Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Ως πότε θα ζούμε ραγιάδες;


του Γιώργου Λαμποβιτιάδη, πρώην φυλακισμένος και πρώην Πρόεδρος Ομόνοιας

    Όπως διαβάζω και ακούω, τον τελευταίο καιρό, γράφονται και λέγονται πολλά για εμάς τους Βορειοηπειρώτες, μάλιστα την προπαγάνδα αυτή την έχουν εμπεδώσει οι κύκλοι του ψεύδους, της λασπολογίας και συκοφαντίας, σε όλα τα μέσα, όπως σε έρευνες, επιστημονικές μελέτες, σε σχολικά βιβλία, σε εκπομπές, σε περιοδικά, σε εφημερίδες, σε ομιλίες φωστήρων γεμάτες από ψεύδος, μισελληνισμό και πολύ υστερισμό. Και αυτό έχει τις εξηγήσεις του.
  Πρώτα απ’ όλα, συμβαίνουν αυτά από την παθητική στάση της επίσημης Ελληνικής πολιτείας, της εκάστοτε ελληνικής πολιτείας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Εξαιτίας της αδυναμίας της να κρατήσει το πρόβλημα της Βορείου Ηπείρου σε επικαιρότητα.
  Η αντίδραση από πλευράς μας, γεννήθηκε από τότε (1912-1913)και δεν σταμάτησε ποτέ και ούτε θα σταματήσει, όσο θα υπάρχει ζωή και δεν θα αποδοθεί δικαιοσύνη στην Βόρειο Ήπειρο και στους Έλληνες κατοίκους της, διότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθούμε εμείς οι Βορειοηπειρώτες τον βίαιο τρόπο ξεριζωμού από τον τόπο μας.
Δεν είναι θέμα απλώς μερικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως το έχουν υποβαθμίσει τα τελευταία χρόνια, αυτοί που πρόδωσαν το Βορειοηπειρωτικό. Είναι εθνικό-πολιτικό θέμα, με την έννοια της δικαίωσης και αποκατάστασης. Γι’ αυτό η αντίδρασή μας είναι ιερή. 

    Όλες οι προσπάθειες που έγιναν,  στα μετέπειτα χρόνια, μέχρι και σήμερα, από πλευράς ελληνικής πολιτείας και διπλωματίας, απέβλεπαν και αποβλέπουν περισσότερο στο κλείσιμο του θέματος παρά στην λύση του.
   Εάν δεν θα αλλάξει η πολιτική της     Ελλάδος προς το Βορειοηπειρωτικό, αλλά θα συνεχιστεί η πολιτική αντιπάθεια, εάν η Ελλάδα δεν θα προστατεύσει την Βόρειο Ήπειρο και τους κατοίκους της, εάν θα τους αφήσει έρμαιους για να κρατάει κάποια ισορροπία με τους Αλβανούς, εάν δεν θα αντιδρά εγκαίρως σ’ όλες τις προβοκάτσιες,  εάν δεν θα κάνει το Βορειοηπειρωτικό πρώτο θέμα στην επικαιρότητα, εάν δεν θα επιτρέψει, δεν θα υπολογίσει, δεν θα αφήσει τους Βορειοηπειρώτες να ασχοληθούν ειλικρινά και σοβαρά χωρίς πολιτικές και κομματικές παρεμβάσεις, τότε θα αποδεχθεί μοιραίο το πρόβλημά μας. Έτσι ανενόχλητοι και βλέποντας την κατάντιά μας, οι κύκλοι που αναφέραμε, θα δρουν εις βάρος μας όπως μέχρι σήμερα.
   Επομένως χρειάζεται αλλαγή στρατηγικής και θετική προσέγγιση για να μην χαθεί ούτε η Βόρειος Ήπειρος ούτε οι Βορειοηπειρώτες. Πιστεύω πως είναι καιρός, όλες οι δυνάμεις μας εντός και εκτός, να συσπειρωθούν και να χαράξουν μία κοινή πορεία στον αγώνα μας. Είναι καιρός να αφήσουμε στην άκρη τα μίση και τις έχθρες. Τότε θα έχουμε θετικά αποτελέσματα, τότε θα αναγκάσουμε κάθε κακοπροαίρετο άτομο είτε κύκλο, να σκεφτεί σοβαρά και να προσέχει σχετικά με εμάς. 

   Ας συμφιλιωθούμε, ας συγχωρήσουμε, ας μάθουμε να αγαπάμε ο ένας τον άλλο, ας δώσουμε το χέρι ο ένας στον άλλο. Τότε να είστε σίγουροι πως και η Βόρειος Ήπειρος δεν θα χαθεί και οι Βορειοηπειρώτες θα προκόψουν στον τόπο τους. Τότε θα μπορούμε να αποκρούουμε μόνοι μας, όλες τις απειλές, τα ψεύδη. Τότε θα μπορέσουμε εμείς οι ίδιοι να υπερασπιστούμε την ύπαρξή μας, την ιστορία μας, τον τόπο μας, τα συμφέροντά μας.
   Εμπρός λοιπόν, αυτή την δύσκολη στιγμή, να πράξουμε αυτό που δεν τολμήσαμε μέχρι σήμερα. Ας απαλλαχθούμε από συμφέροντα, ας κοιτάξουμε και ασχοληθούμε με το πρόβλημά μας, ας καταλάβουμε επιτέλους πως φτάνει πια να μας διατάζουν και να αποφασίζουν άλλοι για εμάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου