Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Ο Πρόεδρος, οι έπαρχοι και… οι γκρίζοι λύκοι

Σημείωση ΣΦΕΒΑ: το κείμενο αναφέρεται στην πρόσφατη επίσκεψη του Αλβανού Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Τόπι στα μέρη της Β. Ηπείρου

Όταν τα υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης και του κράτους περιοδεύουν στο νότιο μέρος της χώρας τους, στη Βόρεια Ήπειρο μας, σκέπτονται να κάνουν και μια βόλτα στις δικές μας κοινότητες και επαρχίες. Για να δείξουν και στους γείτονές τους το πόσο νοιάζονται, να δείξουν και στον εξωτερικό παράγοντα πως με την Εθνική  Ελληνική Μειονότητα τα πάνε μέλι γάλα.
Από τη στιγμή που οι δικοί μας έπαρχοι και κοινοτάρχες παίρνουν το σήμα αρχίζει μια πυρετώδης προετοιμασία. Ποιος θα τους υποδεχτεί και τι παραδοσιακό ποτό και φαγί θα προσφέρουν. Ποιος θ’ ασχοληθεί με τον λαογραφικό όμιλο και με τι τραγούδια θα τους υμνήσουν.

Αυτό συνέβηκε και με την τελευταία  επίσκεψη του αλβανού Πρόεδρου της Δημοκρατίας. Χειραψίες, αγκαλιές, καλό τσίπουρο και μεζεδάκια, χοροί με παραδοσιακές ενδυμασίες και χειροκροτήματα.
Αυτά είναι ένα μέρος του πρωτοκόλλου και ασφαλώς καλά είναι, για να δείξουμε τον πολιτισμό, την φιλοξενία και τις παραδόσεις μας. Απουσιάζει, όμως, το δεύτερο σκέλος του πρωτοκόλλου, που είναι και το σημαντικότερο. Η ενημέρωση. Τα αιτήματα, τα παράπονα, οι προβληματισμοί.

Δεν ειπώθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από τον οποίο επικυρώνονται όλοι οι νόμοι του κράτους, γιατί έγινε η απαλοιφή της εθνικότητας από τα ληξιαρχεία, γεγονός που συνέβη για πρώτη φορά στη χώρα και δεν τόλμησε να το εφαρμόσει ούτε ο δικτάτορας Χότζα. Γιατί έγιναν οι τροποποιήσεις του ερωτηματολογίου της απογραφής του πληθυσμού ώστε  να μην συμπεριλαμβάνεται η εθνικότητα και το θρήσκευμα και να υποστούν με βαριά προστύμματα όσοι δηλώσουν αντίθετα στοιχεία απ’ αυτά που αναγνώριζε το κομμουνιστικό καθεστώς για δεκαετίες και που οι άνθρωποι του δικού του περιβάλλοντος τα διευθέτησαν. Γιατί  δεκάδες εκατοντάδες στρέμματα  καταβροχθίζονται από τους αλλόθρησκους με ψεύτικους τίτλους ιδιοκτησίας. 

Γιατί υπάρχουν  μειωμένα κονδύλια (λόγω του  αριθμού των κατοίκων) στον προϋπολογισμό των δικών μας επαρχιών και γιατί τα έργα υποδομής στο δικό μας χώρο είναι μηδαμινά. Γιατί είναι άθλια η κατάσταση των σχολικών κτιρίων, η μετακίνηση των μαθητών (λόγω συγκρότησης σχολικών κέντρων), γιατί κωλυσιεργεί η εκτύπωση και η κάθαρση των βιβλίων από το εθνικιστικό τους περιεχόμενο. Γιατί  συνεχίζονται οι βανδαλισμοί στους ιερούς μας χώρους, φουντώνουν οι λεηλασίες και γιατί επικρατεί η ανασφάλεια στην Ελληνική μας Κοινότητα.

Είναι πολλά τα αιτήματα που πρέπει να είναι σαφηνισμένα και συγκεκριμένα από κάθε έπαρχο και που πρέπει να ειπωθούν μεγαλόφωνος σε κάθε συνάντηση με τους ντόπιους και ξένους ιθύνοντες, όποιας κατηγορίας κι αν είναι αυτοί. Μόνον έτσι θα δείξομε το παρόν μας, τη δύναμή μας, τη φωνή μας. Σ’ έναν καιρό που η Ελληνική Κοινότητα τα χρειάζεται. Τα έχει ανάγκη μπροστά στις απειλές των γκρίζων λύκων με πρωτοκλασάτη την Ερυθρόμαυρη Συμμαχία που μέρα με την ημέρα επεκτείνεται, διοργανώνεται με νέα παραρτήματα εντός και εκτός της χώρας, με την ευλογία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, αφού επικεφαλής της είναι ο αντικαταστάτης του, ο αντιπρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαιοσύνης Κρεσνίκ Σπαχία, πρωτοκλασάτος εθνικιστής, ανθέλληνας με τα όλα του και διαλαλούν  πως είναι ένα έθνος που ακόμα δεν γνωρίζουν το πόσοι είναι, πως  είναι αδικούμενοι ως προς την έκταση της χώρας και με την  «ευλογία του Αλλάχ» θα κατορθώσουν να γιορτάσουν σε μια Μεγάλη Αλβανία.

Σε ενίσχυσή τους και το κόμμα των τσάμηδων ο πρόεδρος του οποίου   ρίχνει λάδι στη φωτιά, ενισχύει τον εθνικισμό, λέγοντας πως περιμένει ώστε  η Ελλάδα  να ζητήσει συγνώμη  γι’ αυτό που έκαμε, γιατί  η πληγή του τσάμικου πληθυσμού αιμορραγεί ακόμα!...
Σας αντάλλαγμα των δηλώσεων των δυο αυτών προέδρων  οι δικοί μας έπαρχοι συνόδευσαν χαμογελαστοί τον αλβανό Πρόεδρο στην Κονίσπολη, περιοχής Τσαμουριάς, χωρίς να του πουν ένα ΓΙΑΤΙ...


www.sfeva.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου