Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Ο χαιρετισμός του μέλους του προεδρείου της ΕΕΜΜ Λευτέρη Αναγνώστη στην ημερίδα για το Πλαίσιο Αιτημάτων


(Άγιοι Σαράντα 19-2-2012)

Φίλες και φίλοι συμπατριώτες.

Είναι τιμή μου που βρίσκομαι σήμερα εδώ, σ' αυτό το χώρο και σ' αυτό το βήμα κι ακόμη μεγαλύτερη τιμή να συνεργάζομαι με ανθρώπους καταξιωμένους και κατασταλαγμένους πνευματικά και πολιτικά, που έχουν την ίδια αγωνία για τον τόπο μας κι αγωνίζονται εξίσου σθεναρά για τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα μας.

Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια! Το τρίπτυχο που πρέπει να μας ενώνει κι όχι να μας χωρίζει. Η ισχύς εν τη ενώσει! Και φυσικά δεν νοείται ένωση όταν στους κόλπους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας υποφώσκουν «Εφιάλτες», οι οποίοι, σαν τα τρωκτικά, «ροκανίζουν» τα θεμέλια του ιστορικού, κοινωνικού και πολιτιστικού μας γίγνεσθαι.
Η αγωγή αυτή δεν είναι άλλη εκτός από την ένωση και τη συσπείρωση όλων των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου!

Πέρασαν 22 χρόνια από την ημέρα εκείνη που τα τείχη έπεσαν. Ήμουν νιος και γέρασα. Τι καταφέραμε σε αυτά τα 22 χρόνια; Να είμαστε πολιτικά και κοινωνικά διαλυμένοι, να μην υπάρχει κοινή γραμμή πλεύσης, να φωνασκούμε εκ του ασφαλούς και να βρισκόμαστε σήμερα από πρωταγωνιστές απλοί θεατές.
Ήρθε λοιπόν η ώρα για μία ριζική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού και της πάσης φύσεως νοοτροπίας που κρατούν τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, χρόνια τώρα, σε μία κατάσταση ομηρίας.

Που βρισκόμαστε λοιπόν σήμερα; Τι πετύχαμε όλα αυτά τα χρόνια της πολιτικής ελευθερίας; 
Που πήγε εκείνη η ένωση τα πρώτα χρόνια μετά την κατάρρευση του κομουνιστικού καθεστώτος; Εκείνη η ομοψυχία;
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βρισκόμαστε σήμερα εδώ και αποτελεί τη βάση της δημιουργίας αυτού του πολιτικού φορέα.

Το Κόμμα των Ελλήνων είναι η νέα ανερχόμενη πολιτική δύναμη που σκοπό έχει να συσπειρώσει και να ενώσει κάτω από την ίδια ομπρέλα όλους τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, καθώς και να προασπίσει με ζήλο και σθένος τα δικαιώματα τους.
Πρέπει να καταλάβουμε πως αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν και σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η ένωση επιβάλλεται. Δεν μπορούμε να πετύχουμε τίποτα εάν δεν αγωνιστούμε όλοι μαζί.

Έγιναν πολλά λάθη! Δεν έχει σημασία ποιος έκανε τα λάθη, σημασία έχει να αφήσουμε πίσω το παρελθόν που «πονάει» και να φτιάξουμε ένα μέλλον καλύτερο, τουλάχιστον να βάλουμε τα θεμέλια ώστε τα παιδιά μας να συνεχίσουν έχοντας ένα καλύτερο μέλλον.

Είναι πάγια και απαράβατη αρχή μου: η Πατρίδα μας πάνω απ’ όλα!
Πάνω από πολιτικά συμφέροντα, από μικροκομματικές έριδες, από ατομικά μένη κι από προσωπικές φιλονικίες.
Ή παλεύουμε όλοι μαζί ή πάει ο καθένας σπίτι του.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να συζητήσουμε ένα πλαίσιο αιτημάτων το οποίο θέτει χρόνια προβλήματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και το οποίο για να μπορέσει να σταθεί στο ύψος του θα χρειαστεί πολιτική βούληση. Αυτή είναι η δουλειά μας, γι’ αυτό βρισκόμαστε εδώ για να εγγυηθούμε αυτή την πολιτική.

Με γνώμονα λοιπόν τα παραπάνω ως Κόμμα των Ελλήνων, θα πορευτούμε και θα φροντίσουμε να ανταποκριθούμε κέραια και άμεσα στα κελεύσματα της εποχής αλλά κυρίως στις τρέχουσες ανάγκες μας. Θα φροντίσουμε να εκπροσωπήσουμε όλους τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες απ’ όπου κι αν προέρχονται αυτοί. Δεν κάνουμε διακρίσεις στον Έλληνα Ομονοίτη και στον Έλληνα Σοσιαλιστή. Ο καθένας έχει το δικαίωμα της επιλογής αρκεί να μην προδίδει τα συμφέροντα της πατρίδας μας. Άλλο είναι το συλλογικό συμφέρον και άλλο το ατομικό. 
Δεν μπορείς να νοιάζεσαι μόνο για το σπίτι σου και να αδιαφορείς για το σπίτι του διπλανού σου. Αν παλέψουμε όλοι μαζί το αποτέλεσμα είναι σίγουρο πως θα μας δικαιώσει και θα μας προσφέρει πολύ περισσότερα πράγματα απ’ ότι ο ατομικισμός.

Φίλες και φίλοι,

η αλβανική κυβέρνηση χρόνια τώρα ακλουθεί το δόγμα «διαίρει και βασίλευε» κι όσο εμείς παραμένουμε διαλυμένοι, τόσο αυτή μεθοδεύει τον απόλυτο αφανισμό μας. Τρανό παράδειγμα η εξάλειψη της εθνικότητας από τα πιστοποιητικά γεννήσεως. Βαλόμαστε από παντού κι αν δεν κάνουμε κάτι τώρα, αργότερα θα είναι απλώς αργά.
Δεν μας λείπει ούτε η σοφία, ούτε η μόρφωση, ούτε η διάθεση, ούτε το σθένος.

Πριν κλείσω, θέλω να ευχηθώ σε όλους μας καλή δύναμη! Είθε ο Θεός να μας βοηθήσει στην προσπάθεια αυτή. Ας φανούμε εμείς πιο τυχεροί απ’ ότι φάνηκαν οι πρόγονοι μας 98 χρόνια πριν, όταν με περίσσια βούληση και θάρρος, χωρίς να υπολογίσουν κανέναν, ανακήρυξαν την ίδρυση της Αυτονόμου Πολιτείας της Βορείου Ηπείρου.

Σας ευχαριστώ όλους. Να είστε καλα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου