Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Συνέντευξη του υποψήφιου Έπαρχου Δίβρης με το Κόμμα των Ελλήνων Πέτρου Μπερέτη στο ΡΑΔΙΟ ΑΣΤΥ και στην εκπομπή ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR


ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Έχουμε στον αέρα τον υποψήφιο Έπαρχο Δίβρης με το κόμμα MEGA κύριο Πέτρο Μπερέτη. Καλησπέρα σας κύριε Μπερέτη. Είστε υποψήφιος με το νέο κόμμα μετά από μία τετραετία, μακριά από τη θέση του Επάρχου. Πως πήρατε την απόφαση να κατεβείτε με το MEGA;

Π. Μπερέτης: Πήρα την απόφαση να ταχθώ με το MEGA γιατί είναι το νέο κόμμα, ο νέος φορέας στο χώρο του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, όπου έχουμε ως στόχο να διεκδικήσουμε την τοπική εξουσία ώστε να μπορέσουμε να νοικοκυρέψουμε τον τόπο μας. Αυτά που δεν έγιναν τα τελευταία 20 χρόνια να μπορέσουμε να τα βάλουμε σε μία τάξη, να μπορέσουμε να θέσουμε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση στα μέρη μας. 

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Τα τελευταία 20 χρόνια όμως ήσασταν και εσείς μέλος του ΚΕΑΔ...

Π. Μπερέτης:  Όντως. Και δεν ήμουν απλώς μέλος, αλλά από τους συνιδρυτές της Ομόνοιας. Και έχω αγωνιστεί μέσα από την οργάνωση ώστε να κατοχυρωθούν όλα τα δικαιώματα μας βάση των διεθνών συμβάσεων. Όπως όλοι ξέρουν όλα αυτά τα χρόνια η Ομόνοια δεν υπήρξε ως ξεχωριστό εκλογικό υποκείμενο, αφού απαγορευόταν από τον αλβανικό εκλογικό νόμο. Τώρα όμως που ο νόμος άλλαξε, η Εθνική Ελληνική Μειονότητα δεν μπορεί να εκφραστεί μέσα από το ΚΕΑΔ, όπως μπορεί να εκφραστεί από το MEGA. Εμείς στηρίζουμε το νέο αυτό φορέα που είναι σε ελληνική εθνική βάση.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Για την Επαρχία Δίβρης, εφόσον εκλεγείτε τι στόχους έχετε θέσει;

Π. Μπερέτης: Ο πρώτος μας στόχος είναι η βελτίωση του οδικού δικτύου. Είναι ένα πρόβλημα από το οποίο υποφέρει η περιοχή μας που είναι ορεινή και πρόκειται για περισσότερα από 36 χλμ. που πρέπει να βελτιωθούν, για να είναι δυνατόν να συνδεθούν όλα τα χωριά της Επαρχίας. Ο δεύτερος στόχος μας είναι να αποκτήσουν όλα τα χωριά και όλα τα σπίτια πόσιμο νερό εντός της τετραετίας. Τρίτον και βασικότερο είναι να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του τόπου μας και των πολιτών. Ήδη έχουν σημειωθεί πολλές κλοπές, αλλά και πολλές καταχρήσεις στον φυσικό πλούτο, στα δάση, στα λιβάδια, στα βοσκοτόπια της περιοχής. Με την εκμετάλλευση που υπάρχει στο φυσικό πλούτο γίνονται πολλές λεηλασίες. Μπορώ να σας πω την τελευταία χρονιά, σχεδόν κάθε εβδομάδα σημειώνονται κλοπές στα χωριά και γνωρίζουμε ότι προέρχονται από τους ξένους που έφερε η νυν διοίκηση της Επαρχίας Δίβρης για να εκμεταλλευτούν τις περιουσίες που ανήκουν στους ντόπιους κατοίκους. Οι περιουσίες αυτές προορίζονται για την ευημερία των κατοίκων της περιοχής και όχι για εκμετάλλευση από τους ξενόφερτους. Αυτοί που περνούν από τα χωριά μας έχουν φτάσει να κλέβουν και να λεηλατούν περιουσίες των συμπολιτών μας.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς γιατί δεν έχουν γίνει τόσα χρόνια όλα αυτά που λέτε, από την άλλη όμως χρειάζονται και κονδύλια για να πραγματοποιηθούν. Η κεντρική εξουσία ενδιαφέρεται γενικότερα για το χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας; Όταν ήσασταν Έπαρχος υπήρχε συνεργασία;

Π. Μπερέτης: Θα σας μιλήσω με συγκεκριμένα στοιχεία. Μέχρι το 2005, όταν ήταν ακόμα κυβέρνηση το Σοσιαλιστικό Κόμμα στην Αλβανία, τα κονδύλια που δίνονταν σε κάθε Επαρχία ήταν από 40 έως 50 εκατομμύρια λεκ, δηλαδή 35 με 40 περίπου χιλιάδες ευρώ. Αυτά ήταν κονδύλια που ενέκρινε η κεντρική εξουσία στη διάθεση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μετά το 2006 το ύψος των κονδυλίων ανέβηκε και σήμερα φτάνουν στα 200 με 230 εκατομμύρια λεκ, δηλαδή 180 με 200 χιλιάδες ευρώ για κάθε Επαρχία. Αυτά ακριβώς ισχύουν και για την Επαρχία Δίβρης. Επειδή ήμουν Έπαρχος για οκτώ χρόνια, μπορώ να σας πω ότι τα κονδύλια που διαχειρίστηκα τότε, για τέσσερα χρόνια έφταναν τα 204 εκατομμύρια λεκ, ενώ τώρα είναι 208 με 212 εκ λεκ. Βλέπουμε δηλαδή ότι η κεντρική εξουσία τα τελευταία χρόνια έχει βελτιώσει κάποια πράγματα, αφού και ο προϋπολογισμός της Αλβανίας έχει ανέβει και ο στόχος είναι να στηριχθεί περισσότερο η τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να είναι πιο κοντά στα προβλήματα του πολίτη.  

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Έχουμε μία ερώτηση από ακροατή κύριε Μπερέτη, ο οποίος αναρωτιέται αν αντέχει ο χώρος μας δύο κόμματα αλλά και τη διάσπαση του σε τέσσερα στρατόπεδα, αν βάλουμε και τα δύο μεγάλα αλβανικά κόμματα.

Π. Μπερέτης: Στο φίλο ακροατή θα απαντήσω ότι και το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Δημοκρατικό είναι αλβανικά κόμματα που ήδη υπάρχουν είκοσι χρόνια, το ΚΕΑΔ είναι κι αυτό ένα παναλβανικό κόμμα, το MEGA όμως είναι το Κόμμα των Ελλήνων. Είναι η αναβαθμισμένη ιδέα της Ομόνοιας του 1991 σε πολιτικό κόμμα. Αυτή τη φορά οι δημοτικές εκλογές θα δώσουν στο ελληνικό κόμμα τη δυνατότητα να πάρει επαρχίες και να το καταστήσουν παράγοντα στις εξελίξεις της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Σίγουρα πολύς κόσμος θα ακολουθήσει στη συνέχεια αυτή τη λύση. 

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Κύριε Μπερέτη να σας ευχαριστήσουμε πολύ για το χρόνο σας.

Π. Μπερέτης: Σας ευχαριστώ κι εγώ για την ευκαιρία που μου δώσατε και να ευχηθώ καλό Πάσχα σε σας και τους ακροατές σας.

10 σχόλια:

  1. Πήρα την απόφαση να ταχθώ με το MEGA γιατί είναι το νέο κόμμα,
    kai prin 4 xronia afu den se katevase to kead katevikes mono sou
    36 χλμ. που πρέπει να βελτιωθούν,
    eseis san eparxos posa veltiosate??????
    den kserw alla an ksanavgeis esy eparxos kalitera einai na figoume oloi apo tin patrida mas.
    eisai poli tomari bereti

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμε 17 Απριλίου 2011 11:13 μ.μ. γιατί δίνεις την εντύπωση ότι διαβάζεις επιλεκτικά;
    Αν πρόσεχες καλίτερα θα διάβαζες τις απαντήσεις σχετικά με τα κονδύλια που δίνονταν ανά περιόδους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. na sas pw kati min krivomaste pisw apo to daxtilo mas oloi ksetroume poios einai o sungekrimenos kyrios.......
    kseroume to parelthon tou......
    kseroume kai oti otan oloi eimasten mazoi kai vgalame ipopsifio o beretis katevike monos tou i mipws kanw lathos????????
    an thelete pragmatika ton topo opws lete sthn prokimenh periptosei exete kanei ena megalo lathos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. kseroume kai oti otan oloi eimasten mazoi kai vgalame ipopsifio o beretis katevike monos tou i mipws kanw lathos????????

    Για πότε μιλάς ανώνυμε 18 Απριλίου 2011 1:42 μ.μ.;
    Για τις δημοτικές εκλογές του 2007;
    Όχι δεν κάνεις λάθος. Αλλά μάλλον ξέχασες ότι το ίδιο ακριβώς συνέβη και με τον Σωκράτη Καλτσούνη που αυτή τη φορά όμως έχει το χρίσμα του ΚΕΑΔ.
    Για την ιστορία, το ΚΕΑΔ το 2007 είχε δώσει το χρίσμα για την Επαρχία Δίβρης στο Χριστάκη Κώτση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν θέλετε να εκτοξεύετε βαριές κατηγορίες εναντίον υποψηφίων να το κάνετε επώνυμα.
    Η ίδια απάντηση ισχύει και για ανώνυμο σχολιαστή στη συνέντευξη του Τάκη Μεϊντή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εσύ που κρύβεσαι, γιατί αυτό κάνεις αφού δεν λες το όνομά σου πρόσεξε πως μιλάς. Ο άνθρωπος αυτός που εσύ αποκαλείς τομάρι, 8χρόνια αγωνίστηκε και με το παρά πάνω για το καλό της επαρχίας. Ασχολήθηκε με όλους και με όλα, τα βράδια δεν κοιμόταν για να μπορέσει να βρει την καλύτερη λύση στα προβλήματα των χωριανών, ακόμη και για λόγους όπως είναι διαμάχες για έναν φράχτη , προσπαθούσε να βρει μια λύση που θα ικανοποιούσε και τις δυο πλευρές. Όσο για τα έργα που λες ότι δεν έκανε, ένα έχω να σου πω ΝΤΡΟΠΉ ΣΟΥ.Έργα έκανε, και αν κερδίσει θα συνεχίσει να κάνει. Πες μου όμως, τι έργα έχει κάνει ο νυν έπαρχος ??? Δεν είναι ικανός ούτε τους πολίτες να προστατεύσει, οι κλοπές αυξάνονται συνεχώς και αυτός τι κάνει ?? ΤΊΠΟΤΑ. Επίσης να σου θυμίσω πως πριν πολλά χρόνια (νομίζω 12), ο νυν έπαρχος ήταν αυτός που πήρε τα λεφτά της επαρχίας και εξαφανίστηκε. Όσο για το ΚΕΑΔ, πριν πολλά χρόνια δημιουργήθηκε για κάποιο σκοπό που στη συνέχεια τον ξέχασε. όλοι κοιτάξαν να κερδίσουν και να φτάσουν ψηλά αδιαφορώντας για το καλό του σύνολο και γι'αυτό έδιωξε όλους όσους δεν συμφωνήσαν με τον τρόπο αυτό και δεν δέχτηκαν να γίνουν τα σκυλάκια τους εις βάρος του συνόλου.Αλλάξτε μυαλά αδέρφια, κοιτάξτε γύρο σας, ο κόσμος αλλάζει, αλλάξτε και εσείς αυτές τις παλιές συνήθειες που σας έχει αφήσει η μακροχρόνια συμβίωσης με τους αλβανούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. nansi min prospathis na kaneis to skato paksimadi giati den ginete theli poli epeksergasia . enas petiximenos eparxos einai aytos pou paragi ergo kai leme aytos exei kanei to sigkekrimeno ergo pragma pou den mila kaneis sas sigkekrimena ti exei kanei kai ti doulebi akoma............... oso gia tis plokargies aytos o anthropos ekane .................kai afise ton kosmo na trexoun akoma gia na orisoun tin periosia tous kai dinoun sinexeia leyta sta dikastiria malon epidi roxalize ta bradia adiaforonontas gia tous ipolipous . oso gia ta erga tou nin einai eykolo na ta analisoume giati fenonte kiolas . 1:asfaltostrosi dromou memoraxi-dibri to komati apo ntermisi memoraxi kai to komati sto kentro tou xorio sta xartia tis kibernisis fenete teliomeno opote den mpori kaneis na kanei kapia parembasi pera apo na mpaloni tis tripes tou mpereti .2:anakenisi tis kamaras sto xorio divri 3: epanalitourgia tou apotiximenou idragogiou tis dibris oste na paroun peripou 20 spitia nero giati mexri tosa ftani to nero kai na fantastis ayto egine na kalipsi olo to xorio 4 fotagogisi se ola ta xoria giati ipirxe to apolito skotadi otan anelabe o k kaltsounis 5:dianiksi ton perisoteron dromon se ola ta xoria to apotelesma fenete giati i perisote mporoun pleon na pane stin porta tous 6:tsimentopiisis se simia klidia stous dromou oste na pernane kai kourses . kai ala pola min sas kourazw . osw afwra tin figi tou kaltsouni to 97 oli kseroume ton logo kai mias kai to aneferes o kaltsounis tote an thimame kala stirikse anixta ton mpereti na pari tin eksousia ala malon ebale ton liko na filai ta probata . ayto to pragma ton etroge kai girise na skotosi ton liko opos kai apodixtike . me ola ayta pou ekane o k kaltsounis ena einai sigouro pos i aipnies tou mpreteti tha ginoun eyxialtes...................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κατά λάθος σβήστηκε τελείως ένα άρθρο που ούτως ή άλλως δεν θα δημοσιεύοταν ολόκληρο λόγω του προσβλητικού του χαρακτήρα, που όπως ο ανώνυμος 20 Απριλίου 2011 12:58 π.μ. μάλλον γνωρίζουν τη nansy και μέσα από την ανωνυμία τη χτυπούν σε προσωπικό επιπεδο. Τέτοια φαινόμενα δεν θα τα επιτρέπουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανακάλυψαν οι Β.Η. τον ιστοχώρο και χέζουν τον κόσμο όλο!
    Δυστυχώς ούτε καν ως ανώνυμοι δεν μπορούμε να κάνουμε μια κουβέντα της προκοπής...
    Κακώς ανεβάζετε τη συγκεκριμένη συνέντευξη ( ο Θεός να την κάνει!... είναι ξεκάθαρο ότι στην καλύτερη οι ερωτήσεις είναι "by the book" και στη χειρότερη ερωτήσεις και απαντήσεις συνταγμένες από το ίδιο άτομο) και έχετε και ελεύθερο το σχολιασμό ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή