Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Οι μέχρι τώρα ευεργέτες του Χλωμού Πωγωνίου


ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Οργανωτής και πρωτεργάτης των Χλωμιωτών στην Κωνσταντινούπολη, για την εξαγορά του Χλωμού το 1850, αντί 90.000 γροσίων ή 900 χρυσών λιρών. Κι έτσι έπαψε πια να  είναι (Μουαδζέλ), φορολογούμενο προς την Τουρκική Κυβέρνηση. 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ  ΠΑΝΤΟΣ: Πρωτοστάτης για την ανέγερση της εκκλησίας Αγίας Παρασκευής στο Χλωμό, η οποία άρχισε το 1855 και τελείωσε το 1858. Κόστισε 5000 λίρες χρυσές, εκτός του υλικού. Δούλευαν σ’ αυτή 90 μαστόροι. Χρειάστηκε και δεύτερος έρανος από τους Χλωμιώτες για τον καλλωπισμό μέσα και έξω της εκκλησίας.    

ΟΙΚΟΝΟΜΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ: Σεβάσμιος ιερεύς, γεννημένος να υπηρετήσει τον Χριστό μας, καλοκάγαθος, μορφωμένος, αριστούχος μαθητής στη Σχολή Χάλκης της Κωνσταντινούπολης. Έδωσε όλο τον εαυτό του για το Χλωμό και συντέλεσε στην αναβάθμιση της κοινότητας αυτής. Μας άφησε δύο άριστα βιβλία : «ΚΩΔΗΞ εκκλησίας Αγίας Παρασκευής Χλωμού», τα οποία παρουσιάζουν την ιστορία του Χλωμού. Εκπλήρωσε την επιθυμία του, ο γιος του, Απόστολος Σπ. Οικονόμου εκτυπώνοντας τα βιβλία αυτά και διανέμοντάς τα δωρεάν. 

ΣΤΑΥΡΟΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ : Ξανάχτισε την πολύ παλιά εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στο Χλωμό, σχεδόν από τα θεμέλια, γιατί δεν άντεξε πια στο χρόνο. Και με όλα τα χρήματα δικά του, σχεδόν 50.000 δολάρια. 

ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΓΚΑΝΤΙΝΑΣ: Με δικά του χρήματα και με την οικονομική συμβολή των Χλωμιωτών του Πάνω Μαχαλά, που βρίσκονται στην Αμερική, έγινε δυνατόν η ανέγερση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, η οποία ήταν πεσμένη. Έγινε, επίσης και η αξιοποίηση του χώρου της εκκλησίας αυτής.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου