Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Ας αφήσουν οι Αλβανοί τα κόλπα και τα… τερτίπια!

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ Θ. ΥΦΑΝΤΗΣ

Στην εφ. «Πρωινός Λόγος» Ιωαννίνων με κατάπληξη διαβάσαμε πρόσφατα ότι ο θάνατος του Χειμαριώτη Αριστοτέλη Γκούμα δεν οφείλεται σε δολοφονία, αλλά σε… ατύχημα!

Πέρασαν εννέα μήνες (20 Αυγούστου 2010) από την «εν ψυχρώ» δολοφονία του παλικαριού στη Χειμάρα και, σύμφωνα με δημοσιεύματα στα αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης, οι εμπειρογνώμονες που είχαν οριστεί να ρίξουν φως στην εγκληματική πράξη, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «ο Αριστοτέλης Γκούμας σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα που το προκάλεσε ο ίδιος». Μόνο που δεν μας είπαν οι Αλβανοί εμπειρογνώμονες ότι αυτοκτόνησε. Βγήκε μπροστά από κάποιο αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να τον παρασύρει και να χάσει τη ζωή του.
Ανοησίες, φαιδρότητες, γελοιότητες!

Σκεφτόμαστε, όμως, γενικεύοντας την περίπτωση ότι για τους Αλβανούς κάθε τι που σχετίζεται με την Ελλάδα αποτελεί κόκκινο πανί. Δεν είναι τωρινή η στάση και η συμπεριφορά τους. Σκοπός τους ο αφανισμός του Βορειοηπειρωτικού στοιχείου και ο εξαλβανισμός ακόμη και με βίαια και απεχθή μέσα.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου των Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Γρ. Δελαβέκουρας εξέφρασε την έντονη ανησυχία της Ελλάδας για το γεγονός ότι η δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα «μεταβαπτίζεται σε ατύχημα», όταν είναι γνωστό ότι εθνικιστές Αλβανοί κατεδίωξαν και δολοφόνησαν τον Αριστοτέλη Γκούμα, επειδή «μιλούσε ελληνικά». Και ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών καταλήγει: «Θα παρακολουθήσουμε με μεγάλη προσοχή την εξέλιξη της δικαστικής διαδικασίας. Η Ελλάδα δεν έχει καμιά διάθεση ανάμιξης στις διαδικασίες της αλβανικής δικαιοσύνης, αλλά διατηρεί όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ως προς τις ενέργειές της στο μέλλον».

Καιρός πια να αντιδράσει η ελληνική κυβέρνηση και να μην παραμένει θεατής στα τεκταινόμενα στον βορειοηπειρωτικό χώρο, στον οποίο ζει η εθνική ελληνική μειονότητα. Ο θάνατος του Αριστοτέλη Γκούμα αποδεικνύει τις αλβανικές διαθέσεις και προθέσεις ως προς το ελληνικό στοιχείο και αυτό δεν πρέπει να το λησμονεί η Ελληνική Πολιτεία. Τα παραδείγματα εις βάρος των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών πληθαίνουν.

Ενόψη, μάλιστα, των επικείμενων Δημοτικών εκλογών και της απογραφής στην Αλβανία, οι αλβανικοί εθνικιστικοί κύκλοι έχουν αποθρασυνθεί και σε καθημερινή βάση εκφοβίζουν τους Έλληνες και βιαιοπραγούν εις βάρος τους.
Η συνεχής υποχωρητικότητα εκ μέρους της Ελλάδας φέρνει αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα.

Οι εθνικιστικές εξάρσεις των Αλβανών καλύπτουν την επικαιρότητα. Γι’ αυτό, στους χαλεπούς καιρούς, χρειάζεται συστράτευση και συσπείρωση όλων των Ελλήνων. Σκοπός να ενεργούμε και να αγωνιζόμαστε για τη σύνθεση και όχι την αποσύνθεση.
Ένα σύγχρονο κράτος, όπως επιδιώκει να γίνει η Αλβανία με την ένταξή της στην Ενωμένη Ευρώπη, οφείλει να αναγνωρίζει και να σέβεται τις διεθνείς συμφωνίες και εκείνες που αφορούν την ελευθερία της γλώσσας και του λόγου, τον φυλετικό προσδιορισμό και τη θρησκευτική πίστη των πολιτών που ζουν στην επικράτειά του.


Δεν επιθυμούν οι Χειμαριώτες, οι Βορειοηπειρώτες γενικά, να αντιδικήσουν με τους Αλβανούς και τις αλβανικές κυβερνήσεις. Αντίθετα, σέβονται τους νόμους του κράτους που η μοίρα τους έταξε να ζουν, είναι φιλήσυχοι, συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, εργατικοί και αγαπούν τον τόπο τους όσο τίποτε άλλο στον κόσμο. Εκείνο που επιθυμούν είναι να τους σέβονται και οι Αλβανοί και να μην τους θεωρούν ξένο σώμα, παρείσακτους στον ίδιο τους τον τόπο. Οι Χειμαριώτες, και όλοι οι Έλληνες που ζουν στην Αλβανία, έχουν κάθε δικαίωμα, από διεθνείς συμβάσεις, να μιλούν τη μητρική τους γλώσσα, να τη σπουδάζουν και να μορφώνονται με ελληνικά γράμματα. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να τους στερήσει ό,τι πιο χρήσιμο και ακριβό κληροδότησαν από τους προγόνους τους.

Από την άρνηση των Αλβανών, κυρίως των σοβινιστικών κύκλων, που μηχανεύονται και μεθοδεύουν δολιοφθορές εις βάρος των Ελλήνων και δεν θέλουν να δεχτούν τα αυτονόητα, δημιουργούνται αντιπαλότητες και κυοφορούνται εχθρότητες, οι οποίες, δυστυχώς, υποθάλπονται, εάν δεν καθοδηγούνται από το επίσημο αλβανικό κράτος, με αποτέλεσμα σαν αυτό το τραγικό γεγονός της δολοφονίας του Αριστοτέλη Γκούμα.
Ας αφήσουν πια οι αλβανικές αρχές τα διπλωματικά τερτίπια, τα κόλπα και τα τεχνάσματα, με τα οποία παραπλανούν τον λαό και δημιουργούν εντάσεις και δυσάρεστες συνέπειες.

Επιτέλους! ας αναλογιστούν το βάρος της ευθύνης που αναλαμβάνουν όταν υποθάλπουν τέτοιες βδελυρές και φρικτές πράξεις, όπως η δολοφονία του Αριστ. Γκούμα και ας τιμωρήσουν παραδειγματικά τον δολοφόνο ή τους δολοφόνους του παλικαριού.
Οι Χειμαριώτες δεν πτοούνται από τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις. Στην ιστορική τους πορεία έχουν θρηνήσει πολλά θύματα. Αντίθετα, γρανιτώνεται η ελληνικότητά τους και η πίστη τους στα αναφαίρετα δικαιώματά τους.

Πρέπει να γνωρίζουν οι Αλβανοί, και ασφαλώς το γνωρίζουν, ότι οι Χειμαριώτες ποτέ δεν έσκυψαν το κεφάλι. Κατά τα χρόνια της Οθωμανικής κυριαρχίας είχαν κερδίσει με τους αγώνες τους ειδικά προνόμια και ειδικό καθεστώς για την περιοχή τους.
Και αργότερα, μετά την υπαγωγή τους στο αλβανικό κράτος, δεν υπέστειλαν τη σημαία της αξιοπρέπειάς τους και ούτε εκάμφθησαν από κατατρεγμούς, φυλακίσεις και θανάτους.
Η θέληση και η αποφασιστικότητά τους ισχυροποιήθηκαν στις αετοφωλιές των Ακροκεραυνίων και παρέμειναν Χειμαριώτες και μόνο Χειμαριώτες.


ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου