Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Φόρος μνήμης και τιμής στους ήρωες του Καλπακίου

Μεθαύριο με την αναπαράσταση της μάχης

Ο επίσημος εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου να γίνεται στον τόπο των γεγονότων ζητά ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης

 


• Με όλες τις τιμές, όπως αρμόζει άλλωστε σε εκείνους που πολέμησαν για τη σωτηρία της Ελλάδας, θα πραγματοποιηθούν και φέτος οι εκδηλώσεις μνήμης για την μάχη του Καλπακίου, που αποτέλεσε την πρώτη νίκη των Ελλήνων απέναντι στους Ιταλούς εισβολείς τον Οκτώβρη του 1940.
Ο Δήμος Πωγωνίου, η Περιφέρεια Ηπείρου και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων θα πραγματοποιήσουν μεθαύριο, Πέμπτη και ώρα 6 το απόγευμα στο «Μνημείο του Μαχητή» στο Καλπάκι την αναπαράσταση της μάχης, που αποτελεί το κορυφαίο γεγονός μιας σειράς εκδηλώσεων, πριν τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου.
«Είναι βαριά κληρονομιά και ιερή παρακαταθήκη το να τιμάμε αυτούς τους ανθρώπους» είπε κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης τύπου, ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης.
Όπως σημείωσε, το όραμα των κατοίκων της περιοχής είναι ο εορτασμός να γίνεται εκεί που πραγματικά έγινε η μάχη του Καλπακίου. «Ελπίζουμε κάποια στιγμή να ανοίξουν τα αυτιά των υπευθύνων» είπε με νόημα.
Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο νεκρών, κατάθεση στεφανιών, καλωσόρισμα του δημάρχου Πωγωνίου, ομιλία από τον φιλόλογο – πρόεδρο της Ε.Η.Μ. Κων. Βλάχο με θέμα «Το παράδειγμα του ‘40» και βέβαια την αναπαράσταση της μάχης, στην οποία παίρνουν μέρος στρατιώτες της 8ης Μεραρχίας, άνδρες, γυναίκες και παιδιά της περιοχής.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ…
• Το πρόγραμμα των «Καλπακίων 2011»  ανοίγει αύριο Τετάρτη και ώρα 7:30 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, με μουσική εκδήλωση, αφιερωμένη στο έπος του 1940. Την εκδήλωση διοργανώνουν η 8η Μεραρχία και ο Δήμος Πωγωνίου.
• Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ των πεσόντων Αξιωματικών και Οπλιτών, στην περιοχή της Ηπείρου κατά το Έπος του 1940, θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο, Πέμπτη και ώρα 10 το πρωί, στο Στρατιωτικό Μαυσωλείο Ιωαννίνων, το οποίο  βρίσκεται εντός του Κοιμητηρίου του Αγίου Νικολάου Κοπάνων. Στην τελετή έχουν κληθεί να παραστούν οι τοπικές Θρησκευτικές, Πολιτικές και Στρατιωτικές αρχές.

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ…
Όπως ανακοίνωσε η Περιφέρεια Ηπείρου, οι εκδηλώσεις την Παρασκευή, ανήμερα της επετείου του «ΟΧΙ», θα ξεκινήσουν στις 7:30 το πρωί με  κωδωνοκρουσίες εκκλησιών και την συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Ιωαννιτών και της στρατιωτικής μπάντας που θα παιανίσουν εμβατήρια στους δρόμους της πόλης.
Στις 10:30 το πρωί θα τελεστεί επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου και θα ακολουθήσει ομιλία της Ερασμίας Ζαβιτσάνου, διευθύντριας του Πειραματικού Γυμνασίου της Ζωσιμαίας Σχολής.
Στις 11:15 το πρωί θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο Μπιζανομάχων και θα ακολουθήσουν καταθέσεις στεφάνων.
Στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη παρέλαση στην οποία θα λάβουν μέρος μαθητές, σπουδαστές, πρόσκοποι – οδηγοί, ανάπηροι και θύματα πολέμου, καθώς και αντιστασιακές οργανώσεις, τμήματα Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δείτε και το βίντεο:
ΚΑΛΠΑΚΙΑ 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου