporei kai na to ekane oikiothelas auto kaneis den to kserei, h akoma kai to oti kapoioi mporei na xrhshmopoihsan to MABH h to onoma tou, kaneis den tha mathei ti pexthke alla den mporoume na kathgoroume to MABH gia ola ta dhna ths voreiouhpeirou, to 1941-44 auth h organwsh htan pou polemouse tous germanotsamides mhn ksexname kapoia pragmata!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σενάρια μπορούν να γίνουν άπειρα.
    Το σίγουρο όμως είναι ένα: το ΜΑΒΗ ήταν ένα και μοναδικό, αυτό που έδρασε το 1942-1944.
    Όπως μία ήταν η Φιλική Εταιρεία, ένας ήταν ο ΕΔΕΣ κλπ. Κάποιοι που χρησιμοποιούν το όνομα του είτε με όπλα είτε με σπρέι δεν σημαίνει ότι αποτελούν συνέχεια του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή