Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Πραγματοποιήθηκε το μνημόσυνο του Αριστοτέλη Γκούμα στη Χιμάρα για τα δύο χρόνια από τη δολοφονία του - η ομιλία του εκπροσώπου της οικογένειας


Το πρωί της Κυριακής 12 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων στη Χιμάρα το μνημόσυνο για τα δύο χρόνια από τη δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα.

Παρόντες ήταν δεκάδες Χιμαραίοι αλλά και αρκετοί Έλληνες από άλλες περιοχές της Βορείου Ηπείρου καθώς και από τα Ιωάννινα.
Επίσημη πολιτική παρουσία από την Ελλάδα ήταν ο Βουλευτής Επικρατείας της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς συνοδευόμενος από κλιμάκιο του κόμματος, ενώ την Νέα Δημοκρατία εκπροσώπησε ο πρώην βουλευτής Σερρών Ευγένιος Χαϊτίδης, ενώ παρών ήταν και ο πολιτευτής στη Β΄Αθηνών Αλέξανδρος Αναγνώστης. Το παρόν έδωσαν επίσης το Κόμμα των Ελλήνων με επικεφαλής τον πρόεδρο Χρήστο Κίτσιο και πολλά μέλη του Προεδρείου και του Εθνικού Συμβουλίου, αντιπροσωπεία της ΣΦΕΒΑ και της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών. Σε αντίθεση με την περσινή πανστρατιά από την πλευρά της Ομόνοιας παρέστησαν μόνο ο πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου Βασίλης Μπολάνος με λίγα στελέχη και ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος Χιμάρας. 


            Όσοι παρευρέθηκαν στο πένθος της οικογένειας κατευθύνθηκαν μετά το μνημόσυνο στο κοιμητήριο της Χιμάρας όπου εψάλλει το τρισάγιο υπέρ της ανάπαυσης της ψυχής του Αριστοτέλη Γκούμα.

Εκ μέρους της οικογένειας του Χιμαραίου εθνομάρτυρα απευθύνθηκε στους παρευρισκόμενους ο κ. Μόντης Κολίλας λέγοντας τα εξής:


«Αγαπητοί φίλοι και φίλες εκ μέρους της οικογένειας του Αριστοτέλη θα ήθελα πρώτα απ' όλα να σας ευχαριστήσω για τη σημερινή σας παρουσία εδώ και ειδικά όσους ήρθαν από μακρυά προκειμένου να συμπαρασταθείτε στο πένθος μας.
Σήμερα συμπληρώνονται δύο χρόνια από την ημέρα που το παιδί μας ο Τέλιος, όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι του, δολοφονήθηκε επειδή ήθελε να μιλάει τη μητρική του γλώσσα την ελληνική, εδώ στη γενέτειρα του, τη Χιμάρα της Βορείου Ηπείρου. Έχασε τη ζωή του από Αλβανούς σοβινιστές επειδή 21 χρόνια μετά την πτώση του κομουνιστικού καθεστώτος και ενώ διανύουμε τον 21ο αιώνα, εν δέχονται το δικαίωμα μας να εκφραζόμαστε όπως εμείς επιθυμούμε. 
Να ξέρουν όμως ότι εμάς τίποτα δεν θα μας κάμψει γιατί Έλληνες γεννηθήκαμε και Έλληνες θα πεθάνουμε σε αυτά εδώ τα χώματα όσο και να μας τρομοκρατήσουν ότι και αν μας κάνουν. 
Πέρασαν δύο χρόνια όμως κι ακόμα δεν γνωρίζουμε ποια είναι πραγματικά η τύχη του του δολοφόνου του Αριστοτέλη μας. Γιατί παρά την καταδίκη που του επιβλήθηκε η υπόθεση όπως εξελίχθηκε δεν μας αφήνει πολλές ελπίδες για τη δίκαιη επίλυση της.
Η υπόθεση του παιδιού μας όμως είναι και υπόθεση ολόκληρου του Ελληνισμού κι αυτό αποδεικνύεται σήμερα με την παρουσία τόσων ατόμων εδώ τα οποία ήρθαν από μακρυά και η οικογένεια μας δεν τα γνωρίζει προσωπικά αλλά το παρόν που δίνουν απαλύνει κάπως τον πόνο μας και μας δίνει δύναμη.
Παράλληλα όμως δεν θα κρύψω και την πικρία μας για κάποιους δικούς μας οι οποίοι ενοχλήθηκαν από την απόδοση τιμής στη μνήμη του Αριστοτέλη επειδή όπως πιστεύουν δημιουργεί πολιτικά προβλήματα στα οποία δεν θέλουν να εμπλακούν.
Η μνήμη του Αριστοτέλη όμως δεν προσφέρεται για μικροπολιτική εκμετάλλευση και ας το καταλάβουν καλά όλοι αυτό, όπως επίσης και ότι το παιδί μας δεν σκοτώθηκε σε κάποιο τροχαίο ούτε πέθανε από κάποια ασθένεια αλλά δολοφονήθηκε επειδή δεν φοβήθηκε να εκφραστεί ως Έλληνας παρά τις απειλές που δέχτηκε. 
Όποιος δεν θέλει να το καταλάβει ας μείνει μακρυά απ΄ όλα αυτά ώστε να μην ταλαιπωρούν τη μνήμη του άδικα.
Και πάλι σας ευχαριστούμε πολύ για την παρουσία σας»


Στη συνέχεια ο Βουλευτής Επικρατείας της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς παίρνοντας το λόγο είπε μεταξύ άλλων:
«Παρόλο που η Μάνα Ελλάδα είναι αχάριστη προς τα παιδιά της και δεν προστατεύει τον αλύτρωτο Ελληνισμό να είστε σίγουροι ότι κάποιοι εκεί στην Αθήνα θα έχουν πάντα στο μυαλό τους το υπόδουλο τμήμα της Ηπείρου. Πιστεύουμε ότι δεν θα αργήσει ο καιρός που σταδιακά αυτός εδώ ο τόπος θα αποκτήσει την αυτονομία του βάσει των διεθνών συνθηκών μέχρι να απελευθερωθεί εντελώς και να ενσωματωθεί στην Ελλάδα. Σε αυτό εδώ το μνήμα του Αριστοτέλη Γκούμα, που γράφει ΤΟΥ ΑΝΔΡΙΩΜΕΝΟΥ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΔΕΝ ΛΟΓΙΕΤΑΙ πρέπει να ορκιζόμαστε για την πατρίδα μας, τη θρησκεία μας και τα ιδανικά μας»

Πριν την αποχώρηση από το μνήμα του Αριστοτέλη εψάλλει ο ύμνος εις την ελευθερία.       



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου