Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Για τον πολεμιστή, για τον αγωνιστή Κώστα Στεργιάδη


αναφέρεται ο βουλευτής Κώστας Γκιουλέκας στην παρουσίαση του βιβλίου του: 
ΜΝΗΜΕΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ
                     
(μικρό απόσπασμα από τον πρόλογο)
                   
   Κάπου εκεί λευκαίνουν τα κόκαλά τους τα «παιδιά της Ελλάδος», που ορκίστηκαν πίστη στην πατρίδα και έτρεξαν εκεί ψηλά, υπερασπιστές των ιδανικών της φυλής.
  Κάποια απ’ αυτά τα παιδιά έμειναν για πάντα εκεί, σιωπηλοί μάρτυρες της δόξας του ’40. Είναι ακοίμητοι φρουροί της ιστορίας. Περιμένουν κάποιος να τους θυμηθεί…

  Αυτό επιχειρεί και ο Κώστας Στεργιάδης με τούτο το βιβλίο, που έχετε στα χέρια σας. Ξαναφρεσκάρει τις αναμνήσεις, κάνει το παρελθόν παρόν και θυμάται…Θυμάται τον μεγάλο αγώνα του έθνους, που ήταν και προσωπικός του αγώνας, αφού κι αυτός ήταν από τα ηρωικά «Παιδιά της Ελλάδος». Και είναι ο πιο αυθεντικός αφηγητής των γεγονότων του πολέμου, αφού τα έζησε ο ίδιος εκεί στους τόπους που δημιουργήθηκαν. Είναι ο πιο αυθεντικός εκφραστής του πνεύματος που επικρατούσε τότε στο μέτωπο, αφού η μεγάλη νίκη των Ελλήνων κατά των Ιταλών το Σαράντα, ήταν και προσωπική του υπόθεση.

  Παράλληλα, όμως, ο Κώστας Στεργιάδης με τις λεπτομερείς αναφορές του και τα ονόματα των συμπολεμιστών που παραθέτει, τελεί και το καλύτερο μνημόσυνο στις ψυχές των παλικαριών , που πλανώνται πάνω από τα πεδία της Τιμής.


  Αξίζει να τονίσομε πως και μετά τον πόλεμο ο Κώστας Στεργιάδης μαζί με τη σύζυγό του Μαίρη, συνέχισαν τον αγώνα. Έγιναν και πάλι παιδιά του Βορειοηπειρωτικού Ελλήνισμού, του τόπου εκείνου του ιερού που πολεμούσε με το όπλο στο χέρι ο Κώστας . Και αφού χάσαμε τον Κώστα, η κα Μαίρη συνεχίζει τον αγώνα, τις διασυνδέσεις και τη βοήθεια για το Βορειοηπειρωτικό. Και την περιμένουμε με χαρά να έρθει κοντά μας, να επισκεφτεί τα μέρη που πολέμησε ο άνδρας της.


(στη φωτογραφία το ζεύγος Κώστα και Μαίρη Στεργιάδη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου