Από τη στήλη "Εδώ Βόρειος Ήπειρος" (8-3-2011), της Θωμαϊδος Παριανού
Αυτή την φορά, στο χορό των αντιδράσεων κατά της απογραφής μπήκαν και υπογραφές των λεγόμενων διανοουμένων (52 μέχρι στιγμής). Όπως ισχυρίζονται, η απογραφή έχει εθνοτική και θρησκευτική βάση, και παρεμβαίνει στο Σύνταγμα, παραβιάζοντάς το, μια που το Σύνταγμα εγγυάται τις προαναφερθείσες ελευθερίες, στις μειονότητες, ωστόσο δεν τις αναγκάζει να το δηλώσουν. Επίσης, υποστηρίζουν ότι τέτοια στοιχεία δεν περιλαμβάνονται στις απογραφές κανενός από τα 27 μέλη της ΕΕ. Και βέβαια, όλα αυτά είναι φθηνές δικαιολογίες.
Η απογραφή, με βάση την εθνικότητα και το θρήσκευμα, υπήρξε ένα πάγιο αίτημα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού από την δεκαετία του ΄90, ήταν να γίνει τον ερχόμενο Απρίλιο και τελικά αναβλήθηκε για τον Νοέμβριο, με δικαιολογία τις τοπικές εκλογές του Μαΐου.. Αλλά, αυτό που έχει πολύ ‘γούστο’ είναι οι δηλώσεις του Shpetim Idrizi, αρχηγού του ενωμένου πλέον κόμματος των Αλβανοτσάμηδων (Κόμμα Δικαιοσύνης, Ενσωμάτωσης και Ενότητας), σε συνέντευξή του στην Αλβανική εφημερίδα Lajm.
Σας τις παραθέτουμε ασχολίαστες :
«Αν στην Αλβανία δεν υπήρχαν χιλιάδες Αλβανοί πολίτες, οι οποίοι λαμβάνουν σύνταξη 300 ευρώ από την Ελλάδα και στην περίπτωση που δηλώσουν Αλβανοί θα τους τα κόψουν, αν δεν πιέζανε οι ελληνικές οργανώσεις απειλώντας τους Αλβανούς, αν δεν δηλώσουν Έλληνες θα ακυρώσουν τα έγγραφα των συγγενών τους που κατοικούν στην Ελλάδα, αν δεν είχαν διανεμηθεί εκατομμύρια ευρώ, για να αγοράσουν μια ψεύτικη δήλωση, τότε σίγουρα δεν θα ήμουν κατά της εθνικής απογραφής».
Η "εκδοχή" του Top Channel: «Οι Συντάξεις κάνουν τους Βλάχους, Έλληνες»
«Επί χρόνια, ο βλάχικος πληθυσμός, γίνεται αντικείμενο προσπάθειας, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από ορισμένους κύκλους, για να δημιουργήσουν μια ψεύτικη θεωρία ότι είναι ελληνικός πληθυσμός», αναφέρει το αλβανικό κανάλι ‘Top Channel’ και θα συνεχίσει:
Όπως αποκαλύπτεται από την έκδοση του εντύπου «Η άλλη Αλβανία» επιχειρείται μια διαφορετική προσέγγιση, η οποία διαφέρει από τις δηλώσεις, που γίνονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Ο στόχος είναι ο ίδιος, όπως με τους Αλβανούς Ορθόδοξους, από κοινού με τους Βλάχους, να δημιουργηθεί μια τεχνητή αύξηση του αριθμού της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.
Ξεκινώντας μια έρευνα, το αλβανικό κανάλι «Top Channel», επισκέφθηκε το χωριό Μπομποστίτσα της Κορυτσάς, το χωριό που τόσο είχε αναφερθεί από σοβαρές παραβιάσεις, που έγιναν στην ανέγερση ενός μνημείου από την οργάνωση της Ομόνοιας, για τους Έλληνες στρατιώτες, που σκοτώθηκαν στον πόλεμο, πριν περίπου 71 χρόνια.
Οι κάτοικοι του χωριού ήταν θορυβημένοι, ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις του Έλληνα προξένου στην Κορυτσά, Θεόδωρου Οικονόμου.
Οι Βλάχοι της Μπομποστίτσας φοβούνται να μιλήσουν για την καταγωγή τους και δεν λένε ανοικτά ότι έχουν μητέρα την Ελλάδα και την Αλβανία, πολύ λιγότερο τη Ρουμανία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα.
«Οι δικοί μας οι περισσότεροι έχουμε καταγωγή από την Ελλάδα, η πλειονότητα των Βλάχων είναι από εκεί», λέει ο Ηλίας Πέτρου, ένας από τους κατοίκους του χωριού.
Στην Μπομποστίτσα, από ότι φαίνεται, η Ελλάδα, έχει ριζώσει αρκετά με τα χρόνια και όλοι οι Βλάχοι ή οι ‘τσομπάνοι’ (çobenjeve), όπως είναι γνωστοί, τις προσφορές που τους πρότειναν δεν τις έχουν αρνηθεί.
«Ένας Έλληνας μας κάλεσε και μας έδωσε κάρτες ομογενούς», δήλωσε ο Θανάσης Σάκκας, κάτοικος της περιοχής, καθώς οι απαντήσεις των Βλάχων στο χωριό είναι παντού ίδιες.
«Είμαστε Έλληνες και όλοι οι Βλάχοι είναι Έλληνες. Όλοι εδώ έχουν ελληνικά διαβατήρια», πρόσθεσε ο Ντίνος Μάρκου, ένας άλλος κάτοικος της Μπομποστίτσας.
Μια μικρή βόλτα στο χωριό Ντρένοβα, θα δούμε ότι οι Βλάχοι παίρνουν ‘βαριές’ συντάξεις από το ελληνικό κράτος, με αποτέλεσμα να μην … δουλεύουν πολύ.
Οι Βλάχοι παίρνουν μεταξύ 250 με 300 ευρώ σύνταξη από το ελληνικό κράτος και περίπου 8 χιλιάδες λεκ από το αλβανικό κράτος ως σύνταξη, η διαφορά είναι τεράστια και αυτή έχει βάλει τη σφραγίδα της στην επιλογή τους.
«Όλοι οι Βλάχοι είναι ελληνικής καταγωγής, που έχουν έρθει από την Ελλάδα και έχουν ελληνικά διαβατήρια», λέει ένας κάτοικος της Ντρένοβας.
Ορισμένοι, αναφερόμενοι στις σχέσεις τους με την Ελλάδα, το ‘πάνε μακρύτερα’ και αναφέρουν για την ύπαρξη της «Βορείου Ηπείρου».
Στους Αγίους Σαράντα είναι χριστιανοί, στην Κορυτσά είναι χριστιανοί και όλες αυτές οι περιοχές ανήκουν στην «Βόρειο Ήπειρο», ισχυρίζονται.
Κατά ειρωνική σύμπτωση, ο αλβανικός εθνικός ύμνος γεννήθηκε ακριβώς στο χωριό αυτό, γράφηκε από τον Βλάχο, Ασδρένη.
Κανένας δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι ο διακεκριμένος αυτός ποιητής και πολιτικός αρθρογράφος που οι στίχοι είναι πασίγνωστοι σε αυτήν την χώρα, ότι μετά από 66 χρόνια θα ερχόταν μια στιγμή που οι απόγονοί του θα αισθάνονταν Έλληνες.
Μετά από 90 χρόνια, η Ελλάδα, ανάτρεξε στον ελληνικό πληθυσμό των Βλάχων, ιδιαίτερα στα χωριά της Κορυτσάς, τους Αγίους Σαράντα, στο Αργυρόκαστρο και ακόμη παραπέρα, έχουν ανταλλάξει τα αισθήματά τους με τις πλουσιοπάροχες συντάξεις.
Οι Βλάχοι, σήμερα, σε μεγάλο βαθμό, φαίνεται να έχουν ξεχάσει τους προγόνους τους, τον Μιχάλη Γραμμένο, τον Θεμιστοκλή Γερμενή, τον Κωνσταντίνο Χριστοφορίδη, τον Ασδρένη, τον Σπύρο Βαλκαμένη, τον συνταγματάρχη Ιδομενέα και πολλούς άλλους που έγραψαν ιστορία με το όπλο και τη μελάνη τους για την υπεράσπιση της αλβανικής σημαίας.
Κανένας από τους πιο πάνω αναφερόμενους δεν ήταν Έλληνας, όπως και σήμερα δεν είναι Έλληνες οι Βλάχοι, οι οποίοι γίνονται από τις συντάξεις που παίρνουν.
από http://www.echedoros-a.gr
Σχόλιο από ΤΟ ΟΡΑΜΑ: Ο "Ασδρένης" ήταν καλλιτεχνικό ψευδόνυμο του Ανδρέα Σταύρου (από τη) Δρενόβα. Όπως λέμε Αντώνης Ζάχος Τσαγιούπι.
Όσο για τα ονόματα όπως Μιχάλης Γραμμένος, Θεμιστοκλής Γερμενής, Κωνσταντίνος Χριστοφορίδης και Ιδομενέας, πράγματι ακούγονται πολύ... αλβανικά!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου