Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Η.Π.Α - Ευρ. Ένωση - Ιταλία - Τουρκία κ.α. διεισδύουν στην περιοχή… ΟΛΟΙ (ΠΛΗΝ ΕΛΛΑΔΟΣ) «ΒΛΕΠΟΥΝ» ΑΛΒΑΝΙΑ


Οι Αμερικανοί σε ρόλο…μεσολαβητού επιχειρούν να γεφυρώσουν το χάσμα Μπερίσα - Ράμα

 

Η Ελληνική Κυβέρνηση δείχνει ανίκανη να παρακολουθήσει τις εξελίξεις, ενώ οι Β/Ηπειρώτες, αφημένοι στην τύχη τους, «ψάχνουν» ρόλο…

 
• Τη στιγμή που ο Υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέιμς Στάινμπεργκ πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία, επιχειρώντας να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ Μπερίσα και του επικεφαλής Αντιπολίτευσης Έντι Ράμα, η Κυβέρνηση χρηματοδοτεί τις θρησκευτικές κοινότητες της χώρας, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι σέβεται τα ανθρώπινα και θρησκευτικά δικαιώματα των πολιτών, προλειαίνοντας το έδαφος για την ένταξή της σε αυτή.
Και μάλιστα, σε μια περίοδο ιδιαιτέρως κρίσιμη, αφού το Μάιο θα διεξαχθούν οι τοπικές εκλογές στη γειτονική χώρα, η πολυαναμενόμενη απογραφή θα γίνει τελικά το Νοέμβριο, τα μεγάλα όμως οικονομικά και γεωπολιτικά ζητήματα, που αφορούν όλες σχεδόν τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, παραμένουν.
Σε αντίθεση με όλες τις χώρες που έχουν ζωτικά συμφέροντα στην Αλβανία, η Ελληνική πλευρά τηρεί ανησυχητική σιγήν ιχθύος.
Δείχνει ανίκανη να αντιδράσει στις συνεχείς προκλήσεις των Αλβανών, αλλά και να προασπίσει τα συμφέροντά της στην περιοχή, που είναι πολλά, κυρίως όμως αφήνει απροστάτευτους τους Βορειοηπειρώτες, που αναζητούν το ρόλο τους στις εξελίξεις.

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ…

Πρώτοι και καλύτεροι σπεύδουν να προασπίσουν τα συμφέροντά τους στην Αλβανία οι Αμερικανοί. Είναι γνωστό, πως οι Η.Π.Α. διεξάγουν εδώ και χρόνια έρευνες για πετρέλαιο σε απόσταση αναπνοής από τα σύνορα με την Ελλάδα (σχετικά έχει γράψει ο «Π.Λ.»), ενώ έχουν… αναλάβει και την τουριστική ανάπτυξη παράλιων περιοχών της χώρας, μέσω της κατασκευής δρόμων, ξενοδοχείων κτλ.
Με δεδομένη την έντονη πολιτική κόντρα στην Αλβανία και τα θλιβερά γεγονότα της 21ης Ιανουαρίου στα Τίρανα, όταν οι οπαδοί της Αντιπολίτευσης διαδήλωσαν εναντίον της Κυβέρνησης Μπερίσα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έστειλε τον Υφυπουργό Εξωτερικών να επιχειρήσει γεφύρωση του χάσματος.
Εκείνος τόνισε, πως «πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους, ότι είναι υποχρέωση τους, ο σεβασμός του κράτους δικαίου και του Συντάγματος, ο σεβασμός των ανεξάρτητων θεσμών και των εκλογικών διαδικασιών, όπως καθορίζονται από το Σύνταγμα, η συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες και η διεξαγωγή πολιτισμένων συζητήσεων για το μέλλον τις χώρας». Έκρινε δε, απαραίτητο να συμβάλλουν όλοι στο να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τα θλιβερά γεγονότα τις 21ης Γενάρη.

ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΕΣ…
Σύμφωνα με έγκυρες διπλωματικές πηγές, η Αμερικανική αποστολή εστάλη και ως μεσολαβητής στην συνεχιζόμενη ανεπιτυχή προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να γεφυρώσει εκείνη το χάσμα μεταξύ των δυο πολιτικών παρατάξεων και να επιβάλλει πολιτική σταθερότητα στη χώρα. «Ο Μπερίσα αρνείται να συνεργαστεί στην έρευνα που διενεργείται από τον γενικό εισαγγελέα για το θάνατο των τεσσάρων διαδηλωτών τον Ιανουάριο. Παρ’ όλα αυτά έχει στήσει και μια επιτροπή για να ερευνήσει το θέμα. Το παράδοξο είναι, ότι η Επιτροπή αυτή αποτελείται από… «δικούς» του πολιτικούς! Αυτή η τακτική έχει αναστατώσει τις Βρυξέλλες» υπογραμμίζουν πηγές.
Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, η εμπλοκή της Αμερικής ήταν μονόδρομος, αφού θίγονται τα συμφέροντά της και η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κάτι που οι Η.Π.Α. αντιμετωπίζουν θετικά. «Η οικονομική διείσδυση στην περιοχή είναι μεγάλη. Θα έπρεπε και η Ελληνική Κυβέρνηση να το αντιληφθεί, αλλά περί άλλων τυρβάζει, αφήνοντας στο περιθώριο τα εθνικά συμφέροντα».

ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ
Όμως στην Αλβανία –και κυρίως στη Νότια πλευρά- έχουν ζωτικά συμφέροντα και άλλες χώρες της Βαλκανικής… γειτονιάς. Πρώτη και καλύτερη η Ιταλία, η οποία έχει κάνει οικονομική διείσδυση στην περιοχή. Να σημειωθεί, ότι οι Αλβανοί ακόμη ενδιαφέρονται να αρπάξουν από την Ελλάδα τον αγωγό φυσικού αερίου ITGI, για την διέλευση του οποίου οι Περδικιώτες πνέουν τα μένεα και δεν τον θέλουν στην περιοχή. Ως γνωστόν, ο αγωγός θα καταλήγει στην Ιταλία, είναι ήδη πολύ ώριμο έργο –το πιο ώριμο και έτοιμο προς υλοποίηση από όλους τους υπό κατασκευή αγωγούς στην Ελλάδα- και είναι λογικό Αλβανοί και Ιταλοί να επιδιώκουν την ικανοποίηση των συμφερόντων τους.
Βλέψεις στην περιοχή έχουν και οι Τούρκοι, που άλλωστε είχαν κάνει αισθητή την παρουσία τους στα Αλβανικά παράλια της Αδριατικής με φρεγάτες, ενώ και άλλες χώρες έχουν ανοιχτές διαφορές με τους Αλβανούς, όπως οι Σκοπιανοί, οι Ρουμάνοι (για τους Βλάχους) κ.α.

Η ΕΛΛΑΔΑ
Η Ελλάδα από την πλευρά της τηρεί μια προκλητικά… αδιάφορη στάση. Απορροφημένη στα εσωτερικά της προβλήματα δεν δείχνει ικανή να επέμβει δραστικά στις εξελίξεις. Υπάρχουν πολλά σημαντικά θέματα, όπως η υφαλοκρηπίδα, οι προκλήσεις των Τσάμηδων, οι συνεχείς αλυτρωτικές τάσεις μεγάλης μερίδας Αλβανών κ.α. για τα οποία η Κυβέρνηση δεν έχει καν πάρει επίσημη θέση. Και σαν να μην έφθανε αυτό, με τυπικές διαδικασίες ανακάλεσε τον Πρόξενο Κορυτσάς για τις δηλώσεις που έκανε σε εκδήλωση της Ομόνοιας, όπου είπε, μεταξύ άλλων, πως οι Βορειοηπειρώτες στην απογραφή που θα γίνει στην Αλβανία, πρέπει να δηλώσουν ελληνική εθνικότητα!
«Ενώ όλοι έχουν πέσει πάνω στην Αλβανία για να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους, η Ελλάδα, που έχει χιλιάδες ομογενείς στην περιοχή και συνορεύει με τη χώρα, μένει θεατής των εξελίξεων» σημειώνουν Βορειοηπειρώτες.

Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Τέλος, σύμφωνα με την ιστοσελίδα borioipirotis.blogspot.com, η Αλβανική Κυβέρνηση αποφάσισε να χρηματοδοτήσει με 720.000 ευρώ (100 εκ. λεκ) τις θρησκευτικές κοινότητες της χώρας. Τα χρήματα αυτά πρόκειται να πάνε σε συντήρηση των χώρων λατρείας και για τους μισθούς των υπαλλήλων και των εκπαιδευτικών θρησκευτικών Ιδρυμάτων.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία πήρε 26.220.000 λεκ και είναι δεύτερη στη σχετική κατάταξη μετά την Μουσουλμανική κοινότητα, που πήρε 31.632.000 λεκ. Να σημειωθεί, ότι το 10% των κατοίκων στην Αλβανία είναι καθολικοί, το 25% Ορθόδοξοι και το 65% Μουσουλμάνοι. Σύμφωνα και πάλι με την εν λόγω ιστοσελίδα, από τους χώρους λατρείας και τα μνημεία, που έχουν ανάγκη επισκευής, η συντριπτική πλειοψηφία είναι Ορθόδοξα.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου