Με την καταγραφή και διάσωση ιστορικού υλικού
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ Θ. ΥΦΑΝΤΗΣ
• Το ΙΒΕ, με έδρα την Ηπειρωτική πρωτεύουσα, τα Γιάννινα, ίδρυμα εθνικής ιστορικής μνήμης, καταβάλλει προσπάθειες να αναστήσει την ιστορία του Βορειοηπειρωτικού χώρου. Διαθέτει ιδιόκτητο χώρο δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».
Η ιστορικότητα της Βορείου Ηπείρου αναπτύσσεται στην έκθεση ντοκουμέντων από την καθημερινότητα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, με φωτογραφικό υλικό, γκραβούρες, χάρτες και πολύτιμες τοπικές παραδοσιακές ενδυμασίες από πολλές βορειοηπειρωτικές περιοχές. Στη βιβλιοθήκη υπάρχει ό,τι γράφτηκε μέχρι σήμερα για τη Βόρειο Ήπειρο, το οποίο εξυπηρετεί, μέσα από ένα σπάνιο ιστορικό αρχείο, τη μελέτη και την έρευνα. Η έκδοση δεκάδων βιβλίων για τον βορειοηπειρωτικό χώρο και η διάσωση της πολυφωνικής μουσικής με σύγχρονη δισκογραφική καταγραφή κύριο μέλημά του.
Φορέας πνευματικός
Ήταν και παραμένει Εστία Εθνικής Μνήμης, σωματείο πνευματικής δράσης, μια κυψέλη βορειοηπειρωτική. Ίδρυμα ερευνητικό, φορέας πολιτιστικός, σκοπεύει στην προαγωγή της επιστημονικής έρευνας, στην ανίχνευση και αναδίφηση στοιχείων, ώστε να διασωθούν οι κρίκοι της αλυσίδας που ενώνουν τις γενιές του χθες με τις σημερινές γενιές. Η διασπορά, εξαιτίας των ιστορικών περιπετειών και των αναγκών της ζωής, επέφερε σύγχυση και ρήγματα στις πνευματικές δυνάμεις του τόπου, με κίνδυνο αφανισμού. Και γι’ αυτόν το λόγο η αναζήτηση και συγκέντρωση πρωτογενούς ιστορικού υλικού και η καταγραφή των στοιχείων της εθνικής μας κληρονομιάς, είναι ευπρόσδεκτη και από πολλές απόψεις αναγκαία.
Σκοπός, στόχος και αποστολή, να κρατηθεί ζωντανός ο τόπος και να αναδειχθούν οι πηγές του πολιτισμού και τα κατάλοιπα της παράδοσης του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού.
Πολλές εκδόσεις
Το ΙΒΕ με τις εκδόσεις του, που αναφέρονται στον διαχρονικό πολιτισμό του ελληνικού στοιχείου που ζει στην Αλβανία και με την εκδιδόμενη ετήσια επετηρίδα «Βορειοηπειρωτικά», επιζητεί να αναδείξει το ελληνικό πρόσωπο της αυτόχθονης βορειοηπειρωτικής γης και των ανθρώπων της, καθώς και τη μακραίωνη ιστορική πορεία.
Επιδίωξή του είναι, μέσα από τα υπολείμματα και τα ερείπια που άφησε το αλήστου μνήμης προηγούμενο καθεστώς, να συνθέσουμε το μωσαϊκό της ταυτότητας του βορειοηπειρωτικού κόσμου, που αντέχει και επιβιώνει στην προγονική του γη.
Βρήκαν θαλπωρή...
Ο ρόλος του ΙΒΕ κατά την τραγική περίοδο της Μεγάλης Εξόδου, που κατέκλυσαν την Ελλάδα πρόσφυγες, ήταν καθαρά φιλανθρωπικός. Χιλιάδες οι φυγάδες που προσέφευγαν στο Ίδρυμα και εύρισκαν θαλπωρή, υποστήριξη ηθική και βοήθεια ουσιαστική. Στην προσπάθεια του ΙΒΕ για να προσφέρει βοήθεια και περίθαλψη στους δεινοπαθούντες Έλληνες, αλλά και Αλβανούς, συνέτρεξαν και ήρθαν αρωγοί πολλοί σύλλογοι και άτομα από την Ελλάδα, την Κύπρο, καθώς και η ομογένεια της Αμερικής, της Αυστραλίας, του Καναδά και της Ευρώπης. Όλοι όσοι συμμετείχαν τότε στα Δ.Σ. του Ιδρύματος, αναλώθηκαν στην κυριολεξία στην εξυπηρέτηση των προσφύγων και πρόσφεραν πολλά για την εξυπηρέτηση των δεινοπαθούντων αδελφών μας.
* * *
Από το ίδιο πνεύμα και το ίδιο αίσθημα ευθύνης εμφορούνται και τα σημερινά μέλη του Δ.Σ. του Ιδρύματος. Με χαρά θα βλέπαμε τους συμπατριώτες βορειοηπειρώτες να επισκέπτονται το Ίδρυμα για ανταλλαγή ιδεών και απόψεων, με μοναδικό γνώμονα το καλό και την προκοπή του μαρτυρικού τόπου. Το ίδιο ισχύει και για τους Βορειοηπειρώτες φοιτητές των Πανεπιστημίων. Τους προσκαλούμε να έρχονται στο ίδρυμα για συγγραφή διατριβών και άλλων μελετών και ερευνών του βορειοηπειρωτικού χώρου.
ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ
ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου