Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Η ομιλία του κ. Χρήστου Τσιάβου κατά την παρουσίαση της υποψηφιότητας του στην Επαρχία Αλύκου

Αγαπητοί  συμπατριώτες!
Φίλες και φίλοι! 

Η πλατεία  στην οποία συγκεντρωθήκαμε μπήκε  στην ιστορία σαν η πλατεία  στην οποία παίρνονται μεγάλες αποφάσεις, όχι μόνο για το Βούρκο, αλλά και για όλη την Εθνική Ελληνική Μειονότητα. Απ’ εδώ ξεκίνησε το 1990 η μεγάλη πορεία που κύλησε σαν θυμωμένη Μπίστρισσα ενάντια στη δικτατορία. Την ίδια στιγμή, εσείς, οι πατεράδες σας, τα παιδιά σας, με την πράξη αυτή, βάζατε τα θεμέλια της νέας εποχής, τα θεμέλια της Δημοκρατίας. 

Σήμερα, ξανά, είναι η ώρα μιας άλλης μεγάλης απόφασης. Η ώρα της  ανατροπής της κατάστασης, που δεν ταιριάζει στον τόπο μας και στην ιστορία μας. Η ώρα της δυναμικής ψήφου, που στις 8 Μάη θα σημειώσει τη μεγάλη αλλαγή στα καμποχώρια, τα οποία εδώ και είκοσι χρόνια ψάχνουν απελπισμένα να βρουν τον εαυτό τους και δεν τον βρίσκουν. Ύποπτες ηγεσίες, φθαρμένα άτομα, χωρίς την πατροπαράδοτη βουρκάρικη λεβεντιά κρατάνε τον καλύτερο κάμπο σε πλήρη μαρασμό. 

Εσείς είστε οι καλύτεροι μάρτυρες αυτού  του μαρασμού. Καίγεται ο κάμπος να συμβάλει στην άνοδο του βιοτικού μας επιπέδου, αλλά κανένας δεν  τον βλέπει. Καίγονται τα χωριά  μας για πόσιμο νερό, αλλά τα εκατομμύρια πέφτουν στις μαύρες τρύπες. Καίγεται το οδικό δίκτυο να ενώσει, να ομορφύνει  και να διευκολύνει χωριά και  περιοχές, αλλά τα εκατομμύρια τα παρασέρνει ο πρώτος χειμώνας. Είναι εδώ τα αιώνια πολιτιστικά μνημεία μας  και φωνάζουν να τα αξιοποιήσουμε για  τουρισμό, αλλά κανένας δεν τα ακούει.  

Ποιος από σας μπορεί να ξεκινήσει από  εδώ και να βγει στο Φανάρι; Κανένας. Κι όμως, στο δρόμο αυτό, ξοδεύτηκαν 130 εκατομμύρια λεκ. Ποιος από τα χωριά Πλάκα και Καινούργιο μπορεί να κατεβεί στη λίμνη του Βουθρωτού; Κανένας. Κι όμως, στο δρόμο αυτό ξοδεύτηκαν εκατομμύρια λεκ. Ποιος ήπιε νερό από το υδραγωγείο του Καινούργιου; Κανένας. Κι όμως, στις τσέπες των δημαγωγών έπεσαν δεκάδες εκατομμύρια. Ποιος θα πιει νερό με βδέλλες από την πρόσφατη γεώτρηση; Κανένας. Κι όμως, εκεί ρίχτηκαν μέχρι τώρα εκατομμύρια λεκ και αναμένεται να ριχτούν τρεις φορές περισσότερα.     

Ξένα  άτομα διεκδικούν με πλαστά χαρτιά χωράφια, λιβάδια, βοσκότοπους, παραλίμνιες  και παραθαλάσσιες εκτάσεις και  κανένας δεν τους σταματάει. Ξένα άτομα στήνουν στα μέρη μας  βλαβερές επιχειρήσεις με την ευλογία  των δικών μας ηγετών και φυσικά με το αζημίωτο. Για πρώτη φορά το Αλύκου, προς μεγάλη χάρη τριών δασκάλων, σημειώνεται στο χάρτη ως χωριό στο οποίο λειτουργεί αλβανικό σχολείο. 

Το MEGA, το Κόμμα με το οποίο έχω την τιμή να κατέβω ως υποψήφιος Έπαρχος, αποτελούμενο από νέα άτομα, με όραμα και δυνατότητες, ανέλαβε το βαρύ καθήκον να ανατρέψει μια και καλή την κατάσταση αυτή, να βγάλει τη Μειονότητα από τον μαρασμό, να νοικοκυρέψει τον τόπο.  
Στην  ομάδα αυτή της πρώτης γραμμής  για τη μεγάλη αλλαγή ανήκω κι εγώ. Είμαι γιος σας. Η ζωή μου είναι  άρρηκτα δεμένη με τη δική σας. Με τις  εμπειρίες, που απέκτησα στα κοινά  πράγματα, με την πανεπιστημιακή κατάρτιση, που έχω, με πίστη στις δυνάμεις μου, με ενθουσιασμό, με όραμα, με αίσθημα ευθύνης και προπαντός με άσβηστη αγάπη για τον τόπο, υπόσχομαι εδώ μπροστά σας, ότι θα καταβάλλω όλες τις προσπάθειες για να πετύχουμε το μεγάλο στόχο μας. 
Μήπως ξέρετε να μου πείτε αν υπάρχει  κάποιο μακροπρόθεσμο σχέδιο ανάπτυξης για την Επαρχία μας; Μήπως ξέρετε κάποια προοπτική για τον κάμπο, για τα έργα υποδομής, την εκπαίδευση, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και τις πλούσιες παραδόσεις μας; Θα σας το πω εγώ: δεν υπάρχει κανένας τέτοιος σχεδιασμός. Ότι έγινε, ήταν πρόχειρο, άναρχο, αυθόρμητο, χωρίς να εξυπηρετεί το ένα τ’ άλλο, χωρίς να αποτελεί κομμάτι της μελλοντικής εικόνας του τόπου. 

Από την  9η κιόλας του Μάη, με την ψήφο σας, θα βάλουμε μπροστά το σχεδιασμό που λέμε, το σχεδιασμό, που έχει ανάγκη και τον περιμένει είκοσι χρόνια ο τόπος. Πολύ αργήσαμε! Μας άφησαν πίσω. Μας άφησαν πολύ πίσω. Και τολμώ να πω ότι σκόπιμα μας άφησαν πίσω.  
Από την 9η Μάη αρχίζει η μεγάλη επιχείρηση για το ιδιοκτησιακό. 
Όλοι πρέπει να γνωρίζουμε τις ιδιοκτησίες  μας. Όλοι δικαιούμαστε και πρέπει να έχουμε στα χέρια το πιστοποιητικό, που μας κατοχυρώνει ως ιδιοκτήτες και κανένας δεν μπορεί να μας  απειλήσει. Έτσι, θα εξαλείψουμε μια  για πάντα τις φιλονικίες, τις  συγκρούσεις, τις ταλαιπωρίες και  τα άσκοπα έξοδα στα δικαστήρια. Έτσι, θα ηρεμήσει η συνείδηση του  κάθε πολίτη, που σήμερα βλέπει τον απέναντι όχι ως φίλο, αλλά ως εχθρό. 

Τα έργα υποδομής θα είναι η πρώτη προτεραιότητα. 
Εμείς είμαστε από τις τυχερές Επαρχίες, που σημαντικοί οδικοί άξονες περνούν από μέσα της και από δίπλα της. Καθήκον μας είναι να πυκνώσουμε το εσωτερικό δίκτυο, να το ασφαλτοστρώσουμε, να ρυμοτομήσουμε τον εσωτερικό χώρο στα χωριά  μας, για να αποκτήσουν μια σύγχρονη και πολιτισμένη εικόνα, όπως όλα  τα χωριά του κόσμου. Και η αρχή θα γίνει με την ανάπλαση της πλατείας στην οποία βρισκόμαστε, η οποία  όπως βλέπετε, δεν έχει ούτε ένα δέντρο.  

Είμαστε από τις τυχερές Επαρχίες, γιατί  διασχίζεται από ποτάμια, διαθέτει παραλίες, βρίσκεται κοντά στην πόλη. Όλα αυτά ανοίγουν νέες προοπτικές για ανέγερση έργων, που θα ομορφύνουν τη ζωή των νέων και των παιδιών  και που θα εξασφαλίζουν νέες θέσεις εργασίας, για άτομα, πουν ζουν εδώ και για άλλα, που επιθυμούν να επιστρέψουν από την ξενιτιά.  
Με τις  αγροτικές επιχειρήσεις, που θα ανεγερθούν στον κάμπο μας, θα ανοίξουμε διάπλατα τις πόρτες των εξαγωγών, θα έχουμε εμείς τον πρώτο λόγο στον εφοδιασμό των πόλεων και των άλλων κέντρων με αγροτικά προϊόντα. Γνωρίζουμε τα προγράμματα εντός και εκτός της χώρας, που προορίζονται για τον τομέα αυτό και θα τα αξιοποιήσουμε. Και γιατί όχι, σε συνεργασία με τις άλλες Επαρχίες, να μην διοργανώσουμε το θεσμό της Λαϊκής Αγοράς, όπως γίνεται σε άλλα μέρη;  

Στο χώρο της Υγείας, προβλέπεται η ανακαίνιση του Κέντρου Υγείας, ο εξοπλισμός του με σύγχρονα μέσα, η επάνδρωση  με το απαραίτητο προσωπικό, η εξασφάλιση ασθενοφόρου και, γενικότερα, η επίλυση  του μεγάλου και επείγοντος προβλήματος των απορριμμάτων. 

Στο χώρο του πολιτισμού θα γίνει η ανάδειξη των αρχαιοτήτων, η κατασκευή  ενός εθνογραφικού και λαογραφικού  μουσείο για όλη την Επαρχία (με την ευκαιρία θέλω να χαιρετήσω  και να συγχαρώ δημοσίως τον κ. Γιώργο Χαρίση για την πρωτοβουλία  του), η συγγραφή του ιστορικού  της Επαρχίας μας και σε συνεργασία με την Επαρχία Φοινικαίων, θα εκδοθούν και άλλα βιβλία, που  θα εμπεριέχουν την ιστορία του  Βούρκου ως ξεχωριστή εθνογραφική οντότητα. 

Η ασφάλεια των κατοίκων από τα πολλά και συχνά κρούσματα κλοπών, ληστειών, ακόμα και φόνων, είναι και  θα είναι στο κέντρο της προσοχής μας. Θα βρεθούν τρόποι να σπάσουμε τους διάφορους μηχανισμούς, να ξεριζώσουμε το μεγάλο αυτό κακό, να επαναφέρουμε την ηρεμία και την ειρηνική ζωή στην Επαρχία μας. 

Σας υπόσχομαι  ότι θα λειτουργήσει ο θεσμός της  λογοδοσίας στο κοινό. 
Σε τακτά χρονικά  διαστήματα ο Έπαρχος και το Επαρχιακό  Συμβούλιο θα λογοδοτούν μπροστά σας για την πορεία όλων των θεμάτων και θα βρίσκονται υπό τον δικό σας έλεγχο.  
Κανένα  άτομο, από μόνο του, δεν μπορεί να φέρει εις πέρας το μεγάλο στόχο  της ανάπτυξης, της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου, της ασφάλειας  και της ειρηνικής διαβίωσης. Γι’ αυτό, για πρώτη φορά θα συγκροτήσουμε Συμβούλιο με τη συμμετοχή των  ικανότερων επιχειρηματιών, διανοουμένων, στελεχών και ειδικών όλων των  τομέων  μας, που ζουν εδώ, αλλά και  στην Ελλάδα. 

Μαζί τους θα καταρτίσουμε  τον μακρόχρονο σχεδιασμό της Επαρχίας, βάσει του οποίου θα ρίξουμε όλα τα μετέπειτα βήματα. Θα είναι ένα όργανο, που θα συνεδριάζει  κάθε τρεις μήνες και με τις  σκέψεις, τις προτάσεις και την  πείρα του, θα ανοίγει προοπτικές για την επιβίωση στον τόπο μας  όχι μόνον της γενιάς μας, αλλά και των επόμενων γενεών. 

Σας ευχαριστώ  από τα βάθη της καρδιάς μου. 

Ψηφίζουμε  MEGA για να νοικοκυρέψουμε τον τόπο μας. 

Ψηφίζουμε  την ανάπτυξη, την προκοπή, τη σταθερότητα. 

Ψηφίζουμε  το Μέλλον των παιδιών μας. 
 
ΜΕ ΤΗ ΝΙΚΗ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 8ης ΜΑΗ! 

6 σχόλια:

  1. Χρήστο μιλάς γενικά και αόριστα . Μας μιλάς για κάτι δρόμους , για κάτι υδραγωγεία με βδέλλες, για τα περιουσιακά , είσαι ακαταλαβίστικος. Για κάνε μας μια καλύτερη αναφορά τον πραγμάτων , είσαι εκτός πραγματικότητας , κρίμα ……….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 1-ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΝΕΙ ΔΡΟΜΟΥΣ-ΤΟΝ ΒΡΙΖΟΥΜΕ
    2-ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΔΡΟΜΟΥΣ-ΤΟΝ ΒΡΙΖΟΥΜΕ
    3-ΟΠΟΙΟΣ ΚΛΕΒΕΙ-ΤΟΝ ΒΡΙΖΟΥΜΕ
    4-ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΚΛΕΒΕΙ-ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΑΚΑΣ-ΠΑΛΙ ΤΟΝ ΒΡΙΖΟΥΜΕ
    5-ΟΠΟΙΟΣ ΒΑΖΕΙ ΥΠΟΨΥΦΙΩΤΗΤΑ-ΤΟΝ ΒΡΥΖΟΥΜΕ
    6-ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΒΑΖΕΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ-ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΑΚΑΣ-ΠΑΛΙ ΤΟΝ ΒΡΙΖΟΥΜΕ
    7-ΟΠΟΙΟΣ ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΤΙ-ΤΟΝ ΒΡΙΖΟΥΜΕ
    8-ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΓΡΑΦΕΙ ΤΙΠΟΤΕΣ-ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΤΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ-ΠΑΛΙ ΤΟΝ ΒΡΙΖΟΥΜΕ
    9-ΟΠΟΙΟΣ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΕΔΩ -ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΒΡΙΣΙΜΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλα την ιδια ομιλια διαβαζει παντου? Ε ρε γελιο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για να το λές αυτό 10:05 πρέπει να είσαι φανατικός οπαδός του Τσιάβου δεν εξηγείται αλιώς ότι ξέρεις τι λέει σε όλες τις συγκεντρώσεις του, κι εσρυ πρωτε ανόνυμε βέπεις τιποτα λαθος? τι θες να σου αναλύσει ο Τσιαβος τι ράτσα ήταν οι βδέλες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΝ ΤΑ ΘΕΛΕΤΕ ΠΙΟ ΛΙΑΝΑ ΘΑ ΣΑς ΤΑ ΓΡΑΨΩ ΕΓΩ Ος ΕΝΑς ΑΠΛΟς ΒΟΥΡΚΑΡΗς ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΙ ΤΗ ΓΙΝΕΤΕ 20 ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΓΟΤΑΝ γιαυτο εχω την τιμη να σας υποδειξω τα εργα και τους αγωνες του φίλου σας του Η.θανάση .
    Διευκολυνση και εγκατασταση ολοκληρου χωριού του Τεπελενη πανω στο Μπερντενεση,ελπιζω να επιασες και εσυ μια γωνια εκει γιατι αν οχι λυπαμαι ΕΠΩΛΗΘΕΙ!
    Εκει πανω στο Μπερτενεση προταξε τα στηθη του....για να εμποδισει την κατεδαφιση αφθαιρετης οικοδομης ξενοδοχειακου συγκροτηματος ισχηρηζοντας οτι υπαρχουν ακουσον -ακουσον τα νομιμα εγγραφα ,τα καταφερε εκεινη τη μερα το παληκαρι μας και σημερα θαυμαζουμε τα ερρηπια του¨νομιμος κτηριου¨.Το ειδαμε στο TV.SARANDA.
    Εκαμε λεει το δρομο Πλακα-Τσουκα-Μετοχη και το εκαμε pazl για να κανει μπουγιο,οταν ρωτησα απο που και ως που μου απαντησε σε αλλη ιστοσελιδα το δεξη του χερι (το μακρη)και υπαλληλος ο Βαγγ.Μητσ. ,οτι παρεβρισκοταν εκει οταν εκοψε το σιριτι ο Μπερισσα ,αρα αυτος το εκανε,και εγω τον ειπα οτη ημουν και εγω εκει αρα ανηκει και σε μενα.
    εκαμε το δρομο Αλυκο -γεφυρα ,ρε παιδια μα το θεο δεν βλεπω τιποτα εκει, μονο τη γεφυρα οπου ξεκολησαν οι δωγιες και φοβαμαι μην πεσει ο μπαρμπατελης οταν πηγαινοφερνει την μαλεκο μου στο Βρυονη.
    εβγαλε κονδυλιο λεει για να ποτισει με βαλτονερα την Τσουκα ,να πεις στους Τσουκιοτες να καμουνε πολλες -πολλες βαξινες γιατι δεν τους βλεπω να ζουν για πολυ,ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!
    εχει και για το Τσαουσι-Αλυκου-Γερμα-Καλυβια-Τρεμουλη-Νεοχωρη-κλπ σχεδιο εξοντωσης,4 εκατ.ευρω τον επιδοτησε το Αλβανικο κρατος για να τους ποτισει με τα μολυσμενα και ραδιενεργα υπογεια νερα κοντα στα θαμμενα τονων τσιγαρα του Τσερνομπηλ επι ΑΛΙΑ,μπορει να γερασα αλλα το χω τοπι το μυαλο.αλλα δεν τα φαγες ολα τα 4 εκατ.ευρο,εχεις και τα 2/3 να λαμβανεις ,γιαυτο και πηρες αμπαριζα ολα τα κοματα PBDNJ , MEGA ,PS βρηκες τον φιλο σου τον επιστηθιο YLLI και τρυποσες στο PD σαν τον σκυλο που του παιρνουν την μπριζολα (το ΦΙΛΕΤΟ εννωουσα)μονο και μονο για να μην χασει τα φραγκα εεε την καρεκλα .Α και το τελευταιο εργο :οργισμενος ο Luftar Ib. απο την κλοπη του εν λογο τορινου επαρχου Η.θαναση για μια αδεια οικοδομησης του ποσου τον 1500 ευρο ,αδεια η οποια δεν ειναι της αρμοδιοτητος του !!! ΕΙΣΤΕ ΛΟΠΟΔΥΤΕΣ ,ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΚΑΙ ΨΕΥΤΕΣ ,ΚΑΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ !!!
    Παντως εχεις δικιο μεσα σε μονο 4 χρονια εκαμε ολα αυτα τα εργα και αλλα ποιος ξερει τη συμφωνιες κατω απο το τραπεζι,εγραψε ΛΑΜΠΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΙΣΗ στο Εθνικο και οχι μονο ζητημα ! Μπραβο παιδι μου ,ευγε , δοξα σε σενα και σε οσους δεν βλεπουν ουτε τη μυτη τους ,ουτε τωρα και ουτε μακροχρονια !!!
    υ.σ. ελπιζω να σε βοηθισα να κατανωησης τον λογο του Κυριου ΤΣΙΑΒΟΥ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αμα ο ανθρωπος ειναι μ...κας δεν ξερει τι του γινετε και απο που του ερχεται .Αυτη ειναι η ομιλια του Κ.ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΣΙΑΒΟΥ στην πλατεια του Αλυκου και το δημοσιευουν για οσους δεν μπορεσαν να παρευρεθουν . ορε τομαρια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή