Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Μνημείο του στρατηγού Ν. Ζέρβα αποκαλύφθηκε στην Μενίνα κατά την επέτειο της ιστορικής Μάχης


Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις


• Τα αποκαλυπτήρια μνημείου στο οποίο αποτυπώνεται έφιππος ο στρατηγός Ναπολέοντας Ζέρβας έγιναν κατά την προχθεσινή εκδήλωση στη Μενίνα (φωτό), όπου με επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο νεκρών, κατάθεση στεφάνων και ομιλία εορτάστηκε η ιστορική Μάχη που έγινε εκεί, μία από τις δυσκολότερες που δόθηκαν κατά των Γερμανών και των συνεργατών τους Τσάμηδων στα χρόνια της Κατοχής.


Την αποκάλυψη του μνημείου έκαναν η Δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη και ο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης ΕΟΕΑ -ΕΔΕΣ Νομού Θεσπρωτίας Βασίλης Δοκόπουλος. 
Σεμνή, όπως κάθε χρόνο ήταν η τελετή μνήμης και τιμής για την πιο τρομερή και νικηφόρα σύγκρουση των ανταρτών του Ζέρβα, με ένα σιδηρόφρακτο γερμανικό σύνταγμα. Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο βουλευτής Θεσπρωτίας Αντώνης Μπέζας, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, εκπρόσωποι των στρατιωτικών Αρχών, τοπικών Αρχών και φορέων, εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων και πλήθος κόσμου.

Μία μαρτυρία
Ο αγνός και ένθερμος αγωνιστής Σπύρος Κάτσιος, γιος του διακεκριμένου συνταγματάρχη Ηλία Κάτσιου, που πήρε μέρος στη μάχη, αφηγείται για τα γεγονότα εκείνα: «Τα χαράματα της 17ης Αυγούστου οι αντάρτες του Ζέρβα άρχισαν αιφνιδιαστική επίθεση, κατά την οποία οι πανικόβλητοι Γερμανοί έτρεξαν στις θέσεις τους, χωρίς τίποτε να προλάβουν, ενώ αμύνονταν με πείσμα. Αυτή η φονικότατη σύγκρουση κράτησε ως αργά το βράδυ της ημέρας εκείνης για να επαναληφθεί ακόμα πιο πεισματώδης την επομένη 18 Αυγούστου, οπότε αργά το απόγευμα το γερμανικό στρατόπεδο της Μενίνας ήταν στα χέρια των ανταρτών του Ζέρβα. Απέναντι από τον ποταμό Καλαμά  ο συνταγματάρχης Ηλίας Κάτσιος, ο πατέρας μου, αναχαίτισε όσους Γερμανούς και Τσάμηδες κατευθύνονταν προς τη Μενίνα.   

Ο Ηλίας Κάτσιος είχε συλληφθεί το 1941 από Αλβανοτσάμηδες και είχε βασινισθεί. Στη Μενίνα πολέμησαν ο διοικητής της Χης Μεραρχίας του ΕΔΕΣ Βασίλειος Καμάρας. O αντισυνταγματάρχης Αριστείδης Κρανιάς, οι οπλαρχηγοί Φώτο Κίτσιος και Κώτσιο Νικόλας, οι επίλαρχοι Ιωάννης Κατσαδήμας και Γεώργιος Αγόρος με τα τμήματά τους». 


ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ



ΧΩΡΙΣ ΙΕΡΕΙΣ!..

Δύο Σάββατα το μήνα μόνο λειτουργεί η εκκλησία στο πιο ελληνικό χωριό της Β. Ηπείρου, τη Χειμάρα. Δεν υπάρχει διαθέσιμος ιερέας για τις υπόλοιπες βδομάδες και κυρίως τις Κυριακές, λένε οι ντόπιοι και προσθέτουν: «Ενώ έγιναν δύο ντόπιοι ιερείς, ο ένας υπηρετεί κοντά στον Δημητρίο Αργυροκάστρου και ο έτερος κοντά στον Μακαριότατο Αναστάσιο. 
Ψέμματα, αλήθεια, θα σας γελάσω…


Για κάτι άλλο που αναρωτιούνται οι Χειμαρριώτες - πατριώτες είναι πώς καλύπτονται τα συχνά ταξίδια του πρώην Δημάρχου τους κ. Μπολάνου στην «αλλοδαπή» όταν τα έσοδα δεν είναι ικανά για τέτοιου είδους πολυτέλειες. Αν τους πω εγώ ν’ απευθυνθούν στον «σύντροφο» Ντούλε, θα έχω αμαρτήσει πολύ, Δέσποτα Αργυροκάστρου;

από τα "ΤΟΛΜΗΡΑ" του Γιώργου Γιαννάκη


ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου