του Γρηγόρη Τσελεμέγκου, οικονομολόγου
Παρακολουθώ τις εξελίξεις στο Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, στην πατρίδα μας και είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι τα στελέχη συνεχίζουν να διχάζονται όλο και περισσότερο.
Οι προσωπικές επιδιώξεις, οι ιδεολογικές αντιπαραθέσεις και η διάλυση της Ομόνοιας, οδήγησαν στην ίδρυση του νέου κόμματος των Ελλήνων ΕΕΜΜ - ΜΕGΑ.
Ο νέος αυτός φορέας ήταν από καιρό μια αναγκαιότητα για τον Ελληνισμό μας, γι’ αυτό η ίδρυσή του, είναι ένα λαμπρό γεγονός, μια νέα αρχή, μια μεγάλη ευκαιρία για συσπείρωση του Βορειοηπειρωτικού Eλληνισμού, γιατί βασίζεται και μόνο σε εθνική βάση.
Η έγκριση του Κόμματος αυτού έπρεπε να είχε γίνει από το 1992. Τότε, όμως, η αλβανική βουλή προχώρησε σε νόμο, σύμφωνα με τον οποίον δεν επιτρέπονταν η ίδρυση εθνικών κομμάτων, ενέργεια που περιόριζε την ελεύθερη έκφραση και εκπροσώπησή μας στη Βουλή.
Αυτή η ενέργεια είχε σαν σκοπό την απορρόφηση της Ομόνοιας από τα αλβανικά κόμματα, όπως έγινε.
Το ΚΕΑΔ με παναλβανική εμβέλεια (εκπροσωπεί Αλβανούς και άλλες μειονότητες στην Αλβανία), δεν έχει δυνατές μειονοτικές αποχρώσεις και η Ομόνοια εκφράζεται και εκπροσωπείται έμμεσα πολιτικά και όχι άμεσα.
Το νέο κόμμα Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον, που είναι και με τον νόμο εθνικό κόμμα, ήταν και είναι απαραίτητο, για μια καθαρή και δίκαιη εκπροσώπηση μας. Αυτό πρέπει να το εννοήσουμε σωστά όλοι μας, να το ενισχύσουμε και δυναμικά να το στηρίξουμε, να ηγηθεί αποτελεσματικά στην επίλυση των πολλών προβλημάτων του χώρου μας.
Η ίδρυση του αποτελεί μια μεγάλη ιστορική στιγμή για το παρόν και το μέλλον του Ελληνισμού στην Αλβανία.
Το ΜΕGΑ πρέπει να ενώσει όλους τους Έλληνες, ανεξάρτητα από την κομματική τοποθέτηση και τα πολιτικά πιστεύω του καθενός. Αυτό είναι ένα σημαντικό και μέγιστο σημείο το οποίο απαιτεί την συνολική προσπάθεια όλων των στελεχών της μειονότητας όπου και αν βρίσκονται, στην Ομόνοια, ΚΕΑΔ ή στα αλβανικά κόμματα, για μιά επιτυχή συσπείρωση της.
Σ' αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανένας και προπαντός τα ικανά ηγετικά στελέχη του χώρου μας που είναι στο ΚΕΑΔ, Ομόνοια και μειονοτικών βουλευτών σε άλλα κόμματα, τα οποία είναι ικανά και έχουν μεγάλη εμπειρία.
Να αφήσουνε τις προσωπικές επιδιώξεις, την αλαζονεία, την εσωστρέφεια, τα ατομικά συμφέροντα, τις συγκρούσεις και να επικρατήσει ο αυτοσεβασμός, η αμοιβαία κατανόηση για τα κοινά συμφέροντα, που δεν είναι άλλο από την ενότητα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.
Η επίλυση της ενότητας απαιτεί γόνιμο, εποικοδομητικό και υπεύθυνο διάλογο μεταξύ των ηγετικών στελεχών του χώρου μας.
Την πρωτοβουλία για συνθετικό διάλογο μπορεί να την αναλάβει το νέο κόμμα το γρηγορότερο για να προλάβουμε τα σημαντικά γεγονότα που έχουμε μπροστά μας όπως είναι οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση και απογραφή του πληθυσμού.
Το κάθε στέλεχος, σε όποιον φορέα και αν είναι, πρέπει να αναλάβει την ευθύνη που έχει μπροστά στον λαό μας που τον ανέδειξε. Να μην γίνουν τα λάθη του παρελθόντος, να έχουμε εμείς τις τύχες στα χέρια μας και όχι να αποφασίζουν για αυτές τα αλβανικά κόμματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου