Ο κ. Καρσεράς είναι παλιός σ’ αυτόν τον αγώνα και επειδή αποφεύγει κάθε προβολή, δεν τον συναντήσαμε πρωτύτερα. Επιτέλους τον συναντήσαμε στις 11 Γενάρη, στα 20χρονα της Ομόνοιας στα γραφεία του Κόμματος των Ελλήνων στα Σωφράτικα Δερόπολης.
Μ’ όλο που η συζήτηση μαζί του ήταν σύντομη, μας εντυπωσίασε με την πίστη του στον αγώνα, με την απλότητά του, με την αγάπη για τους πάντες, Έλληνες και μη.
Κρατήσαμε μερικά από τα λόγια που μας είπε ο κ. Καρσεράς και δημοσιεύομε:
«...Έχω έρθει πολλές φορές στη Βόρειο Ήπειρο και γενικότερα στην Αλβανία. Για πρώτη φορά μπήκα στα σύνορα το 1997, όταν το νόμο σ’ αυτό το χώρο έκαναν τα καλάσνικωβ. Και συνέχισα άλλες 40 με 50 φορές. Μόλις ήρθα με φιλοξένησε στο Γεωργουτσάτι η οικογένεια του Γιώργου Λιουλεμέ κι από τότε έγινα Βορειοηπειρώτης. Το όνομα Βορειοηπειρώτης για μένα είναι μεγάλη τιμή.
Με ανησυχούσε η κατάσταση στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό. Την ίδια μέρα που ήρθα πήγα στην εκκλησία του χωριού, ήταν σχεδόν χωρίς δρόμο. Συνέβαλα οικονομικά και ο δρόμος έγινε. Βοήθησε σ’ αυτό και ο επιχειρηματίας Γιώργος Λιουλεμές.
Κουβεντιάζοντας με τους χωριανούς είδα πως ήταν χωρίς νερό γιατί είχε καεί η αντλία. Αμέσως αγόρασα μια άλλη πιο μεγάλη γύρω στα 10.000 ευρώ και ήρθε μπόλικο νερό.
Βάφτισα, επίσης, περίπου 200 παιδιά στην περιοχή της Περμετής και της Κλεισούρας και πηγαίνω εκεί σαν άνθρωπος δικός τους.
Και πολλά άλλα, που δεν πρέπει να τα αραδιάσω, δίνοντας την εικόνα πως κάτι κάνω. Δεν έκανα τίποτα. Έκανα μόνο μερικά απ’ αυτά που έπρεπε να κάνω.
Στόχος μου ήταν να συναντήσω τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο. Και η συνάντηση έγινε στα Τίρανα και στον Άγιο Βλάσιο. Συναντήθηκα επίσης και με τον Μητροπολίτη Μπερατίου Ιγνάτιο. Έδωσα κι εδώ τη βοήθειά μου για τις ανάγκες της εκκλησίας και το εικονοστάσιο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.
Αυτή τη φορά ήρθα για την εκδήλωση που οργάνωσε το Κόμμα των Ελλήνων στις 11 Γενάρη. Ομολογώ πως από το 1997 είχα πει πως χρειάζεστε να έχετε δικό σας κόμμα , των Ελλήνων και μόνον. Κι ευτυχώς τώρα το αποχτύσατε. Αυτό είναι μεγάλη επιτυχία, τεράστια, μπορώ να πω. Ως τώρα δεν είχατε δικό σας κόμμα. Το ΚΕΑΔ ήταν παναλβανικό. Δεν έχετε δουλειά πια μ’ αυτό.
Πρέπει να τονίσω πως όσο ιερό και ύψιστης εθνικής σημασίας είναι αυτό το κόμμα, κόμμα σε εθνική βάση, τόσο και πολλά θα είναι τα προβλήματα και τα εμπόδια, γιατί οι άλλοι το βλέπουν σαν κίνδυνο των συμφερόντων τους. Δεν πρέπει να σας φοβίσει τίποτα. Όμως μακριά από κηδεμονίες και εξαρτήσεις από ελληνικά κόμματα, όπως και από τα αλβανικά. Οι ίσες αποστάσεις από όλα είναι η καλύτερη εκδοχή.
Εμείς ζητούμε επίμονα τα νόμιμα δικαιώματά μας, χωρίς αυτό να αντιστρατεύεται στο αλβανικό κράτος. Οι νουνεχείς άνθρωποι επιδιώκουν με ζήλο την ειρήνη και την συνύπαρξη κι έτσι έχουν και τη βοήθεια του Θεού.
Και θα χαίρομαι να βλέπω την ανάπτυξη της Βορείου Ηπείρου και τον αλβανικό λαό να μιλάει για τον Ελληνισμό και να συνεργάζεται με τον Ελληνισμό».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου