Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Οι κάτοικοι του ακριτικού Πωγωνίου Ιωαννίνων ζητούν να λειτουργήσει και πάλι το Τελωνείο των Δρυμάδων

Σημαντικά τα προβλήματα από την κατάργησή του…

«Οι αποφάσεις δεν πρέπει να λαμβάνονται από την Αθήνα…»

 

• «Δεν μπορεί η Κυβέρνηση να αποφασίζει από την Αθήνα, τι είναι ωφέλιμο και τι όχι για τους ακρίτες». Με αυτή η φράση πολλοί κάτοικοι του Πωγωνίου και άλλων παραμεθόριων περιοχών στα Γιάννινα, διαμαρτύρονται για το «λουκέτο» που μπήκε στο Τελωνείο Δρυμάδων. Οι επιπτώσεις στην καθημερινότητά τους είναι σοβαρές και ζητούν από την Κυβέρνηση να επαναλειτουργήσει το Τελωνείο.

Τελευταίο, χαρακτηριστικό, παράδειγμα, το περιστατικό που σημειώθηκε μόλις την περασμένη Παρασκευή, 25 Μαρτίου. Μια νεκροφόρα έμεινε για δυο ώρες ακινητοποιημένη στο Τελωνείο, γιατί δεν προχωρούσαν οι διαδικασίες, για να περάσει στην Αλβανία! Μάλιστα, λόγω της ζέστης υπήρχε κίνδυνος αλλοίωσης της σορού!

Το θέμα τελικά λύθηκε, μετά από παρέμβαση αρμόδιων ανώτερων τελωνειακών, όμως το συγκεκριμένο παράδειγμα, αν και μακάβριο, είναι χαρακτηριστικό των δυσκολιών που βιώνουν οι κάτοικοι ακριτικών περιοχών της Ηπείρου, από την πολιτική του «λουκέτου» σε Δημόσιες Υπηρεσίες!
«Τι θα γίνει, αν πρέπει να περάσει ένας ασθενής για να πάει επειγόντως σε Νοσοκομείο των Ιωαννίνων;» ρωτούν πολλοί Βορειοηπειρώτες, που είναι δυσαρεστημένοι από το κλείσιμο του Τελωνείου.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΑΒΙΑ
Σήμερα, αν κάποιος θέλει να περάσει στην Αλβανία υπάρχει μόνο ο σταθμός της Κακαβιάς και της Μέρτζανης στην Κόνιτσα.
Όμως, για να πάει, για παράδειγμα, στη Σωπική, θα πρέπει να οδηγήσει για 5 ώρες σε παλιόδρομο, μέσω Αργυροκάστρου τη στιγμή που από τις Δρυμάδες είναι μόλις 7 λεπτά!
Έτσι, σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν πολλοί Βορειοηπειρώτες που πηγαινοέρχονται καθημερινά, αλλά και πολλοί επαγγελματίες που μετακινούνται συχνά μέσω των συνόρων. «Τίθενται λειτουργικά θέματα, που δεν μπορούν να κατανοήσουν οι Κυβερνώντες, οι οποίοι κρίνουν τα πάντα με βάση το πόσο κοστίζουν και τι κέρδος αποφέρουν» σημειώνουν κάτοικοι της περιοχής.

ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ΩΡΕΣ
Έτσι, ζητούν να λειτουργήσει και πάλι το Τελωνείο ή στη χειρότερη περίπτωση να γίνει αυτό που γινόταν και στο παρελθόν.
Ένας υπάλληλος από το Τελωνείο Κακαβιάς να πηγαίνει για κάποιες ώρες το πρωί και το απόγευμα στις Δρυμάδες, ώστε να λειτουργεί και το εκεί Τελωνείο.
«Οι λύσεις δεν απαιτούν κόστος, αλλά ενδιαφέρον από την Πολιτεία. Με μια απόφαση και μάλιστα εν κρυπτώ (!) κατήργησαν το Τελωνείο, χωρίς να ξέρουν πόσο πολύ βοηθά στην καθημερινότητά μας» λένε κάτοικοι, του εκείθεν των συνόρων Πωγωνίου.

ΤΑ ΧΩΡΙΑ…
Υπενθυμίζεται, βέβαια, ότι μεγάλος αριθμός Βορειοηπειρωτών κατοικούν στην περιοχή της Λαντζουρίας, που περιλαμβάνει 35 χωριά, μεταξύ των οποίων και 10 Ελληνόφωνα, με κέντρο την Πολίτσιανη.
Μάλιστα, τώρα που το Πάσχα πλησιάζει θα θελήσουν πολλοί κάτοικοι των χωριών αυτών να πάνε από την Ελλάδα και το εξωτερικό στους τόπους καταγωγής τους. Από το Τελωνείο των Δρυμάδων η απόσταση είναι ελάχιστη. Από την Κακαβιά όμως ο χρόνος και η απόσταση μεγαλώνουν και κατ’ επέκταση τα έξοδα και προ παντός η ταλαιπωρία.

Ο ΔΡΟΜΟΣ
Τα παράλογο στην υπόθεση είναι, ότι κατασκευάστηκε νέος σύγχρονος δρόμος που ενώνει τις ακριτικές αυτές περιοχές του Νομού Ιωαννίνων με τις Αλβανικές και τώρα που ολοκληρώθηκε το Ελληνικό Τελωνείο, από το οποίο περνάει ο νέος οδικός άξονας, καταργήθηκε!
Να σημειωθεί, ότι ο δρόμος κατασκευάστηκε στο ελληνικό έδαφος από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων (με χρηματοδότηση από πρόγραμμα Interreg) και στοίχισε πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ περίπου 4 εκατ. ευρώ κόστισε η κατασκευή του στην Αλβανική πλευρά, η οποία έφτιαξε και τελωνείο, το οποίο είναι επανδρωμένο και λειτουργεί κανονικά!

3 σχόλια:

  1. Πάλι στη Λιτζουριά αναφέρεται ο ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ. Πρέπει να τους πούμε ότι το Πωγώνι δεν ανήκει εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. den enoite me ta 4 ekatomiria ftiaxtike kai o dromis diplis loridas me mpares kaetalipa os tin sopiki giati an to lete afto kai to enoite tha sas parakaleso poli i na pseksete kalitera tis plirofories pou pernete i akoma pigente kai dite min fovste den dagonoume aftous pou den mas kanoun kano kai kati alo min grafete paparies alli fora an den to pseksete to thema sas efxaristo poli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. nomizete epidi to kratos eklise tis drimades emis den tha perasoume apo tis drimades, an perasoume ti tha kanoun i stratiotes tha mas silavoun ,giati astinomiko sta sinora exi mono to kalikeri gia 2-3 meres meta krionoun ta palikaria mas.Den katalaveno pios eksipnos politikos to skeftike olo afto to fiasko pou ginete ,emis tha perasoume gia to pasxa kai as erthi kapios na mas stamartisi etsi kialios den pername xoris xartia me ellinikes taftotites pername ANTE KAI KALO PASXA SE OLOUS !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή