Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: Υπουργείο Εξω(φρεν)ικών (9/10/2011)

• Τελικά, αυτό που δεν έχουμε μάθει είναι η στάση της κυβέρνησης και της ΝΔ στο θέμα της απογραφής πληθυσμού στην Αλβανία. Η ΟΜΟΝΟΙΑ έχει κηρύξει αποχή, αλλά φαίνεται ότι η απόφασή της συναντά αντιστάσεις, μια και μειονοτικοί που εντάσσονται σε μεγάλα αλβανικά κόμματα συμμετέχουν στην απογραφή, ενώ και πολλοί Βορειοηπειρώτες που είτε εργάζονται στην Ελλάδα είτε ζουν στην Αλβανία φοβούνται τις συνέπειες από την αποχή.

• Δεν θα έπρεπε όμως το υπουργείο Εξωτερικών να είχε φροντίσει ώστε εκ των προτέρων να είχε ασκηθεί πίεση στον κ. Μπερίσα και μέσω Βρυξελλών και με άλλους τρόπους που έχει στα χέρια της η Αθήνα ώστε η απογραφή να μη χρησιμοποιηθεί ως μέσο για την εξαφάνιση της ελληνικής μειονότητας;

— Κάποια μισόλογα που ακούστηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών ήρθαν κατόπιν εορτής και μάλλον περιπλέκουν τα πράγματα, καθώς εμφανίζουν την Αθήνα να υποχρεώνεται να στηρίξει αρκετά απρόθυμα την ΟΜΟΝΟΙΑ.

— Κυρίως όμως δεν υπάρχει σχεδιασμός και προοπτική για την επόμενη μέρα της απογραφής. Όταν δηλαδή ολοκληρωθεί η απογραφή, η Αθήνα θα την αμφισβητήσει; Καταγράφονται τα περιστατικά παραποίησης στοιχείων; Η αμφισβήτηση θα γίνει μόνο από την Ελλάδα ή θα υπάρξει κινητοποίηση των διεθνών οργανισμών, του ΟΑΣΕ και του ΣτΕ, ώστε να έχει αποτέλεσμα η όποια πίεση στο καθεστώς Μπερίσα;

— Σε ό,τι αφορά την Αλβανία, πάντως, για μια ακόμη φορά πρέπει να πούμε ότι η Αθήνα είχε εγκαίρως, απ' όσο έχουμε υπόψη μας, πλήρη ενημέρωση από τον πρέσβη μας Νίκο Πάζιο. Το θέμα είναι αν αξιοποιήθηκαν οι εκτιμήσεις και οι εισηγήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου