Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΑΣ ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΙΣΗ ΤΗΣ ΕΡΗΜΩΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΩ ΔΡΟΠΟΛΗΣ


του καθηγητή Δημήτρη Παππά

Την ιδέα αυτή διατυπώνει έντονα ο Πρόεδρος της Επαρχίας κ. Κωνσταντίνος Κώστας, αναφερόμενος, πρόσφατα, στο έργο που πραγματοποιήθηκε στα χρόνια της θητείας του.
       
Ο Έπαρχος, όντας ικανοποιημένος, επικεντρώνει την προσοχή του στα έργα  υποδομής και στα 18 χωριά, από το Γιωργουτσάτι μέχρι την ακριτική Κοσιοβίτσα, χωριά χρήζοντα ιδιαίτερης βοήθειας, λόγω της διαφορετικής μορφολογίας του εδάφους και των ξεχωριστών προβλημάτων τους.
     
Και τι να πρωτοπεί. Αναφέρει σύντομα, χωρίς λεπτομέρειες,το τι έγινε σε κάθε κοινότητα:

- Στο Γιωργουτσάτι κατασκευάστηκε υδραγωγείο και επισκευάστηκαν οι δρόμοι στο εσωτερικό του χωριού.
- Στο Ζερβάτι ανακαινίστηκε το πολιτιστικό  κέντρο.
- Στο Βουλιαράτι κατασκευάστηκε αθλητικό κέντρο και έγιναν επισκευές  στο υδραγωγείο. Επίσης εγκρίθηκε κρατικό κονδύλιο για την επισκευή των δρόμων μέσα για μέσα στο χωριό.
- Στη Βόδριστα φτιάχτηκε  μεγάλη δεξαμενή πόσιμου νερού. Επίσης ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος Πετσαλούδα-Βόδριστα.
- Στο πιο απόμερο χωριό, Κρα, διορθώθηκε η πλατεία και σχεδιάστηκε η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου.
- Στην  Πέπελη έγιναν επισκευές στο κέντρο του χωριού και στο εξής θα ολοκληρωθεί  η κατασκευή μεγάλης δεξαμενής πόσιμου  νερού, που έρχεται από το Κλεισάρι και διανέμεται σε 7 χωριά.
- Στο Κλεισάρι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την ανακαίνιση του υδραγωγείου, το οποίο διοχετεύει το νερό σε πολλά χωριά της περιοχής.
- Στο Σελλειό στρώθηκε με τσιμέντο ο αυτοκινητόδρομος και θα  ολοκληρωθεί η ανακαίνιση του πολιτιστικού κέντρου.
- Στη Λοβίνα επισκευάστηκε το κτήριο του  σχολείου κι έγινε μια γέφυρα στο  κάτω χωριό για την  εξυπηρέτηση  των κατοίκων.
- Στο Κρυονέρι, σε συνεργασία και με το συμβούλιο του χωριού, κατασκευάστηκε αυτοκινητόδρομος.
- Στη Σωτήρα εγκαταστάθηκε υδραντλία, η οποία εφοδιάζει με πόσιμο νερό και τα πιο απομακρυσμένα σπίτια.
- Στο Λόγγο ανακαινίστηκε το κέντρο του  χωριού και εφοδιάστηκε με πόσιμο νερό από τη Σωτήρα.
- Εκπονήθηκε σχέδιο για την κατασκευή του δρόμου Λόγγο-Κοσιοβίτσα,τα έξοδα του οποίου υπολογίζονται γύρω στα 800 εκατομμύρια λεκ.
- Στην  Κακαβιά ανακαινίστηκε το πολιτιστικό  κέντρο και επιδιορθώθηκαν οι εσωτερικοί δρόμοι του χωριού.
- Στα Βρυσερά έγιναν, επίσης, επισκευές στο κέντρο κι αντιπλημμυρικά κανάλια.
      
Επίσης μερικά έργα στην περιοχή αυτή θα  αποτελειώσουν μελλοντικά.  Επιδίωξη στην εκτέλεση όλων των έργων ήταν και η ποιοτική δουλειά.
    
Και για να γίνουν όλα  αυτά, σύμφωνα με τον Έπαρχο, διπλασιάστηκαν οι επενδύσεις. Τα κονδύλια που απορροφήθηκαν προέρχονται από τα έσοδα της επαρχίας, από τον κρατικό προϋπολογισμό εν μέρει ,κτλ.

Ανάλογα  με τις  δυνατότητες, βοήθεια πρόσφερε και το Γενικό Προξενείο, καθώς και η Ιερά Μητρόπολη του Αργυροκάστρου, με την οποία υπήρξαν καλές σχέσεις. Επίσης καλή συνεννόηση και συνεργασία εξασφαλίστηκε με τις τοπικές επιχειρήσεις των κ. Κ.Νάτση, Λ.Κάλλου, των αδελφών Κώτσια κ.ά.
      
Το  όλο έργο στήριξαν και βοήθησαν με το ενδιαφέρον και τη δουλειά τους και οι συνεργάτες του Επάρχου, όπως  ο πρόεδρος του Συμβουλίου ο κ. Χρ. Ζώτος, ο κ. Κ. Νίκας κ.ά., και ιδιαίτερα ο ακούραστος τεχνικός της πολεοδομίας ο κ.Αχ. Πουλέρης.

Τελειώνοντας, ο Έπαρχος τόνισε: «Βασικός στόχος μας  ήταν και παραμένει η αναζωογόνηση της ερημωμένης περιοχής μας, ώστε οι εναπομείναντες κάτοικοι να ζουν πιο άνετα  και οι απόδημοι μας να έρχονται πιο συχνά, να περνούν όσο πιο ευχάριστα γίνεται και να καμαρώνουν τη γενέτειρά τους» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου