Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Κυριακή των Βαϊων 1826: Η Έξοδος του Μεσολογγίου - Παιδιά της Σαμαρίνας

Στα 1826 οι Σαμαριναίοι μετέχουν στην αθάνατη φρουρά που πολέμησε στην πολιορκία του Μεσολογγίου. Η ομάδα τους αποτελούνταν από 120 μαχητές, με αρχηγό τον Μίχο Φλώρο και πολέμησαν στην «Ντάπια» του Στρατηγού Μακρή. Μερικά από τα ονόματα των μαχητών, που διέσωσε η παράδοση ήταν του Μακρή, Μανάκα, Αβραμούλη, Συράκου, Μ. Μπούσια, Γκιολδάρη, Τζίμου.
Από αυτούς, κατά την έξοδο της φρουράς διεσώθησαν μόνο 33, ενώ οι υπόλοιποι Φλώρος, Μακρής, Αβραμούλης κλπ. έπεσαν ηρωικά στο Μεσολόγγι. 

Η λαϊκή μούσα της Σαμαρίνας ύμνησε τον ηρωικό θάνατο των παλικαριών της με το τραγούδι «Ν' εσείς παιδιά κλεφτόπουλα, παιδιά της Σαμαρίνας». Στο Μεσολόγγι επίσης πολέμησαν τότε και έπεσαν μαχόμενοι και πάρα πολλοί Σουλιώτες και Χιμαριώτες.

http://www.youtube.com/watch?v=bzqxCRHq8g4&feature=related

2 σχόλια:

  1. Ένα τραγούδι που απαθανατίζει τον ηρωισμό των πολεμιστών από τη βλαχόφωνη Σαμαρίνα. Στην εκτέλεση που ακούμε οι άνδρες τραγουδούν στα βλάχικα και οι γυναίκες στα ελληνικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλσπέρα.Κατάγομαι απο ένα χωριό των Γρεβενών που ονομάζεται σήμερα Τρίκωμο.Παλαιότερα ονομαζόταν Ζάλοβο.Το τραγούδι Παιδιά Της Σαμαρίνας το γνωρίζω πολύ καλά.Το έχω ακούσει χιλιάδες φορές και το έχω χορεψει και τραγουσήσει άλλες τόσες.Στο σύνδεσμο που έχετε βάλει (στη βλαχόφωνη εκτέλεση) στην αρχή του τραγουδιού αναφέρεται "Mor voi,ficiori more di Zalovo" δηλαδή "Εσείς παιδιά μωρέ από το Ζάλοβο"
    Θα ήθελα να σας ρωτήσω εαν γνωρίζεται αν αυτό το Ζάλοβο σχετίζεται με το δικό μου χωριό, και αν ναι ποια είναι η σχέση που συνδέει το τραγούδι με το χωριό μου.
    Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή