Δύο ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν σε διευρυμένη σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον στις 11 Αυγούστου σε συνεδριακή αίθουσα του ξενοδοχείου «Βουθρωτό» στην πόλη των Αγίων Σαράντα: Η επικύρωση του Πλαισίου Αιτημάτων για την κατοχύρωση και εφαρμογή των δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και το περιουσιακό.
Λέμε διευρυμένη γιατί εκτός από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου συμμετείχαν και μέλη και οπαδοί του κόμματος, δημοσιογράφοι, ο τέως βουλευτής της ΝΔ Ευγένιος Χαϊτίδης και η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Μειονοτήτων της χώρας Κωνσταντίνα Βεζιάνη.
Ο πρόεδρος του κόμματος Χρηστάκης Κίτσιος αναφέρθηκε, στην εισήγησή του, για τις προσπάθειες που έγιναν για την ολοκλήρωση του Πλαισίου Αιτημάτων και πως το κόμμα θα επιμείνει να ενημερωθούν τόσο η αλβανική πολιτεία όσο και οι Διεθνείς Οργανισμοί, για τα αιτήματα που έχουν τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας ως προς την κατοχύρωση των δικαιωμάτων του πολίτη και της ίδιας της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, βάση των Διεθνών Συμβάσεων, του Συντάγματος της χώρας και της Σύμβασης Πλαίσιο, που υπέγραψε και η ίδια η Αλβανία.
Ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Ζήσος Λούτσης αναφέρθηκε στο ολοκληρωμένο κείμενο του Πλαισίου Αιτημάτων και αναλυτικά στα έξι κεφάλαιά του:
- Αναγνώριση και απόδοση ταυτότητας
- Αναγνώριση, προστασία και αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς
- Ενότητα και ακεραιότητα
- Συμμετοχή στο δημόσιο βίο
- Παιδεία
- Οικονομική ανάπτυξη
Ευχαριστώντας όλους όσους, με τις παρατηρήσεις και τις απόψεις τους συμβάλλανε για την ολοκλήρωση αυτού του ολοκληρωμένου αιτήματος, ο κ. Λούτσης ζήτησε την έγκρισή του από το Εθνικό Συμβούλιο, πράγμα που έγινε παμψηφεί.
Ο κ. Μόντης Κολίλας έκαμε μια αναφορά στο περιουσιακό για το χώρο που βιώνει η Ελληνική μας Κοινότητα, τονίζοντας πως κάθε μέρα υφαρπάζονται με ψεύτικα έγγραφα και με την ευλογία των αρχών, με την δική μας αδράνεια και την απερισκεψία δικών μας εκατοντάδες στρέμματα λιβάδια, δάση, οικόπεδα και καλλιεργήσιμη γη.
Την τοποθέτηση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου ζητήθηκε στο τέλος, της συνεδρίασης για την απογραφή που εδώ και μέρες έχει ξεκινήσει η οργάνωση της Ομόνοιας. Ο καθένας εξέφρασε την δική του άποψη και το προεδρείο θα πάρει την τελική απόφαση και θέση.
Στην συνεδρίαση του Ε. Συμβουλίου πήρε το λόγο και ο κ. Χαϊτίδης, τονίζοντας πως η Ελληνική Πολιτεία δεν έχει κάμει στο ακέραιο το χρέος της προς την Ελληνική Κοινότητα και πως, ως Πρόεδρος της Επιτροπής της ΝΔ για τον απόδημο Ελληνισμό, συγκεντρώνει στοιχεία για τις παραβιάσεις, παρατυπίες, κι άλλα παραπτώματα σε βάρος της Ε. Ε. Μειονότητας και θα τα παρουσιάσει στους αρμόδιους φορείς.
Με το δικό μας μάτι, στην καλά οργανωμένη σύσκεψη θα κάναμε δυο παρατηρήσεις:
Πρώτον, το Πλαίσιο Αιτημάτων που εγκρίθηκε, δεν είναι το πρώτο και μοναδικό. Το 1993 η Ομόνοια προετοίμασε, έκανε γνωστό στην αλβανική και ελληνική Πολιτεία και έστειλε παντού ένα βαρυσήμαντο ντοκουμέντο, το ΨΗΦΙΣΜΑ, με 12 σημεία, άλλο που οι μετέπειτα ηγεσίες δεν το προώθησαν και το άφησαν στο καλάθι.
Δεύτερον, στην εισήγηση περί περιουσιακού, δεν βγήκαν τα μέτρα που προτείνουν για να βαλθεί τέρμα στο φαινόμενο αυτό, που εδώ και δύο δεκαετίες ταρακουνίζει τα σπλάχνα της δικής μας
Κοινότητας
(από συνεργάτη μας στη Β. Ήπειρο)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου