Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Με μεγαλοπρέπεια γιορτάστηκε στην Αθήνα η 98η Επέτειος Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012, στην Αθήνα στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Καρύτση, γιορτάστηκε μεγαλοπρεπώς η 98η επέτειος  Ανακηρύξεως της Αυτονόμου Πολιτείας της Βορείου Ηπείρου. Ως γνωστόν, τον Φεβρουάριο του 1914 οι Βορειοηπειρώτες επαναστάτησαν, ανακήρυξαν στο Αργυρόκαστρο την Αυτόνομο Πολιτεία της Βορείου Ηπείρου και σχημάτισαν κυβέρνηση με πρόεδρο τον Γεώργιο Ζωγράφο. Ακολούθησαν επικοί αγώνες, οι οποίοι οδήγησαν στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας [17 Φεβρουαρίου 1914], από τις Μεγάλες Δυνάμεις και της Αλβανίας συμπεριλαμβανομένης, όπου αναγνώριζαν την ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ της Βορείου Ηπείρου.
Την διοργάνωση του εορτασμού, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ανέλαβε ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών και το γενικό πρόσταγμα το είχε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μπάμπης Καραθάνος. Την εκδήλωση, που συμμετείχαν εκατοντάδες Βορειοηπειρώτες, λάμπρυναν οι νέες και οι νέοι Βορειοηπειρώτες, φορώντας τις παραδοσιακές στολές τους και κρατώντας τα λάβαρα του αγώνα και την ένδοξη σημαία της Αυτονόμου Ηπείρου.
Μετά την Θεία Λειτουργία, εψάλη Δοξολογία και Μνημόσυνο υπέρ των πεσόντων. Την πανηγυρική Ομιλία για την Επέτειο, εκφώνησε ο Δημήτριος Περδίκης, πρόεδρος της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου.  Στον λόγο του αυτό, ο κ. Περδίκης έκανε μία μικρή ιστορική αναδρομή στην Ιστορία της Βορείου Ηπείρου, από την δημιουργία του Βορειοηπειρωτικού Ζητήματος κατά τους Βαλκανικούς πολέμους 1912 – 1913,  μέχρι τις μέρες μας. Μετά πήρε το λόγο  ο κ. Μπάμπης Καραθάνος, ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Περδίκη, τους παραβρισκόμενους, τον ιερέα του Ναού, πατέρα Νικόλαο και τους επίσημους παριστάμενους, οι οποίοι ήταν οι εξής:  Ευγενία Τσουμάνη δικηγόρος και βουλευτής επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας,  Απόστολος Μπαμίχας, εκ μέρους του ΛΑ.Ο.Σ , Χρήστος Γιάνναρης, υπεύθυνος Τομέα Παλιννοστούντων και Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων της ΝΔ, Θωμάς Γιάννης, αντιπρόεδρος ΚΕΑΔ, Αθηνά Πάλλη, εκπρόσωπος κόμματος ΕΕΜΜ-MEGA, Γρηγόρης Γκιζέλης, γενικός Γραμματέας ΚΕΒΑ, Γεώργιος Τζιομάκας, αντιπρόεδρος Ομόνοιας, Θεοφάνης Καλυβιώτης, πρόεδρος ΝΕ.Β, Παναγιώτης Λέκκας, πρόεδρος Ομοσπονδίας Κάτω Δρόπολης, Μαρία Μπολάνου, πρόεδρος Ένωσης Χειμαρριωτών. Παρευρέθηκαν επίσης: Κώστας Κυριακού, πρώην πολιτικός κρατούμενος, Κώστας Μακαριάδης, Καθ. Πανεπιστημίου, πρώην βουλευτής της Ομόνοιας και πολλοί Πρόεδροι Συλλόγων  Βορειοηπειρωτών.
Μετά την εκκλησία, οι παρευρισκόμενοι σχημάτισαν πομπή και με τη συνοδεία της μπάντας του Δήμου Αθηνών κατευθύνθηκαν στο Σύνταγμα.
Με συνθήματα για τη Βόρειο Ήπειρο και με τις σημαίες να κυματίζουν περήφανα, το πλήθος έφτασε στο Σύνταγμα, όπου την ίδια ώρα είχαν πορεία χιλιάδες εργαζόμενοι της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ οι οποίοι χειροκρότησαν την πομπή. Σε ήπιο κλίμα κατάθεσαν στεφάνια η Ν.Δ και το ΛΑ.ΟΣ, με τους εκπροσώπους τους, το ΚΕΑΔ με τον Αντιπρόεδρο κ. Θωμά Γιάννη, ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών, με τον Πρόεδρο κ. Μπάμπη Καραθάνο, η Νεολαία Βορειοηπειρωτών με την Αντιπρόεδρο Ελένη Δήμου, η Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου, με τον Προεδρό της, ο Τομέας Βορειοηπειρωτικού της ΝΔ με τον κ. Γιώργο Κόττη η Ε.Ν.Β.Η με την εκπρόσωπό της Μαριάννα Μπάρκα.
Στο τέλος εξελίχθησαν συγκινητικές στιγμές, όταν οι Βορειοηπειρώτες έψαλαν τον εθνικό ύμνο και  μαζί τους ένωσαν τη φωνή τους και οι χιλιάδες διαδηλωτές των συνδικάτων .

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου