Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Προεκλογική ομιλία - ενημέρωση του Επάρχου Πωγωνίου Δημήτρη Μεντή στην Αθήνα με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Πωγωνησίων Βορείου Ηπείρου


Ενόψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών που πραγματοποιούνται στην Αλβανία την 8η Μαΐου 2011 και συγκεκριμένα των εκλογών που θα λάβουν χώρα στην ιδιαίτερη πατρίδα μας στο Πωγώνι Βορείου Ηπείρου, κατά την ως άνω ημερομηνία, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του «ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΩΓΩΝΗΣΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ» και ειδικότερα με την πρωτοβουλία του Προέδρου μας Μιχάλη Καραγιάννη, του Αντιπροέδρου Χαράλαμπου Δεύτου, του Γενικού Γραμματέα Κωνσταντίνου Πάνου, καθώς και των λοιπών μελών Κων/νου Μάρη, Αθηνάς Πάλλη, Σπυρίδωνα Μάτσια και Δέσποινας Γιάνναρου, την 10η Απριλίου 2011 και περί ώρα 11:00 – 13.00 μ.μ. σε μισθωμένη αίθουσα της Πανηπειρωτικής, διοργανώθηκε μία μαζική σύναξη – συγκέντρωση με στόχο την εφ’ όλης της ύλης ενημέρωση - παρουσίαση, και την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ των υποψηφίων τοπικών αρχόντων και των πολιτών για φλέγοντα θέματα που ταλανίζουν την περιοχή. 

Προς τον σκοπό αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου κάλεσε όλους τους υποψήφιους έπαρχους της περιοχής του Πωγωνίου, τους πολιτιστικούς συλλόγους που εδρεύουν στην Αθήνα, των χωριών Πολύτσιανης, Σωπικής, Σχωριάδων, Χλωμού και Τσιάτιστας, καθώς και τους μόνιμους κάτοικους Αθηνών ορμώμενοι από την περιοχή μας, συμπεριλαμβανομένων και των κατοίκων Μαυρόγειρου, δεδομένου ότι για το συγκεκριμένο χωριό δεν έχει ακόμη συσταθεί πολιτιστικός σύλλογος.
 
   Στην  πρόσκλησή μας αυτή ανταποκρίθηκε ο νυν έπαρχος και υποψήφιος στις ερχόμενες εκλογές Δημήτριος Μεϊντής, ενώ δεν παραβρέθηκε ο έτερος υποψήφιος Αθανάσιος Κύρος, και όπως ενημερωθήκαμε ο τρίτος υποψήφιος κ. Παντελής Γκότσης παραιτήθηκε από την υποψηφιότητά του. Η ανταπόκριση των Πωγωνησίων ήταν μαζική και η παρουσία τους ενεργή και συνάμα δυναμική, όπως αυτό εξάλλου φάνηκε από την ροή και την εξέλιξη του διαλόγου. 
 
   Την  έναρξη της συγκέντρωσης σήμανε η ομιλία του Γενικού Γραμματέα  του Συνδέσμου κ. Κων/νου Πάνου, ο οποίος αφού ενημέρωσε το κοινό για τις δραστηριότητες και τις πρωτοβουλίες του Συνδέσμου μας, έδωσε τον λόγο στον Έπαρχο κ. Μεϊντή, ο οποίος σε ένα σύντομο απολογισμό της παρελθούσης τετραετίας, με αυτοκριτική διάθεση, έκανε μία συνολική - σφαιρική ενημέρωση σχετικά με τις δραστηριότητές του, το έργο του, τις επιτυχίες αλλά και τις αστοχίες και τους αυριανούς στόχους του, με αξιοσημείωτα τα ακόλουθα:
  • Υπαγωγή στο πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας «Ελλάδα –Αλβανία 2007 – 2013» - INTERREG 4. Βελτίωση και επισκευή του οδικού δικτύου των επαρχιών του Πωγωνίου με κρατικά μηχανήματα και έξοδα της Επαρχίας Πωγωνίου. Συγκεκριμένα μας ενημέρωσε πως την δεδομένη χρονική στιγμή τα μηχανήματα του κράτους έχουν ήδη ξεκινήσει εργασίες επισκευής και βελτίωσης του οδικού δικτύου από την Σούχα μέχρι τον κόμβο της Πολύτσιανης.
  • Λειτουργία του διασυνοριακού τελωνείου Δρυμάδων, με σκοπό την ελεύθερη διέλευση πεζών και οχημάτων τουλάχιστον κατά τις εορταστικές ημέρες του Αγίου Πάσχα και του Δεκαπενταύγουστου. Τόνισε χαρακτηριστικά πως γίνονται προσπάθειες λειτουργίας του τελωνείου μέσω ενός διαλόγου που έχει ξεκινήσει με το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, ενώ όπως μας πληροφόρησε το αντίστοιχο τελωνείο από τα Αλβανικά σύνορα, λειτουργεί κανονικά και είναι στελεχωμένο με υπαλληλικό προσωπικό.
  • Με μεγάλη μας χαρά πληροφορηθήκαμε πως επιτέλους στο Πωγώνι υπάρχει ένας γιατρός, με τον απαραίτητο εξοπλισμό για την χορήγηση των πρώτων βοηθειών και την γενικότερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των μονίμων κατοίκων της περιοχής.
  • Επίσης, αναφέρθηκε στην δημιουργία υδραγωγείου στην Σωπική, αλλά και στην έγκριση κονδυλίου από την Αλβανική Κυβέρνηση, κατόπιν δικών του προσπαθειών και παρεμβάσεων, προκειμένου να υδροδοτηθεί και το Χλωμό και υπερτόνισε ότι αυτό αποτελεί άμεση προτεραιότητά του.
  • Εκτενής ήταν επίσης και η αναφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και την διαχείριση των πλούσιων και παρθένων δασών της περιοχής μας. Μας κατέστησε σαφές ότι τα δάση ανήκουν στο Πωγώνι, ότι καμία δασική έκταση δεν έχει εκποιηθεί ή μεταβιβαστεί και ότι η διαχείριση της δασικής περιουσίας μας ανήκει στην τοπική αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα στον εκάστοτε Έπαρχο της περιοχής.
    Αφού ολοκληρώθηκε η ομιλία του κ. Μεϊντή, τον λόγο πήραν οι πολίτες και με σειρά  προτεραιότητας απηύθυναν ερωτήματα για τα καθημερινά και πρακτικά προβλήματα του τόπου μας, ειδικότερα τον λόγο έλαβαν οι παρακάτω Πωγωνήσιοι:
     Οι κύριοι Σιλύρας, Τάγαρης, Μήτσης, Παπανδρέου, Κώτης, Τσίνης, Γέρος, Μέτσιος, Καλούδης, Έξαρχος, Τσελεμέγκος και Μάτσιας, οι οποίοι στο σύνολό τους έθιξαν καίρια ερωτήματα για φλέγοντα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες Πολύτσιανης, Σχωριάδων, Σωπικής, Χλωμού, Μαυρόγειρου και Τσιάτιστας, τα κυριότερα των οποίων αφορούσαν:   Το θέμα του μεγάλου όγκου σκουπιδιών και απορριμμάτων που έχουν συσσωρευτεί στους λάκκους των χωριών, τα οποία αποτελούν εστία καθημερινής μόλυνσης και περιβαλλοντικής ρύπανσης. Για το θέμα αυτό προτάθηκε η καύση των σκουπιδιών και η τοποθέτηση κάδων σκουπιδιών σε κεντρικά σημεία των χωριών.

  Εν συνεχεία ο κ. Έπαρχος ρωτήθηκε για τα έσοδα της Επαρχίας Πωγωνίου σήμερα και πως αξιοποιούνται αυτά, ξεκάθαρη και χωρίς περιστροφές ήταν η απάντηση του Έπαρχου, ο οποίος μας ενημέρωσε πως όταν ανέλαβε καθήκοντα, τα έσοδα της Επαρχίας Πωγωνίου ανέρχονταν στο ποσό των 22.000.000 λεκ, ενώ σήμερα έχουν ανέλθει στο ποσό των 111.000.000 λεκ.

   Ακολούθως  ρωτήθηκε για το θέμα των δασών και της εκποίησης δημόσιας ακίνητης περιουσίας και καταστήθηκε σαφές ότι την διαχείριση των δασών του Πωγωνίου την έχει ο τοπικός άρχοντας Πωγωνίου και δη ο Έπαρχος, ότι βάσει αλβανικού νόμου ρητώς και κατηγορηματικώς δεν μεταβιβάζονται και δεν πωλούνται οι δασικές εκτάσεις και ότι κατόπιν άδειας από τον Έπαρχο Πωγωνίου μπορούν να εκμεταλλευτούν τα δάση από ιδιώτες. Επίσης, συζητήθηκαν τα θέματα του τελωνείου Δρυμάδων, των μηχανημάτων GRADER που έχουν παραχωρηθεί από το ελληνικό κράτος και αξιοποιούνται από την Επαρχία Πωγωνίου, το θέμα της ηλεκτροδότησης του Μαυρόγειρου, αλλά και του Χλωμού, το οποίο κατά τους θερινούς κυρίως μήνες πνίγεται κυριολεκτικά στο σκοτάδι, καθώς και της ηλεκτροδοτήσεως του νεκροταφείου του Χλωμού και υδροδοτήσεως του Χλωμού, που αποτελεί άμεση προτεραιότητά του, αλλά και της ενίσχυσης του κυρίαρχου ελληνικού στοιχείου στο Πωγώνι, με αφορμή τις κατηγορίες που δέχθηκε ο Έπαρχος για απομάκρυνση δασκάλας ελληνικής γλώσσας, τις οποίες διέψευσε ρητά και κατηγορηματικά, υπερτονίζοντας το ελληνικό φρόνιμα, την ελληνική καταγωγή του αλλά και τους αγώνες που έχει δώσει η οικογένειά του για το ελληνικό έθνος! 
 
Τέλος το θέμα της αναπτυξιακής πολιτικής και των επενδυτικών - επιδοτούμενων προγραμμάτων τουρισμού για το Πωγώνι συζητήθηκε εκτενώς με άμεσο σκοπό την μελλοντική αξιοποίηση της απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς του Πωγωνίου και την ανάπτυξη του τουρισμού.

Αφού ολοκληρώθηκε και ο κύκλος των ερωτήσεων από το κοινό και λύθηκε και η τελευταία απορία, ο πρόεδρος του Συνδέσμου ευχαρίστησε τον κ. Μεϊντή για το θάρρος που είχε να συνομιλήσει και να αφουγκραστεί τους προβληματισμούς και τα ερωτήματα των πολιτών! 
 
   Ο  Σύνδεσμος Πωγωνησίων και όλοι  όσοι παρευρέθησαν εκεί, εκτιμούν πως η συγκεκριμένη προσπάθεια στέφθηκε με επιτυχία, και αυτό γιατί αφενός έγινε το πρώτο βήμα ενός ουσιώδους και επί πραγματικής βάσεως διαλόγου, απ’ όπου μέσα από ερωτήσεις και προτάσεις θα βρίσκονται λύσεις για δαιδαλώδη προβλήματα του τόπου μας και αφετέρου γιατί μας δόθηκε η ευκαιρία να ακούσουμε τις προτάσεις και το προγραμματισμό ενός τοπικού άρχοντα, ο οποίος μας καλεί να τον επανεκλέξουμε στις εκλογές της 8ης Μαΐου 2011 με την προοπτική να συνεχίσει το έργο που έχει ξεκινήσει στο Πωγώνι. Δεν σας κρύβω πως ο Σύνδεσμος αποσκοπώντας σε ένα αποτελεσματικότερο διάλογο και σε αμεσότερη επικοινωνία με τους πολίτες, επεδίωξε την ανταπόκριση όλων των υποψηφίων και συγκεκριμένα την παρουσία και του κ. Αθανάσιου Κύρου, ο οποίος δεν παρευρέθηκε!      
 
   Το  Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου  ευχαριστεί θερμά τον Έπαρχο Πωγωνίου κ. Δημήτριο Μεϊντή για την ταπεινή παρουσία του, για την ενδελεχή ενημέρωσή του για όλα τα καίρια θέματα του τόπου μας, για την υπομονή του να συνδιαλλαγεί με κάθε εκλογέα, και τονίζουμε πως ο πολυπαθής αυτός τόπος, έχει ανάγκη από γενναίους και θαρραλέους ανθρώπους με όραμα και πείσμα, με κυρίαρχα εργαλεία την ταπεινότητα, τον προσωπικό πολιτισμό και την διαφάνεια! Ο νυν Έπαρχος και συνάμα υποψήφιος των επερχόμενων εκλογών, μας έδωσε πολλά στοιχεία για να πεισθούμε τελικά πως διαθέτει πολλά εφόδια σε προσωπικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο και του ευχόμαστε καλή επιτυχία!

   Ολοκληρώνοντας  το άρθρο μου αυτό, θα ήθελα να αναφερθώ εν τάχει στο έργο και τις πρωτοβουλίες του «ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΩΓΩΝΗΣΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ», τονίζοντας το γεγονός ότι στόχος του Συνδέσμου είναι η διεύρυνση των μελών της Γενικής Συνέλευσής του, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση του έργου του. Στα πλαίσια αυτά έγιναν δεκτές πληθώρα αιτήσεων εγγραφής μελών, κατά την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου κατά την 7/10/2010 και 9/3/2011, ενώ σε επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου αναμένεται να εξετασθούν και νέες αιτήσεις νέων υποψηφίων μελών. Αξιομνημόνευτη είναι η προσπάθεια του Συνδέσμου για επαναλειτουργία του Τελωνείου Δρυμάδων, ιδίως κατά τα χρονικά διαστήματα των εορτών του Πάσχα και του Δεκαπενταύγουστου, με την υποβολή αιτήσεως - επιστολής προς το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Οικονομικών και αναμένεται η απάντηση. 
 
Επίσης, άξια λόγου είναι και η οικονομική συμβολή του Συνδέσμου στην δαπανηρή και πολυετή δικαστική διαμάχη του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Εστία Βορειοηπειρωτική & Πωγωνίου» με την αδελφότητα Ηπειρωτών Αργυρουπόλεως Αττικής, σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς ενός οικοπέδου κείμενου στην Αργυρούπολη Αττικής, που αποτελεί κληροδότημα του αείμνηστου πατριώτη Κωνσταντίνου Μπεκιάρη προς το ως άνω Ίδρυμα. 
 
Σήμερα το νομικό καθεστώς του οικοπέδου είναι ξεκάθαρο και βρίσκεται υπό την διαχείριση του Ιδρύματος, το οποίο θα φροντίσει, με την απαραίτητη συμβολή του Συνδέσμου, να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος πάντα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού και εν προκειμένω των Πωγωνησίων. Τέλος, επισημαίνεται ότι ένας από τους στόχους του Συνδέσμου είναι και η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων με έμφαση στην παράδοση, στα ήθη και τα έθιμά του τόπου μας.

  Ο  Σύνδεσμος επανακάμπτει, αναδιοργανώνεται, ανανεώνεται, προχωρά μπροστά και βρίσκεται στο πλάι κάθε Πωγωνήσιου, αυτός είναι ο στόχος μας, γι’ αυτό θα παλέψουμε!


Με πατριωτικούς χαιρετισμούς
ΑΘΗΝΑ Σ. ΠΑΛΛΗ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

4 σχόλια:

  1. Εύχομαι στων αυριανό Υποψήφιο έπαρχο, Επαρχίας Πωγωνίου Τάκη Μεντή καλή επιτυχία. Όλο το ηρωικό και πατριωτικό Πωγώνι θα είναι εκεί να σε στηρίξει. Για τη στηρίζοντας το Τάκη Μεντή , στηρίζει την ελπίδα ,στηρίζει τα χθεσινά έργα και της αυριανές υποσχέσεις , όπως τους δρόμους ,τα υδραγωγεία την ηλεκτροδότηση τη ζωντάνια και της επαφές για την ανάπτυξη του Πωγωνίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. KALH EPITIXIA SOTIRA MAS ,LEVENTI TOU PWGWNIOU...MONO ESY MBWREIS NA KANEIS ERGA/...KANENAS ALOS MALAKAS DEN KANEI TIPOTA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Toυ έκανες τη μούρη κρέας του Μειντη 4:50 με αυτά που του λες. Δεν θα χει κουβεντα να πει τωρα ο μαύρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. gia ola afta pou diavazoume eine ola kala gia ton topo pou ipo8ikan apo ton proedro ke tou efxome kali epitixia 8a eimaste oli ekei .diavasa kati gia idragogio sti swpiki ma o kirios meintis mas exei iposxe8i pos 8a dior8osi to diktio pou exei iposti oloklirotiki katastrofi apo ta erga tou dromou ta ilika solinoseon eine ekei ke den exei gineikati mas to exei dosi ke egrafos pos 8a olokliro8i mexri ke tis 15/4 / ke den exei ginei tipota ,giafto akousa pos apili8ikan kapiei xoriani ekei otan tous zitisan se kapia sigentrosi pou eixe ginei afta akoustikan ... parola tafta efxome kali apitixia ston proedro . ( patriotes 8eloume safton ton topo ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή