Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Η συνέντευξη του Αντιπροέδρου του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΜΜ Χρήστου Αργύρη στο Ράδιο Άστυ

Η συνέντευξη του Αντιπροέδρου του Εθνικού Συμβουλίου του Κόμματος των Ελλήνων Χρήστου Αργύρη στην εκπομπή «ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR» του ΡΑΔΙΟ ΑΣΤΥ 90,6 FM και τους παραγωγούς Αθηνά Κρεμμύδα και Αλέξανδρο Κορακίδη.


ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Στην άλλη άκρη της γραμμής έχουμε τον Αντιπρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου του MEGA τον Χρήστο Αργύρη. Να πούμε ότι τον κ. Αργύρη τον γνωρίσαμε πριν από έξι περίπου μήνες και είναι από τους νέους Βορειοηπειρώτες με άποψη και δράση, ο οποίος αποφάσισε αυτή τη δράση να την εκφράσει και μέσα από έναν πολιτικό χώρο και συγκεκριμένα το νέο ελληνικό κόμμα MEGA. Για ποιο λόγο επέλεξε να το κάνει θα μας πει ο ίδιος.
Κύριε Αργύρη καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την εκλογή σας. Γιατί επιλέξατε να συμμετάσχετε σε αυτό το νέο πολιτικό σχήμα, το κόμμα «Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον»;

Χρ. Αργύρης: Ευχαριστώ πολύ. Καλησπέρα κι από μένα και εύχομαι και για εσάς τα καλύτερα. Επέλεξα να ενταχθώ στην «Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον» επειδή κατά τη γνώμη μου είναι το πιο καθαρό πολιτικό κόμμα αυτή τη στιγμή στο χώρο του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, και το μόνο αμιγώς ελληνικό. Και επειδή σε προσωπικό επίπεδο καθ' όλη μου τη ζωή έχω υπηρετήσει τον ελληνοκεντρισμό, πιστεύω ότι αυτό το κόμμα με εκφράζει περισσότερο από κάθε άλλο.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Το Εθνικό Συμβούλιο του MEGA που σχηματίστηκε
ύστερα από δημοκρατικές διαδικασίες έχει προφανώς θα έχει θέσει κάποιους στόχους. Ποιοι είναι αυτοί οι στόχοι;

Χρ. Αργύρης: Μπορώ να πω χαρακτηριστικά ότι αυτό που πιστεύουμε και ως προεδρείο και ως Εθνικό Συμβούλιο είναι ότι προτιμούμε να ανοίξει ένα δημόσιο ελληνικό σχολείο σε χωριά όπως η Κοσίνα της Πρεμετής, που οι κάτοικοι της δήλωσαν Έλληνες, παρά να έχουμε με κάθε τρόπο εκπροσώπηση στην αλβανική Βουλή.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Αυτό που λέτε είναι σημαντικό. Δηλαδή θέλετε να πείτε ότι δεν θα κατεβείτε σαν κόμμα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές;
Δεν σας ενδιαφέρει η εκπροσώπηση στην αλβανική Βουλή;

Χρ. Αργύρης: Στις επόμενες εκλογές σαφώς και θα συμμετάσχουμε με τις υποψηφιότητες μας αλλά δεν θεωρούμε προτεραιότητα για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα μόνο τις εκλογές. Οι καρέκλες της Βουλής δεν είναι πρέπει να είναι αυτοσκοπός. Είναι περισσότερα πράγματα αυτά που θα πρέπει να μας αφορούν, όπως οι ελευθερίες του ελληνικής καταγωγής πολίτη της Αλβανίας, γιατί πολλοί συμπατριώτες μας στην Κορυτσά, στη Χιμάρα και την Άρτα στερούνται βασικές ελευθερίες που έχουν να κάνουν με την εθνική τους ταυτότητα.
Θα ασχοληθούμε επίσης ιδιαίτερα με τα κοινωνικά θέματα. Αλλά πρώτα απ’ όλα πρέπει να φτιάξουμε τις δομές του κόμματος. Θα έχουμε νομαρχιακές επιτροπές σε όλη τη Βόρειο Ήπειρο αλλά και στην Ελλάδα, αφού το συντριπτικό ποσοστό του βορειοηπειρωτικού πληθυσμού είναι στην επικράτεια του  ελληνικού κράτους και πιστεύουμε ότι θα πρέπει να έχει περισσότερο λόγο στα βορειοηπειρωτικά θέματα.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Και πως σκοπεύετε να υλοποιήσετε όλους αυτούς τους στόχους που αναφέρετε;

Χρ. Αργύρης: Πράγματι γνωρίζουμε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο, θέλει πολύ δουλειά με τη συμμετοχή όλων. Για παράδειγμα το ΚΕΑΔ που εκπροσωπεί ουσιαστικά το 25% των Ελλήνων το αφορά μόνο η εκπροσώπηση στη Βουλή της Αλβανίας...

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Είναι πολύ σημαντικό όμως θέμα να εκπροσωπείται η Ελληνική Μειονότητα στο αλβανικό κοινοβούλιο...

Χρ. Αργύρης: Είναι πολύ σημαντικό, δεν διαφωνώ, το θέμα είναι τι λύση έχει φέρει για τον Ελληνισμό μας η εκπροσώπηση αυτή. Πρέπει λοιπόν κάποια στιγμή να κοιτάξουμε τους πραγματικούς στόχους του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Θα επιμείνουμε στο θέμα των εκλογών. Ένας από τους στόχους για το ΜΕGA είναι να κατέβει όπως και να’ χει στις εκλογές και να προσπαθήσει να εκλέξει αντιπροσώπους στην αλβανική Βουλή. Είναι ένα νέο κόμμα όμως που όπως κάθε τι καινούριο εκπέμπει και μια επιφυλακτικότητα απέναντι στους άλλους...

Χρ. Αργύρης: Σαφώς, αφού και ο ίδιος στην αρχή ήμουν επιφυλακτικός με
αυτό το κόμμα...

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Αναφερόμαστε περισσότερο στην επιφυλακτικότητα από τρίτους και για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι από το εθνικό κέντρο, αν θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για ύπαρξη εθνικού κέντρου, επιφυλακτικότητα από την κυβέρνηση, οποιαδήποτε είναι ανά πάσα στιγμή στην Ελλάδα, αλλά και από τα διάφορα ελλαδικά κόμματα που ασχολούνται ενδεχομένως, άλλα λιγότερο άλλα περισσότερο, με το Βορειοηπειρωτικό.
Υπό αυτές τις συνθήκες πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να μπορέσει η ΕΕΜΜ να σταθεί και να συμμετάσχει σε μία εκλογική αναμέτρηση.

Χρ. Αργύρης: Όσον αφορά το εθνικό κέντρο, αν πρέπει να το αποκαλούμε εθνικό κέντρο ή καλύτερα αθηναϊκό κέντρο, αναγνωρίζει στο ΚΕΑΔ απλώς μια σταθερότητα στις διακρατικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας.
Το αν τώρα αυτή η σταθερότητα, έτσι όπως εφαρμόζεται, εξυπηρετεί το ίδιο το Βορειοηπειρωτικό αυτό μπορούμε να το συζητήσουμε. Βασικά εμείς είμαστε ανοικτοί προς συζήτηση με όλα τα κόμματα τόσο της Ελλάδος όσο και της Αλβανίας. Από κει και πέρα για το κόμμα μας η βασική προτεραιότητα είναι η βάση η ίδια, δηλαδή η κοινωνία η δική μας, η κοινότητα μας. Πιστεύω ότι για να πετύχουμε πρέπει να ξεκινήσουμε από κει. Είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Στην ατζέντα σας οι στόχοι σας ποιοι είναι πέρα από τα εσωκομματικά;

Χρ. Αργύρης: Όπως ανέφερα θα κοιτάξουμε πρώτα να κάνουμε σωστά στις δομές του κόμματος όπου ιδιαίτερη θέση θα έχουν οι γραμματείες που θα δημιουργηθούν, οι οποίες θα είναι και τα λεγόμενα «σκιώδη υπουργεία» μας και μέσα από αυτές θα κοιτάμε ξεχωριστά και με προσοχή κάθε θέμα που απασχολεί τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, όπως η Ελληνική Παιδεία, ο Πολιτισμός, η ιδιοκτησία οι εθνικές διεκδικήσεις και άλλα.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Ενημέρωση και προβολή των θεμάτων λοιπόν. Κύριε Αργύρη να σας ευχαριστήσουμε πολύ και να σας ευχηθούμε καλή δύναμη και καλή επιτυχία για τη συνέχεια.

Χρ. Αργύρης: Χρειάζεται όντως πάρα πολύ δύναμη για αυτή τη νέα προσπάθεια. Ευχαριστώ πολύ και εγώ από την πλευρά μου για τη δυνατότητα της προβολής και να σας πω ότι θα σας θέλαμε συμπαραστάτες σε αυτό που ξεκινάμε γιατί πραγματικά το χρειάζεται ο τόπος μας, αφού η «Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον» είναι ένα κόμμα ανοικτό και δημοκρατικό που απευθύνεται στη βάση και υπολογίζει στη βάση. Και εμείς σαν βορειοηπειρωτική κοινότητα πρέπει να είμαστε ενεργοί για τα θέματα που μας αφορούν.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Η εκπομπή μας είναι ανοικτή προς όλες τις κατευθύνσεις που αφορούν το Βορειοηπειρωτικό, αλλά η προβολή των προσώπων έχει ένα τίμημα. Εμείς σαν εκπομπή προβάλλουμε τους νέους ανθρώπους με δράση και οράματα αλλά το τίμημα είναι να τους θέτουμε παράλληλα και προ των ευθυνών τους.

Χρ. Αργύρης: Είμαστε άνθρωποι των ευθυνών, να το ξέρετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου