Εμείς, οι αντιπρόσωποι Ηπειρωτικών Οργανώσεων ανά τον κόσμο, με την συμβολή και συνεργασία των αντιπροσώπων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, συνελθόντες στο Β΄ Τακτικό Συνέδριο μας στα Ιωάννινα, 29-31 Ιουλίου 2011, εξετάζοντας την παρούσα κατάσταση και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιεί ο Ελληνισμός στην Αλβανία δηλώνουμε ότι:
Α) Οι έλληνες της Βορείου Ηπείρου αποτελούν γηγενή πληθυσμό της περιοχής, με ιστορική παρουσία 3.000 χρόνων,
Β) Οι έλληνες της Βορείου Ηπείρου αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του Οικουμενικού Ελληνισμού,
Γ) Αναγνωρίζουμε ότι έχουν καταβληθεί ορισμένες προσπάθειες από την Αλβανική κυβέρνηση ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των ελλήνων της Βορείου Ηπείρου,
Δ) Επικρατεί ακόμα στην Αλβανία κατά καιρούς κλίμα ανασφάλειας και εκφοβισμού εναντίον των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη δολοφονία του Βορειοηπειρώτη Αριστοτέλη Γκούμα επειδή μιλούσε τη μητρική του γλώσσα,
Ε) Οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου κατά καιρούς δεν αισθάνονται ασφαλείς στον τόπο τους και δεν απολαμβάνουν τα μειονοτικά τους δικαιώματα σύμφωνα με τις διμερής και διεθνείς συνθήκες.
Εμείς, οι αντιπρόσωποι του 2ου Τακτικού Συνεδρίου Ηπειρωτών Εξωτερικού,
1_ Καταδικάζουμε το κλίμα ανασφάλειας και εκφοβισμού που επικρατεί κατά καιρούς εναντίων των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου και ολόκληρης της Αλβανίας.
2_ Καλούμε την Αλβανική κυβέρνηση να σεβαστεί και να αποκαταστήσει στους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου και ολόκληρης της Αλβανίας όλα τα εκπαιδευτικά, θρησκευτικά, πολιτικά και πολιτιστικά δικαιώματα τα οποία απορρέουν από τις διμερείς και διεθνείς συμφωνίες υπογεγραμμένες από τους αντιπροσώπους της από την ημέρα σύστασης τους κράτους το 1913, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος του εθνικού αυτοπροσδιορισμού. Να αποσυρθούν από τα σχολικά βιβλία οι αλυτρωτικές αναφορές και βλέψεις των Αλβανών κατά της ελληνικής εθνικής μειονότητας και της Ελλάδας.
3_ Καλούμε την Αλβανική κυβέρνηση να συμμορφωθεί πλήρως με τις σχετικές επιταγές του ευρωπαϊκού κεκτημένου αναφορικά με την επικείμενη διεξαγωγή της Απογραφής του πληθυσμού, σεβόμενη απόλυτα την ελεύθερη δήλωση της εθνικής καταγωγής και του θρησκεύματος.
4_ Καλούμε την Αλβανική κυβέρνηση να εγγυηθεί την απρόσκοπτη λειτουργία της αυτοκέφαλης ορθόδοξη εκκλησίας της Αλβανίας και να επιστραφούν σε αυτή τα ακίνητα που παράνομα κατασχέθηκαν από το κομμουνιστικό καθεστώς και τις κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης.
5_ Εκφράζουμε τη συμπαράσταση μας προς την αυτοκέφαλη ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας και τον προκαθήμενο της Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας κκ Αναστάσιο.
6_ Καλούμε την Ελληνική κυβέρνηση να ενισχύσει οικονομικά τους εκπαιδευτικούς Εθνικής Ελληνικής μειονότητας.
7_ Καλούμε την Ελληνική κυβέρνηση και τον απανταχού της γης ελληνισμό να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη της Βορείου Ηπείρου με έργα υποδομής και επενδύσεις ώστε να παραμείνει στις εστίες του ο εκεί ελληνισμός.
8_ Καλούμε την Ελληνική κυβέρνηση να καταστήσει σαφές στην κυβέρνηση της Αλβανία ότι η ασφάλεια, η ευημερία και τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών είναι βασικότατες προϋποθέσεις για να προχωρήσει από την πλευρά της Ελλάδας η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.
9_ Ζητούμε από την Ελληνική κυβέρνηση να διευθετηθεί οριστικά το θέμα χορήγησης της σύνταξης του ΟΓΑ στους Βορειοηπειρώτες που διαμένουν μόνιμα στις ιδιαίτερες πατρίδες τους.
10_ Καλούμε την Αλβανική κυβέρνηση να επιστρέψει τις δεσμευμένες από το προηγούμενο καθεστώς ακίνητες περιουσίες στους έλληνες δικαιούχους τους και να σταματήσει την παράνομη απονομή των ακινήτων αυτών σε τρίτους, όπως συμβαίνει στη Χιμάρα, στο Πωγώνι, στο Αλύκο και αλλού.
11_ Κάνουμε έκκληση προς όλους τους Βορειοηπειρώτες, οι οποίοι στερήθηκαν την Αλβανική τους υπηκοότητα, όπως ξεκινήσουνε τις διαδικασίες για την εκ νέου απόκτησή της.
12_ Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας προς την «ΟΜΟΝΟΙΑ» και το Γενικό Συμβούλιο της ως εκφραστές των Βορειοηπειρωτών της Αλβανίας.
Άργησε αλλά τελικά βγήκε και το ψήφισμα του Συνεδρίου του ΠΣΗΕ για το Βορειοηπειρωτικό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν το διάβαζε ο κ. Μενέλαος Τζέλιος κατά τη συνεδρίαση στις 31 Ιουλίου, έγιναν τοποθετήσεις και προτάσεις για εμπλουτισμό του, όπως με την ανάδειξη του προέδρου και των μελών του Γ.Σ. της Ομόνοιας από τη βάση.
Φυσικά αυτό προκάλεσε την αντίδραση των στελεχών της κλίκας υποστηρίζοντας ότι "αυτά είναι εσωτερικά μας θέματα και δεν μπορείτε να επεμβαίνετε".
Ο Ταμίας του Δ.Σ. του ΠΣΗΕ Αθανάσιος Νασίκας έθεσε την πρόταση να βοηθήσει το Συμβούλιο ώστε να οργανωθούν οι εκλογές της Ομόνοιας σε κάθε χωριό, ώστε να μπορούν να ψηφίσουν όλοι.
Ειπώθηκε επίσης να μην γίνει καμία αναφορά στο ψήφισμα σχετικά με την Ομόνοια.
Συμπέρασμα τελικά δεν βγήκε και το ψήφισμα του ΠΣΗΕ για το Βορειοηπειρωτικό δεν αναρτήθηκε ποτέ στην επίσημη ιστοσελίδα του
"www.world-epirotes.org"
Από τότε πρέπει να έπεσε και το κατάλληλο μαγείρεμα...