Μέσα σε κλίμα συγκίνησης το απόγευμα της Παρασκευής το Κόμμα "Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον" πραγματοποίησε μία σεμνή εκδήλωση στη μνήμη των 25 νέων Βορειοηπειρωτών από τη Γλύνα και τη Βραχογοραντζή που εκτελέσθηκαν στις 2 Αυγούστου 1943 από τους Ιταλούς φασίστες κατακτητές και τους Αλβανούς συνεργάτες τους του Μπαλ Κομπετάρ, ύστερα από προδοσία των κομουνιστών επειδή δεν εντάχθηκαν στο παρτιζάνικο κίνημα τους.
Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά μετά από 21 χρόνια από την πτώση του κομουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία, στο σημείο της εκτέλεσης, στην τοποθεσία Καμίνια ανάμεσα στην Βραχογοραντζή και την Νεπράβιστα, άρχισε με την επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των ψυχών των εκτελεσθέντων.
Το μέλος του Προεδρείου της ΕΕΜΜ με καταγωγή από τη Βραχογοραντζή Γιώργος Γιάννης καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους περιγράφοντας συνοπτικά την ιστορία της περιοχής και τον σκοπό της εκδήλωσης.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Κόμματος των Ελλήνων Χρήστος Κίτσιος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των εκτελεσθέντων και στον σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο χρέος των Βορειοηπειρωτών να τιμούν τους εθνομάρτυρες τους και τις τοπικές ιστορικές επετείους τους ειδικά αυτή την περίοδο που ο Ελληνισμός της περιοχής βάλλεται συνεχώς, τονίζοντας την ανάγκη της εσωτερικής ενότητας. Ο κ. Κίτσιος παράλληλα δεσμεύτηκε ότι το κόμμα ΕΕΜΜ θα τοποθετήσει στο υπάρχον μνημείο έναν σταυρό και πλάκα με τα ονόματα των εκτελεσθέντων στα ελληνικά.
Έπειτα ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΜΜ Χρήστος Αργύρης στην ομιλία του έκανε λόγο για την εθνική και πολιτική σημασία του εγκλήματος που διεπράχθη στις 2 Αυγούστου 1943, σημειώνοντας τις ευθύνες των πολιτικών εκπροσώπων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας για την μη προβολή του ιστορικού αυτού γεγονότος και τη μη απόδοση των απαραίτητων τιμών στους εθνομάρτυρες μας κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες.
Ο πρόεδρος της Κοινότητας της Βραχογοραντζής που παρέστη στην εκδήλωση συνεχάρη όσους πήραν την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης και ευχήθηκε να υπάρχει η ανάλογη συνέχεια και στις επόμενες επετείους.
Έπειτα πήρε το λόγο ο Κώστας Μίσιος υιός του εκτελεσθέντος την 2α Αυγούστου 1943 Βαγγέλη Μίσιου από τη Βραχογοραντζή ο οποίος εμφανώς συγκινημένος μίλησε για τον χαμό των θυμάτων εκείνης της μέρας από τη σκοπιά των συγγενών και στο πόσο στοίχισε η απουσία τους. Ο κ. Μίσιος μάλιστα όπως ανέφερε ήταν μόλις 3 ετών όταν εκτελέστηκε ο πατέρας του ενώ στο τέλος της ομιλίας του απήγγειλε ένα ποίημα που έγραψε στη μνήμη του πατέρα του.
Ο κ. Γιώργος Γιάννης τέλος διάβασε την συγκλονιστική μαρτυρία του αυτόπτη μάρτυρα Γιώργου Γκίκα ο οποίος ήταν να εκτελεστεί και ο ίδιος από τους Ιταλούς κατακτητές και τους Αλβανούς συνεργάτες τους, ενώ ανακοίνωσε την ανακήρυξη της επετείου της 2ας Αυγούστου 1943 ως ημέρας βορειοηπειρωτικής νεολαίας.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τους παρευρισκομένους να τηρούν ενός λεπτού σιγή και να ψάλλουν τον ελληνικό εθνικό ύμνο.
Προσεχώς το ιστολόγιο μας θα αναρτήσει και τις ομιλίες που έγιναν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου