Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση του Παγκυπρίου Συνδέσμου Βορειοηπειρωτών για την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου


Πραγματοποιήθηκε  με μεγάλη επιτυχία, την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012, εκδήλωση με την ευκαιρία της επετείου της αυτονομίας της  Βορείου Ηπείρου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Παγκυπρίου Συνδέσμου Βορειοηπειρωτών, στην αίθουσα εκδηλώσεων των Συνδέσμων Αγωνιστών στη Λευκωσία και σε αυτή κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Τάσος Μητσόπουλος. 

Χαιρετισμό απηύθηναν ο Πρόεδρος των Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955 - 59 κ. Θάσος Σοφοκλέους, ο κ. Ρένος Κυριακίδης εκ μέρους του Παγκύπριου Φορέα Βοήθειας Βορειοηπειρωτών και ο κ. Ελευθέριος Δημητρίου Γενικός Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού. 

Ο κ. Μητσόπουλος  στην ομιλία του αναφέρθηκε με στοιχεία στην ιστορικά και διαχρονικά τεκμηριωμένη ελληνικότητα του ενιαίου ηπειρωτικού χώρου, τονίζοντας ότι η παραχώρηση της Βορείου Ηπείρου στην Αλβανία υπήρξε αυθαίρετη ενέργεια που υπαγορεύθηκε από πολιτικές και διπλωματικές σκοπιμότητες. Τόνισε μάλιστα ότι το Πρωτόκολλο της Κερκύρας του 1914, που προέβλεπε καθεστώς διευρυμένης αυτονομίας για τη Βόρειο Ήπειρο, παραμένει ακόμη και σήμερα νομικά δεσμευτικό αφού ουδέποτε ανατράπηκε από μεταγενέστερη πράξη. Συνεπώς το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα, ηθικά αλλά και νομικά παραμένει ανοιχτό. 

Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαίας, οι Δήμαρχοι Έγκωμης και Αγίου Δομετίου κ.κ. Ζαχαρίας Κυριάκου και Κώστας Πέτρου, ο αντιδήμαρχος Αγίου Δομετίου κ. Άγγελος Πελαγίας, δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη του Πολιτικού Γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού, παλαιοί αγωνιστές, δεκάδες Ηπειρώτες και εκπρόσωποι Ποντιακών συλλόγων και οργανώσεων.

Στο τέλος  της εκδήλωσης ο Μητροπολίτης Ταμασού ευλόγησε και έκοψε την καθιερωμένη βασιλόπιττα του Παγκυπρίου Συνδέσμου Βορειοηπειρωτών αφού προηγουμένως απηύθηνε πατρικές ευχές και παραινέσεις. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου