Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Τα κυριότερα σημεία από τη συνέντευξη του πρώην Πρέσβη της Ελλάδας στα Τίρανα Αλέξανδρου Μαλλιά στην εκπομπή "ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR"


Ερώτηση: κ. Πρέσβη πως σχολιάζεται την απάντηση του πρώην πρωθυπουργού της Αλβανίας, κ. Μajko, στο άρθρο σας και την έναρξη αυτού του «άτυπου» διαλόγου ; Ήταν κάτι το οποίο περιμένατε;

Θεωρώ θετικό το γεγονός ότι ξεκίνησε ένας διάλογος έστω και μέσω αρθρογραφίας. Εγώ παρότι έχω συνταξιοδοτηθεί εδώ και δυο χρόνια, έχω ιδιαίτερη ευαισθησία για τα θέματα των Βαλκανίων, τα οποία δεν έχω σταματήσει να επισκέπτομαι συχνά. Επίσης αρθρογραφώ και δημοσιεύονται τα κείμενα μου και στην αλβανική εφημερίδα Gazeta Shqiptare. Είναι όμως η πρώτη φορά που ένας αλβανός πολιτικός μπήκε στην διαδικασία να αρθρογραφήσει σε μια ελληνική ιστοσελίδα και μάλιστα στα ελληνικά. Ο κ. Μajko θεωρώ ότι είναι ένας από τους πιο έντιμους πολιτικούς στην Αλβανία και η κίνηση του αυτή δείχνει τον προβληματισμό του για της ελληνοαλβανικές σχέσεις αλλά και την πρόθεση του για την έναρξη του διαλόγου. Δυστυχώς εδώ και πολύ καιρό έχουμε σταματήσει να συζητάμε με τους γείτονες αφήνοντας έτσι χώρο στα εχθρικά προς εμάς αλβανικά ΜΜΕ να διαμορφώνουν ένα ανησυχητικό κλήμα μεταξύ των δύο χωρών.


Ερώτηση: Ας δούμε όμως και το περιεχόμενο του διαλόγου και συγκεκριμένα το  θέμα της Συμφωνίας για την Υφαλοκρηπίδα μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας αφού προσθέσουμε στην συζήτηση αλλά δυο στοιχεία , της τοποθετήσεις του Έλληνα πρέσβη στα Τίρανα ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης της Συμφωνίας και της δηλώσεις γνωστού διπλωμάτη των Τιράνων ο οποίος μίλησε για επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας από το μηδέν. Ποια είναι η άποψη σας για το θέμα;

Η  Συμφωνία για την Οριοθέτηση της Υφαλοκρηπίδας και των Θαλασσίων Ζωνών ήταν μια διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας όπου η τελευταία για λόγους που την αφορούν υπαναχώρησε. Επομένως είναι δικό της το πρόβλημα και πρέπει συνεπώς να βρει τη χρυσή τομή μεταξύ της αρχής, στην Αλβανική γλώσσα και πρακτική θα χρησιμοποιούσα την λέξη μπέσα, και των εσωτερικών θεσμικών διαδικασιών. Ο κ. Πάζιος είναι ένας από τους καλύτερους Έλληνες διπλωμάτες ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τα συγκεκριμένα θέματα και κακώς η Ελληνική αντιπροσωπεία και το Υπουργείο Εξωτερικών δεν τον άκουσαν το 2009. Το 1987 η τότε Ελληνική Κυβέρνηση αποφάσισε την άρση του εμπολέμου με την γειτονική Αλβανία, μια απόφαση η οποία δεν πήγε ποτέ προς  επικύρωση από την Ελληνική Βουλή, αλλά εγκρίθηκε μόνο από το Κυβερνητικό Συμβούλιο, αφήνοντας τις ελληνοαλβανικές σχέσεις έρμαιο της καχυποψίας και από της δυο πλευρές.
Τα πράγματα σήμερα θα ήταν διαφορετικά με την Συμφωνία για την Υφαλοκρηπίδα, εάν είχε γίνει η άρση του εμπολέμου, οπότε η Ελλάδα θα ήταν σε πλεονεκτική θέση αφήνοντας εκτεθειμένη την Αλβανία .
  
Ερώτηση: Εκτός από την δική σας πρόταση για την επίλυση των προβλημάτων που αφορούν τα Βαλκάνια η οποία λέει, αναγνώριση του Κοσσόβου από την Ελλάδα με ανταλλάγματα και έναρξη διαλόγου με τους Αλβανούς των Βαλκανίων, υπάρχει και η άλλη άποψη που προτείνει το εξής: αυτοδιοικητική αυτονομία σε περιοχές όπως το Βόρειο Κόσσοβο όπου υπάρχουν Σέρβοι, τα δυτικά Σκόπια όπου υπάρχουν Αλβανοί και την Βόρειο Ήπειρο όπου υπάρχουν Έλληνες. Πως σχολιάζετε αυτήν την άποψη;

Το θέμα της Αυτονομίας για την ΕΕΜ δεν είναι η πρώτη φόρα που ακούγεται από το 1990 και μετά. Πρέπει να εξετάσουμε μέχρι που φτάνει ο πήχης μας . Όταν ο στόχος ξεπερνάει τον πήχη , τίποτα από όλα όσα λέμε θεωρητικά δεν μπορεί να είναι εφικτό στην πράξη.

Ερώτηση: Έχετε μια τεράστια εμπειρία από της διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. Θα ήθελα να μου πείτε ειλικρινά αν υπήρξε ποτέ στην ατζέντα των συζητήσεων το θέμα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου και σε ποια θέση;

Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα και η προστασία των δικαιωμάτων της αφορούσαν πάντα την Ελλάδα  και αποτελούσαν προϋπόθεση  σε κάθε είδους συζήτηση η διαπραγμάτευση με την Αλβανία.


Επιμέλεια :
Αθηνά Κρεμμύδα
akremmyda@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου