Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Παρέμβαση του Αντιπροέδρου της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης Ελευθέριου Δημητρίου στο Β’ Συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού.


Η πατρίδα μας περνά δύσκολες ώρες. Ο κυπριακός ελληνισμός στην μαρτυρική μεγαλόνησο βιώνει τις τελευταίες μέρες μια μεγάλη τραγωδία ανάλογη του Ιουλίου του ‘74, με ανυπολόγιστες και πολλαπλές επιπτώσεις στην κοινωνία και καταστροφικές συνέπειες στη προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού ζητήματος που είναι θέμα τουρκικής εισβολής και κατοχής. 
Ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται σκληρά από τα κυβερνητικά μέτρα που μειώνουν εισοδήματα και πλήττουν καίρια την κοινωνική συνοχή. 

Πρόθεσή μου δεν είναι να χρησιμοποιήσω αυτό το βήμα για να ασκήσω κριτική. Αλλά για να δώσω ένα ισχυρό μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τους συμπατριώτες μας που πασχίζουν να ξεφύγουν από το φάσμα της εθνικής χρεοκοπίας και να ξαναβάλουν την Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης, της προκοπής, της αξιοπρέπειας.

Εμείς οι Ηπειρώτες  που ζούμε και δημιουργούμε στο  εξωτερικό, εμείς που όλα αυτά τα χρόνια με τους αγώνες μας έχουμε αποδείξει στην πράξη την απαρασάλευτη αγάπη μας στην ελληνική ιδέα, καλούμαστε για μια ακόμη φορά να στηρίξουμε μια μεγάλη εθνική προσπάθεια. Καλούμαστε πρώτα απ’ όλα να κάνουμε μια ιστορική υπέρβαση. Να ξεπεράσουμε τους κομματικούς ανταγωνισμούς και τους προσωπικούς εγωισμούς και να δώσουμε όλοι μαζί, χέρι με χέρι, όπου κι αν ανήκουμε ιδεολογικά και πολιτικά τη μάχη για τη σωτηρία της Ελλάδας.

Ας φροντίσουμε  στις κοινωνίες όπου ζούμε να ενημερώσουμε τους πολιτικούς παράγοντες, τα ΜΜΕ  και όλους εκείνους που επηρεάζουν και διαμορφώνουν την κοινή γνώμη, ότι η Ελλάδα έχει αξιοπρέπεια, μπορεί, θέλει και τελικά θα πετύχει να ξεφύγει από το φαύλο κύκλο των οικονομικών εξαρτήσεων. Ας στείλουμε το μήνυμα.

Την ίδια ώρα θα ήθελα  να καλέσω όλους τους Ηπειρώτες να μη λησμονούν  ποτέ τους το ανεκπλήρωτο  χρέος μας απέναντι στη Βόρειο Ήπειρο. Η κατάρρευση του στυγνού κομμουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία, δεν οδήγησε στην ποθούμενη λύτρωση της πατρογονικής μας γης. Οι διαδοχικές αλβανικές κυβερνήσεις παρά τις υποσχέσεις τους και παρά τις διακηρύξεις τους για προσήλωση στις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές, απέτυχαν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Όλοι εμείς  που ξενιτευτήκαμε αναζητώντας  μια καλύτερη τύχη και που καταφέραμε να διακριθούμε και να προκόψουμε στις καινούργιες μας πατρίδες, έχουμε χρέος ιερό όχι μονάχα να σκεφτόμαστε τη γη των πατέρων μας αλλά και με πράξεις και έργα να την στηρίζουμε στις δύσκολες ώρες. Οι τόποι μας, οι πόλεις και τα χωριά μας, που χιλιάδες χρόνια τώρα, ποτίστηκαν με το αίμα και τον ιδρώτα των προγόνων μας, έχουν ανάγκη από τη δική μας φυσική παρουσία. Από τα δικά μας έργα, από τις δικές μας επενδύσεις. 

 Για να μην ερημώσει η Βόρειος Ήπειρος. Για να μη σβήσει ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός και να παραμείνει άσβεστη και ζωντανή η φλόγα της ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον. Ας μη διευκολύνουμε με την απάθεια και την αδιαφορία μας τα σχέδια όλων εκείνων που θέλουν να σβήσουν καθετί ελληνικό από το χώρο της Βορείου Ηπείρου. Ας μη γίνουμε όλοι εμείς ηθικοί αυτουργοί στην εθνική, γεωγραφική και ιστορική συρρίκνωση του Ελληνισμού.

Για αυτό, κάνουμε  έκκληση στην Ελληνική Κυβέρνηση , πέραν  όλων των άλλων υποχρεώσεων της, να μεριμνήσει και να εγγυηθεί τη λειτουργία των ελληνικών σχολείων της Κορυτσάς και της Χιμάρας, να μην εμποδίσει με διάφορα προσχήματα τους νέους Βορειοηπειρώτες που ολοκλήρωσαν το λύκειο στη Βόρειο Ήπειρο, να σπουδάσουν σε ελληνικά Πανεπιστήμια, να μην στερήσει από τους συνταξιούχους την πολυπόθητη σύνταξη του ΟΓΑ και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες που θα εξασφαλίσουν μια καθαρή, ειλικρινή και αντικειμενική απογραφή Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, στην Αλβανία.

Αυτές τις πολύ κρίσιμες στιγμές για το μέλλον του  Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, καλούμε  την Ελληνική Κυβέρνηση να καταστήσει σαφές στην Αλβανία ότι η ασφάλεια, η ευημερία και τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών, είναι βασικότατες προϋποθέσεις για να προχωρήσει από την πλευρά της Ελλάδας η Ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας και να παραμείνει αμετακίνητη η Ελληνική Κυβέρνηση σε ότι αφορά την ασφάλεια, την ευημερία και τα δικαιώματα των Ηπειρωτών που ζουν επί χιλιετίες στις πατρογονικές τους εστίες, στην κοιτίδα του ελληνικού πολιτισμού, στο Βόρειο Τμήμα της Ενιαίας και αδιαίρετης Ηπείρου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου