Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Ιστοσελίδα ΣΦΕΒΑ: Οι διδαχές που δεν σβήνουν (ενός βιβλίου)


Πάντα θα μένει επίκαιρο το βιβλίο «Άγνωστες ιστορικές στιγμές από το δράμα της Βορείου Ηπείρου» των αείμνηστων Ελευθέριου Γκουβέλη από τη Δρόβιανη και Ιωάννη Παπά από το Αλύκο.
Για το σκοπό αυτό η ομάδα πρωτοβουλίας για την ίδρυση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Δρόβιανη» διοργάνωσε την παρουσίαση του βιβλίου στη γενέτειρά του. 

Για το βιβλίο μίλησε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Βαγγέλης Παπαχρήστος ο οποίος τόνισε:

Η ανάθεση σε μένα να προλογίσω το βιβλίο του μεγάλου και επιφανούς άνδρα της Β. Ηπείρου Ελευθερίου Γκουβέλη, με συγκίνησε και συνάμα με έβαλε μπροστά σε μεγάλη ευθύνη για δυο λόγους: πρώτον, το αν θα τα καταφέρω δεόντως να βγάλω στην επιφάνεια, έστω και ένα μερίδιο, από τα πολλά του χαρίσματα και δεύτερον, διότι στην προκειμένη περίπτωση  δεν έχουμε να κάνουμε με μια λογοτεχνική περιγραφή του βιβλίου του, αλλά με ιδεολογικές, πατριωτικές, αγωνιστικές και στρατηγικές ερμηνείες, τοποθετήσεις και συμπεράσματα.  

Όλοι μας γνωρίζουμε πως αρκετοί ιστορικοί, αρχαιολόγοι, μελετητές, λογοτέχνες, γλωσσολόγοι και κοινωνιολόγοι ασχολήθηκαν με την ελληνικότητα της Βορείου Ηπείρου και με τις τεκμηριωμένες μελέτες τους, μην υπηρετώντας καμία σκοπιμότητα παρά μόνον για χάρη της αλήθειας, απέδειξαν ότι η Βόρεια Ήπειρος είναι ελληνική.
Ελάχιστοι, όμως, ή και κανένας δεν ασχολήθηκε και δεν διερεύνησε γενικά την αντίσταση που προέβαλαν οι Βορειοηπειρώτες κατά των Αλβανών την κρίσιμη  περίοδο όπου  καθορίζονταν η τύχη τους και τον τρόπο με τον οποίο δέχτηκαν αυτοί το νέο ζυγό. 
Ιδίως  η περίοδος 1935 -1945 ήταν παντελώς άγνωστη, εάν θα εξαιρέσουμε μερικά  βιβλία που κυκλοφόρησαν για την περίοδο 1943-1944, ένα εκ των οποίων κι αυτό του Κυργιάννη. 
Το βαρύ  φορτίο  της σωστής ενημέρωσης και της διάψευσης του μυθολογικού  περιεχομένου, που με τόση ανευθυνότητα αραδιάζει στο βιβλίο του ο Κυργιάννης, ανέλαβαν οι δυο Βορειοηπειρώτες ο Λευτέρης Γκουβέλης και ο Γιάννης Παπάς.
Ο Λευτέρης Γκουβέλης, το τέκνο αυτό  της Δρόβιανης, ο αγωνιστής και οραματιστής, όπως λέει και ο ίδιος στον πρόλογό του, δεν διάθετε λογοτεχνικό κάλαμο, αλλά ανέλαβε αυτό το δυσβάστακτο φορτίο για χάρη της αλήθειας, ως ηθικό και εθνικό χρέος ν’ απαντήσει διότι η σιωπή θα ήταν εγκληματική.

Με άρτια περιγραφικότητα και με σαφή επιχειρηματικότητα, με ατράνταχτα στοιχεία και αδιάψευστα τεκμήρια ο πατριώτης και αγωνιστής, ο διδάσκαλος και φωτιστής, ο διοργανωτής, εμψυχωτής και εμπνευστής, ο Καπετάν Γρίβας της Δρόβιανης και όλης της Ελληνικής Μειονότητας Ελευθέριος Γκουβέλης, μας δίνει ζωντανά όλα τα γεγονότα που συνέβησαν κατά την περίοδο 1939-1944. Μια περίοδος με γεγονότα, με βαρυσήμαντες συναντήσεις και τοποθετήσεις για τα οποία είχε διάφορες ερμηνείες, ο καθένας όπως τον συνέφερε,  και ιδίως οι ερμηνείες  του Κυργιάννη, με το ψευδώνυμο Αλέξης Γιάνναρης, καλυμμένες με το μανδύα του Μαρξ, και της κομμουνιστικής ιδεολογίας του Ε.Λ.Α.Σ. και του Ε.Α.Μ. - ένα Ε.Α.Μ. το οποίο παρείχε κάθε δυνατή εξασφάλιση και υποστήριξη του κομμουνιστικού κινήματος της Αλβανίας και σε βάρος ακόμα της ελληνικής πατρίδος- ένας άνθρωπος (Κυργιάννης) που διαψεύδει την πραγματικότητα, υπερτιμά τον εαυτό του ως σωτήρα του βορειοηπειρωτικού τόπου και κόσμου, αυτός που έθαψε το βορειοηπειρωτικό, αυτός που έριχνε την πέτρα και έκρυβε το χέρι, αυτός που έμπαζε πισώπλατα το μαχαίρι στα πατριωτικά, εθνικά και υγιές στήθη των αγωνιστών εκείνων που δεν ήλπιζαν στη συμμαχία με το Κ.Κ.Α. και πως η μόνη λύση ήταν η αντίσταση για μια ανεξάρτητη και ελεύθερη Βόρεια Ήπειρο, ενωμένη με την μητέρα Ελλάδα.

Ο Λευτέρης Γκουβέλης στο βιβλίο του «Άγνωστες ιστορικές στιγμές από το δράμα της Βορείου Ηπείρου» πρώτον, μας ξεσκεπάζει το αληθινό πρόσωπο του Κυργιάννη, πίσω από το οποίο ήταν οι πραγματικοί σκοποί του Ε.Λ.Α.Σ, που ήθελαν και στην Αλβανία να κυριαρχήσει το κομμουνιστικό καθεστώς, με οποιοδήποτε  ρίσκο, έστω και σε βάρος των Βορειοηπειρωτών.


Δεύτερον, τα ύπουλα σχέδια του Κ.Κ. Αλβανίας που εκμεταλλεύτηκε το βορειοηπειρωτικό χώρο, αφού εδώ είχε και το αρχηγείο του, γιατί ο Βούρκος και η Δρόπολη ήταν οι σιτοβολώνες οι οποίοι εξασφάλιζαν και επέλυαν το επισιτιστικό πρόβλημα με μεγάλη ευχέρεια, εκμεταλλεύτηκαν  και τον πολιτισμό τους για την εμπέδωση των νέων μαρξιστικών κομμουνιστικών τους ιδεών αφού, όπως λέει ο Ε. Γκουβέλης κανένα άλλο σημείο δεν προσφερόταν ούτε στην κεντρική και βόρεια Αλβανία γιατί τόσο από το κίνημα του Μπαλ με τους φεουδάρχες, όσο και από την πνευματική στάθμη και το επίπεδο πολιτισμού των κατοίκων των περιοχών αυτών, που θεωρούνται τελείως ανεπίδεκτοι για θεωρία και διαφώτιση, θα συνέτριβαν στη γένεσή του το κομμουνιστικό κίνημα.

Τρίτον, μας ερμηνεύει όχι μόνον την συνεργασία που υπήρχε μεταξύ Ε.Λ.Α.Σ. και Κ.Κ.Α. αλλά και την προδοσία εκ μέρους των αντιπροσώπων του Ε.Λ.Α.Σ. διότι, από την προδοσία έγινε το μακελειό της Γλίνας με 27 νεκρούς, το ολοκαύτωμα  της Σμίνετσης, Γριάζδανης, Πέπελης, Σωπικής, Μουζίνας, Λαζατιού, Αλύκου και πολλών άλλων, οι συλλήψεις και φυλακίσεις πάρα πολλών πατριωτών ανάμεσα τους και οι: Ελευθέριος Γκουβέλης, Θεμιστοκλής Γκουβέλης, Βασίλειος Γκουβέλης, Πτολεμαίος Καλλιάφας, Μιλτιάδης Λάππας, Φωκίων Λάππας, Χρήστος Τσάτσης από τη Δρόβιανη, η δολοφονία του Αριστοτέλη Χαρμπάτση από τη Δίβρη, του Ευθύμιου Τάταρη από τη Δρόβιανη, του καθηγητή Ευθυμίου Γκίκα από τη Σωπική, παρουσία και με τις ευλογίες των εκπροσώπων του Ε.Α.Μ. εκτελείται ο πατριώτης Βασίλειος Σαχίνης και πολλοί άλλοι, για τους αγνούς πατριώτες που με την αντιφασιστική απάτη τους παρέδωσε στους Τοτοζάνηδες, Τόσκηδες και τα τσιράκια τους συντρόφους που αγωνίζονταν με όλα τα μέσα και κυρίως με την τρομοκρατία για να τους απομακρύνουν από το να σκέφτονται την Ελλάδα.

Τέταρτον στο βιβλίο υπάρχουν τέτοιες αποδείξεις και τέτοια στοιχεία, με ημερομηνίες, με πρόσωπα, με διαλόγους,  όπως στις συναντήσεις του Κρα, Δρόβιανης, Κοσιοβίτσας, Πέπελης, στο Συνέδριο της Μεμόραχης, που είναι αναμφισβήτητα, γιατί σε όλα αυτά ήταν παρόν ο ίδιος.  

Και πέμπτον, η πρωτοφανής προδοσία του ελληνικού Ε.Α.Μ. και η αδυναμία  ή η κακή εκτίμηση της καταστάσεως των αντιστασιακών ομάδων της Ελληνικής Μειονότητας από το Ε.Δ.Ε.Σ., συνέβαλαν στην άνδρωση του κινήματος του Κ.Κ.Α. στη Βόρεια Ήπειρο.
Αυτά μας περιγράφει με πόνο ψυχής ο επικεφαλής των μαχόμενων Βορειοηπειρωτών Ελευθέριος Γκουβέλης ρίχνοντας το μεγαλύτερο βάρος των ευθυνών και σφαλμάτων στο Ε.Λ.Α.Σ.  οι οποίοι αγκαλιασμένοι σφιχτά με τους συντρόφους τους της αλβανικής Τσέτας βγήκαν σαν κόκκινα τσακάλια  στην ελληνο-αλβανική μεθόριο και έφραξαν το δρόμο στην προέλευση των εθνικών ομάδων του Ε.Δ.Ε.Σ. προς τη Β. Ήπειρο.

Ο κάθε Βορειοηπειρώτης για να συμπληρώσει τα κενά που έχει από την περίοδο αυτή, για να διασαφηνίσει τις εικόνες που επισκιάζουν τη μνήμη του και την πληροφόρησή του, πρέπει να διαβάσει αυτό το βιβλίο. 

(από συνεργάτη μας στη Β. Ήπειρο)

Σημείωση ΣΦΕΒΑ: η φώτο είναι του Ιωάννη Παππά


www.sfeva.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου