Αγαπητοί Σύμβουλοι,
Κύριοι προσκεκλημένοι, Σας καλωσορίζω και εγώ με τη σειρά μου και σας ευχαριστώ για την παρουσία σας εδώ σήμερα, σ' αυτή τη σημαντική για τον Ελληνισμό δραστηριότητα .
Το Κόμμα των Ελλήνων, εδώ και αρκετούς μήνες πριν, διακήρυξε ότι στην πολιτική του δραστηριότητα θα ασχοληθεί άμεσα με τα απτά προβλήματα του Ελληνισμού, για να θέσει πραγματικά τη βάση διεκδίκησης και επίλυσής τους, χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό του κόστος. Αυτό το επιβεβαιώνει και η ιδεολογία του Κόμματος μας, που είναι ο Ελληνισμός και καμία αριστεροδεξιά ή φατριακή δέσμευση για την ικανοποίηση ιδιοτελών συμφερόντων. Το Πρόγραμμα και οι στόχοι του κόμματος είναι καθαρά εθνικοί, γι’αυτό η κάθε προσπάθεια από κάποιους να κηλιδώσουν αυτή την αποστολή, μέχρι στιγμής έχει πέσει στο κενό.
Καλέσαμε σήμερα εδώ όλο το πνευματικό, επιχειρηματικό και αιρετικό δυναμικό για να καταθέσουμε σοβαρά τις απόψεις για ένα πολύ σημαντικό θέμα: τη νομική διεκδίκηση για κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία. Κάτι παρόμοιο έχει πραγματοποιηθεί το 1993 από την οργάνωση της Ομόνοιας με το ψήφισμα προς την Αλβανική Πολιτεία. Σήμερα οργανώνεται από το Κόμμα των Ελλήνων, με πιο ανανεωμένο πνεύμα, με καλύτερη προσαρμογή στην επικαιρότητα και με μεγαλύτερη συμμετοχή στη συζήτηση.
Όπως βλέπετε το Κόμμα των Ελλήνων δε χτυπάει καμπάνες που να σπάνε τα τύμπανα των αυτιών για εικονική ενότητα, αλλά καμπάνες που αγγίζουν τις χορδές της καρδιάς και της ψυχής για να συσπειρωθεί ο Ελληνισμός γύρω από κοινούς στόχους, καλώντας όλους στον κοινό αγώνα για την αξιοπρεπή επιβίωσή του στα πατρώα εδάφη.
Το "Πλαίσιο αιτημάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας για κατοχύρωση και εφαρμογή των δικαιωμάτων στην Αλβανία" που συζητάμε σήμερα, δεν είναι τίποτε άλλο από το ζητούμενο του εδώ Ελληνισμού. Να κατέχει ο ΄Ελληνας την πρέπουσα θέση στην αλβανική κοινωνία, να εκδηλώνεται ελεύθερα με την πραγματική του ταυτότητα, να απολαμβάνει εκείνο που προσφέρεται στην κοινωνία της αγοράς και της κατανάλωσης και να διατηρεί αναλλοίωτα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που κληρονόμησε από την πιο πολιτισμένη φυλή του κόσμου.
Εν ολίγοις τι περιέχει το πλαίσιο που συζητάμε σήμερα μεταξύ μας και τι στοχεύει. Είναι ένα πλαίσιο το οποίο προ πολλού θα έπρεπε να προωθούνταν από την πολιτική μας για να υπήρχαν σήμερα δικλείδες ασφαλείας για την επιβίωση και την ανάπτυξη του Ελληνισμού στη χώρα.
Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα είναι σημαντικό κομμάτι της αλβανικής επικράτειας και έχει προσφέρει ανέκαθεν τον ωφέλιμο οβολό της στη αλβανική κοινωνία και ως τέτοια δικαιούται το μερίδιό της στη συγκυβέρνηση, στην κατανομή του πλούτου, στην κατοχύρωση της ασφάλειας, στην ανάπτυξη του πολιτισμού, στην αναβάθμιση της ελληνικής παιδείας, στη διασφάλιση της ιδιοκτησίας. Παρατηρούμε όμως όλα αυτά τα χρόνια του δήθεν εκδημοκρατισμού της χώρας να μεθοδεύεται η προαιρετική παροχή δικαιωμάτων και όχι η υποχρεωτική που επιτάσσεται από τους εγχώριους νόμους και τις διεθνείς συμβάσεις. Καταντήσαμε επαίτες αντί διεκδικητές και αφήσαμε περιθώριο στις ανίαρες συμμαχίες χωρίς να θέσουμε στο τραπέζι συνομιλιών με κάθε κυβέρνηση τα πραγματικά δικαιώματα της μειονότητας με συνέπεια να χάσουμε κι εκείνα που επικράτησαν από το απολυταρχικό καθεστώς.
Τι άλλο χειρότερο μπορεί να ανεχτεί ο Ελληνισμός από το να του καθαιρέσουν την ταυτότητά του; Είμαστε μάρτυρες όλοι ότι το αλβανικό κατεστημένο καθαίρεσε την εθνικότητα και σήμερα κινδυνεύει η ύπαρξή μας. Είμαστε μάρτυρες ότι στο δημόσιο βίο της χώρας δεν κατέχουμε καμία καίρια θέση και οι αποφάσεις για μας λαμβάνονται από άλλους. Είμαστε μάρτυρες ότι δεν υπάρχει ελληνική παιδεία, αλλά δίγλωσση εκπαίδευση και τα παιδιά μας σπουδάζουν ακόμη με φωτοτυπίες. Στην αστυνομία, στη δικαιοσύνη, στην εισαγγελία οι ΄Ελληνες δεν έχουν καμία θέση. Οι πατροπαράδοτες ιδιοκτησίες μας υφαρπάζονται με ψεύτικα τουρκικά φιρμάνια και ο τόπος μας συρρικνώνεται συνεχώς από την κάθοδο ξένων.
Το κράτος αδιαφορεί, αφού κι εμείς σιωπούμε, αφού κι εμείς δεν είμαστε σοβαροί στις απαιτήσεις μας.
Το Κόμμα των Ελλήνων αναλαμβάνει να αφυπνίσει τη συνείδηση των Ελλήνων, να συσπειρωθούν γύρω από κοινούς στόχους, από πραγματικούς στόχους που σχετίζονται με την καθημερινότητα, αλλά και με τη διαχρονικότητά τους. Καταρτίσαμε ένα πλήρες πλαίσιο αιτημάτων, για την ενότητα, για την ακεραιότητα, για την παιδεία, για τις ιδιοκτησίες , για την ανάπτυξη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, που στηρίζεται στην εγχώρια και διεθνή νομοθεσία για τις μειονότητες. Τίποτε περισσότερο, ούτε λιγότερο από εκείνο που μας ανήκει δε διεκδικούμε. Η υποστήριξη αυτής της προσπάθειας από όλους τους ΄Ελληνες είναι υποχρέωση, καθήκον και αποστολή ώστε να πετύχει.
Η αλβανική πολιτεία θα πρέπει να λάβει υπόψη ότι η Εθνική Ελληνική Μειονότητα είναι μια πραγματικότητα, μια πραγματικότητα σημαντική και δυναμική. Χωρίς την επίλυση των προβλημάτων της δε μπορεί να έχει ευρωπαϊκή προοπτική.
Επί της ευκαιρίας, κυρίες και κύριοι θα ήθελα να αναφερθώ στα πρόσφατα κηρύγματα ορισμένων για την ενότητα των Βορειοηπειρωτών. Ασφαλώς είναι απαραίτητο να παλέψουμε όλοι από κοινού για συσπείρωση, για συνεργασία, αλλά, πώς; Για να λέμε ότι έχουμε ενότητα; ΄Η για να προσπερνάμε αδιάφορα μπροστά στα προβλήματα των Βορειοηπειρωτών;
Εμείς πρώτοι ζητήσαμε συνεργασία με την Ομόνοια για το θέμα της απογραφής. Δεν είδαμε ανταπόκριση. Και σήμερα, νύξη για συνεργασία και ενότητα είναι το κάλεσμά μας να συζητήσουμε και αποφασίσουμε από κοινού το χάρτη των δικαιωμάτων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Ποια η ανταπόκριση;
Στην πολιτική ιστορία του τόπου, οι φορείς που απευθύνονται άμεσα στους Βορειοηπειρώτες είναι η οργάνωση της Ομόνοιας και το κόμμα των Ελλήνων " Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον", μάλλον ο δεύτερος είναι η συνέχεια, η αναβάθμιση της Ομόνοιας. Γιατί μέχρι σήμερα η ηγεσία της Ομόνοιας αντιβαίνει στον εθνικό πολιτικό φορέα; Οι στόχοι της Ομόνοιας δε διαφέρουν απ' εκείνους του Κόμματος. Γιατί να μην ενωθούν αυτοί οι στόχοι και να συμβαδίσουμε συγχρονισμένοι στο δύσκολο εθνικό αγώνα που μας περιμένει; Εμείς είμαστε έτοιμοι. Αρκεί να συμφωνήσουμε πάνω στις αρχές της δημοκρατίας και των ρόλων που πρέπει να παίξει ο κάθε φορέας στη σύμπραξη αυτή. Ο Ελληνισμός δεν αντέχει πια περιπέτειες. Μπήκαμε σε μια φάση που απαιτείται σοβαρότητα, αποφασιστικότητα και συνέπεια στον αγώνα για να επιτευχθούν οι στόχοι ώστε ο Ελληνισμός να ζήσει με την ταυτότητά του, με όλα τα δικαιώματά του στα πατρώα εδάφη.
Οι πολιτικές καταστάσεις στη χώρα και στην ευρύτερη περιοχή δεν είναι τόσο ευνοϊκές και κυρίως για μας και τους ΄Ελληνες της μητρόπολης φαίνεται να μεθοδεύεται μια εκστρατεία ταπείνωσης και περιορισμού.
Το γεγονός ότι στην Αλβανία αναζωογονείται και θεσμοθετείται ο ανθελληνισμός, καθαιρούνται αυθαίρετα τα δικαιώματά μας, συνεχίζεται η πολιτική αλλοίωσης, υπαγορεύει σε όλους μας να αντισταθούμε κάνοντας σύμμαχους τους διεθνείς οργανισμούς που προστατεύουν τις μειονότητες. Ζητούμε από το κράτος:
1. Να συνταχτεί ειδικός νόμος για τις μειονότητες. Η δική μας μειονότητα είναι η μεγαλύτερη, αλλά ποτέ δεν επικυρώθηκε ο πραγματικός της αριθμός, γιατί κάθε απογραφή γίνεται υπό την πίεση εθνικιστικών κυκλωμάτων, όπως η πρόσφατη και το κράτος υποχωρεί μπροστά σ' αυτές τις πιέσεις.
2. Να δημιουργηθούν θεσμοί προστασίας των μειονοτήτων, οι οποίοι να επανδρωθούν με άτομα που ανήκουν στις μειονότητες.
3. Να θεσμοθετηθεί η ποσοστιαία συμμετοχή της μειονότητας στην πολιτική, εκτελεστική και δικαστική εξουσία.
4. Να ενωθεί σε μία διοικητική περιφέρεια η πλειοψηφία της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και να καθιερωθεί με νόμο το δικαίωμα χρήσης της περιφερειακής γλώσσας.
5. Να αναγνωρίσει την πολιτιστική κληρονομιά και να επιτρέψει την εκμετάλλευσή της από την ίδια την τοπική αυτοδιοίκηση της μειονότητας.
6. Να εφαρμόσει παράγραφο προς παράγραφο τη Σύμβαση Πλαίσιο για τις Εθνικές Μειονότητες και τον χάρτη της Ευρώπης για τις περιφερειακές γλώσσες είτε των μειονοτήτων.
Αυτό είναι και το περιεχόμενο του κειμένου που σας παρουσιάζουμε σήμερα. Το οποίο αφού θα ολοκληρωθεί με τις δικές σας παρεμβάσεις, θα σταλθεί στην αλβανική κυβέρνηση, στους διεθνείς οργανισμούς. Ο αγώνας αυτός δε θα σταματήσει. Θα υπάρχει γενική κινητοποίηση του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού για την αποκατάσταση της εθνικότητάς μας, για την αποφυλάκιση του μέλους του προεδρείου μας Ναούμ Ντίσιου, για τις ιδιοκτησίες και σ' αυτό τον αγώνα τους χρειαζόμαστε όλους χωρίς εξαίρεση.
Επιτρέψτε μου να ευχηθώ, Καλές εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου.
(Άγιοι Σαράντα 19.02.2012)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου