Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Παρουσιάστηκε η υποψηφιότητα του Δημήτρη Λάζαρη για το Δήμο Χιμάρας από το ΕΕΜΜ – MEGA στην Αθήνα


Το Σάββατο του Λαζάρου 16 Απριλίου παρουσιάστηκε στους Χιμαραίους της Αθήνας η υποψηφιότητα του Δημήτρη Λάζαρη από το Κόμμα των Ελλήνων για το Δήμο της Χιμάρας.
Τη συγκέντρωση για την παρουσίαση της υποψηφιότητας του κ. Λάζαρη άνοιξε ο πρόεδρος του ΕΕΜΜ – ΜΕGA Χριστάκης Κίτσιος, ο οποίος τόνισε ότι έχει μια ιδιαίτερη σημασία η έναρξη των επαφών στην Αθήνα ενόψει των δημοτικών εκλογών της 8ης Μαΐου να γίνεται με τους Χιμαραίους. 

«Το ενδιαφέρον και η αγάπη μας για τον Ελληνισμό της ηρωικής Χιμάρας είναι πολύ έντονα, αφού αποτελούμε το μοναδικό καθαρά ελληνικό κόμμα στην Αλβανία» τόνισε ο κ. Κίτσιος κάνοντας στη συνέχεια του λόγου του αναφορά στην αναγκαιότητα ίδρυσης του νέου ελληνικού φορέα. Ο πρόεδρος του ΕΕΜΜ – ΜΕGA αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια για εξυγίανση της Ομόνοιας και ανοίγματος της οργάνωσης στη βάση, ενώ όταν στις βουλευτικές εκλογές του 2009 ο Ελληνισμός έφερε τα χαμηλότερα αποτελέσματα στην μεταπολιτευτική ιστορία του, αναμενόταν η ανάληψη των ευθυνών από την ηγεσία του ΚΕΑΔ, κάτι που δεν συνέβη ποτέ. Αποτέλεσμα ήταν μία ομάδα διανοούμενων και νέων να πάρει την πρωτοβουλία για την ίδρυση ενός κόμματος στο οποίο θα συμμετέχουν οι Έλληνες ανεξαρτήτως πολιτικής ιδεολογίας.

«Δεχθήκαμε έναν πόλεμο λάσπης που τον περιμέναμε» είπε ο κ. Κίτσιος συνεχίζοντας: «Παρ’ όλα αυτά δεν υποχωρήσαμε και πραγματοποιήσαμε συγκέντρωση για τα προβλήματα της Ελληνικής Παιδείας στο χώρο μας, στέλνοντας για πρώτη φορά στα χρονικά της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας υπόμνημα στο αλβανικό Υπουργείο Παιδείας, κάτι που παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Υπουργός, αφού οι μέχρι τώρα ηγέτες μας αρκούνταν για αυτό και πολλά άλλα θέματα μας σε βαρύγδουπες δηλώσεις στο γυαλί. 

Προχωρήσαμε σε ίδρυση παραρτημάτων από τη βάση και χωρίς καμία στήριξη από πουθενά ιδρύσαμε και τα γραφεία μας στους Άγιους Σαράντα. Είμαστε  το μοναδικό κόμμα στην Αλβανία με έδρα του το χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Ότι έγινε μέχρι τώρα έγινε με πάρα πολύ κόπο και ιδρώτα κι ας λένε τα παραμύθια περί δημιουργήματος του Μπερίσα. Τον επόμενο Αύγουστο θα γίνουν οι εκλογές από τη βάση με τις οποίες θα αναδειχθούν ο πρόεδρος και το Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος».

Όσον αφορά τις επερχόμενες εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση ο επικεφαλής της «Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας για το Μέλλον» υποστήριξε ότι έγιναν οι καλύτερες δυνατές επιλογές, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για κάθοδο υποψηφίων Επάρχων και σε άλλες Επαρχίες μη αναγνωρισμένες, κάτι όμως που δεν έγινε πραγματικότητα λόγω των στενών χρονικών περιθωρίων σε συνδυασμό με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο. 

«Επιλέξαμε άτομα τα οποία θα δουλεύουν μέρα – νύχτα για το καλό των Ελλήνων. Γνωρίζουμε πολύ καλά τις δυσκολίες του εγχειρήματος και θα σας προσκαλέσω να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια» είπε επίσης ο κ. Κίτσιος για να καταλήξει:
«Το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζουμε την προκλητική στάση της Αλβανίας σχετικά με την απογραφή πληθυσμού, έχοντας ως πρωταγωνιστή τον αντιπρόεδρο του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαιοσύνης Κρεσνίκ Σπαχίου. Η Χιμάρα πρέπει να ξαναπάρει αυτό που της αφαιρέθηκε εδώ και πολλές δεκαετίες: την ελληνική εθνικότητα. Ήδη δηλώσαμε πως αν η απογραφή δεν διεξαχθεί όπως πρέπει, με τις επιλογές της εθνικότητας και του θρησκεύματος θα απέχουμε και θα προχωρήσουμε σε δική μας απογραφή».

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Έπαρχος Φοινίκης Ζήσος Λούτσης, από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης του ΕΕΜΜ - MEGA, ο οποίος χαρακτήρισε τη Χιμάρα ως «σφραγίδα» για το Κόμμα των Ελλήνων.

«Η Χιμάρα είναι μία περιοχή της οποίας ο ελληνικός χαρακτήρας αμφισβητείται από τους Αλβανούς» ανέφερε αρχικά ο κ. Λούτσης υποστηρίζοντας ότι «η κάθοδος του Δημήτρη Λαζάρη και η εκλογή του ως Δημάρχου με το ελληνικό κόμμα θα επισφραγίσει την ελληνικότητα της Χιμάρας διεθνώς και θα συσπειρώσει όλους τους Έλληνες για το ζήτημα της».
Ο Έπαρχος Φοινίκης παράλληλα είπε για τον κ. Λάζαρη ότι είναι ένας εργατικός άνθρωπος που αγαπά τον τόπο του και μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην επίλυση μειζόνων θεμάτων όπως το περιουσιακό και η ανάπτυξη του τουρισμού, ενώ τόνισε την ανάγκη για ανάδειξη των πολιτιστικών αξιών της Χιμάρας, η οποία έχει μεγάλη προσφορά στο ελληνικό έθνος.
Κλείνοντας το χαιρετισμό του ο κ. Λούτσης τόνισε πως «οι Χιμαραίοι δεν αντέχουν άλλο τους φλύαρους υπερπατριωτισμούς τη στιγμή που δεν βλέπουν καμία επίλυση για τα σημαντικά προβλήματα τους».

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Χιμάρας με το κόμμα των Ελλήνων Δημήτρης Λάζαρης παίρνοντας το λόγο εγγυήθηκε ότι θα προωθήσει την επίλυση όλων των καίριων ζητημάτων που απασχολούν το Δήμο βάση του προγράμματος που έχει καταρτίσει.
Μεταφέρουμε τα βασικότερα σημεία απ’ όσα είπε:

1) Περιουσιακό: Θα νομιμοποιηθούν όσοι το δικαιούνται. Δεν είναι δυνατόν να σκοτώνονται αδέρφια ακόμα και σήμερα για τις ιδιοκτησίες. Θα δοθούν λύσεις ακόμα κι αν δυσαρεστηθούν μερικοί και συγκεκριμένα αυτοί που πήραν άδικα τα κτήματα. Δεν γίνεται να έχουν το ίδιο χαρτί στα χέρια τους τέσσερα – πέντε διαφορετικά άτομα. Σε κάθε χωριό θα συσταθούν επιτροπές αποτελούμενες από κατοίκους τους και δεν θα είναι μέσα σε αυτές κάτοικος άλλου χωριού. Θα υπάρχει συνεργασία της δημοτικής αρχής με όλους τους φορείς.

2) Αύξηση της τουριστικής περιόδου στους έξι μήνες: Είναι εφικτό με την προϋπόθεση να αποκατασταθούν το αποχετευτικό, η ύδρευση, οι δρόμοι και ο φωτισμός. Αν λύπει το νερό από τη Χιμάρα είναι επειδή δεν υπάρχουν τεχνικοί και θέληση. Είναι απαράδεκτο ακόμα και σήμερα τα όμβρια ύδατα (μαύρα νερά) να καταλήγουν στη θάλασσα.

3) Άδειες οικοδόμησης: Στην οκταετία Μπολάνου δεν δόθηκαν σε Χιμαραίους άδειες να χτίσουν αλλά το τελευταίο τρίμηνο δόθηκαν κατά το δοκούν όσες δεν έγινα ποτέ άλλοτε. Από τη δημοτική αρχή του Λάζαρη δεν θα υπάρχει κανένα εμπόδιο να κτίσει ο Χιμαραίος αρκεί να έχει στην κατοχή του τα νόμιμα έγγραφα. Δεν δίνεται πάντως υπόσχεση για γρήγορη επίλυση για το θέμα χρίζει μεγάλης προσοχής. Ανάγκη κατάρτισης σχεδίου πόλεως.

4) Δρόμοι: Οι πρώτοι που θα γίνουν και μάλιστα παράλληλα θα είναι στο Αθάλι και στο Μιχαήλι, σημεία με μεγάλη σημασία για τους Χιμαραίους. Δεν θα ζητηθούν χρήματα αλλά απευθείας τα φορτηγά και όλα τα απαραίτητα εργαλεία με τα οποία θα γίνει η δουλειά. Τον Δημήτρη Λάζαρη δεν θα τον βρίσκουν συνήθως στο γραφείο αλλά στα εργοτάξια.

5) Παιδεία: Να γίνει δημόσιο το ελληνικό σχολείο, αλλά μέχρι τότε θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε και στο υπάρχον δημόσιο σχολείο να διδάσκονται και κάποιες ώρες ελληνικά.

6) Σκουπίδια: Το θέμα μπορεί να επιλυθεί χάρη σε πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας

7) Συγκοινωνία με Ελλάδα: Επαναφορά δρομολογίου Χιμάρα - Κέρκυρα

8) Διαφάνεια στο Δήμο: 1,3 δις λεκ τα εισοδήματα αλλά δεν γνωρίζουμε που πάνε. Στο Δημαρχείο εργάζονται κοντά στα 200 άτομα ενώ θα έπρεπε να είναι λιγότερα από 100. Δεν είναι δυνατόν πρώην αξιωματικοί ή αποθηκάριοι του στρατού να καταλαμβάνουν θέσεις αντί για μηχανικούς, γεωπόνους και όλες τις άλλες απαραίτητες ειδικότητες.

9) Άμεση συμμετοχή των Δημοτών: Διεξαγωγή τακτικών συνελεύσεων σε κάθε χωριό για άμεση επίλυση των προβλημάτων. Ανάδειξη των Δημογερόντων από το λαό.

10) Φορολογικό: Η Χιμάρα πληρώνει περισσότερους φόρους και από τα Τίρανα. Η φορολογία από το 4% θα μειωθεί στο 2%. Τα παράβολα για τις αιτήσεις θα μειωθούν από τα 8.000 λεκ στα 5.000 λεκ.

11) Αστυνομία – Πυροσβεστική: Απαράδεκτη η συμπεριφορά των αστυνομικών. Θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να επανδρωθεί το Αστυνομικό Τμήμα με παιδιά της Χιμάρας. Αδιανόητο να μην έχει η Χιμάρα Σταθμό Πυροσβεστικής.

12) Εθνικότητα: Κανείς δεν έχει δικαίωμα να αμφισβητεί την καταγωγή των Χιμαριωτών. Γνωρίζουμε πολύ καλά τι είμαστε, δεν θα μας το πουν άλλοι. Αν η αλβανική κυβέρνηση δεν συμπεριλάβει την εθνικότητα και το θρήσκευμα στην απογραφή θα πάρουμε εμείς την πρωτοβουλία. Ο Δημήτρης Λάζαρης θα είναι ο πρώτος Δήμαρχος που θα υπογράψει επίσημα για την ελληνική εθνικότητα της Χιμάρας.    

Με το πέρας της αναγγελίας του προγράμματος ακολούθησε συζήτηση, με τους παρευρισκόμενους Χιμαραίους να υποβάλλουν ερωτήσεις στον κ. Λάζαρη για επίλυση των ζητημάτων που τους απασχολούν στον τόπο τους.  

14 σχόλια:

  1. uuuuuuuuuuaaaaaaaaaaauuuuuuuuuu
    to komma twn ellinwn stis afises tou leei
    VOTO aaaaaaaaaaaaaaa mipws einai arvanitika?????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην περίπτωση (ισχυρή πιθανότητα) που ο κος. Λαζάρης, δεν εκλεγεί δήμαρχος Χιμάρας, όλα αυτά ή έστω μερος αυτών που υπόσχεται, θα μεσολαβήσει στο κόμμα του οποίου αποτελεί στέλεχος PD - όπως ο ίδιος διατράνωσε σε τηλεοπτική εκπομπή στο Top Chanel, λέγοντας προς τον παρουσιαστή και προς το κοινό πως προέρχεται από τον ίδιο χώρο με τον Savo Prifti (υποψήφιο του PD) - ώστε να βρούν κάποια υλοποίηση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kyrie Beziani, Gia tin Himara, mono enas anthrpws ine. kai aftos ine o Vasilis Bollanos. Tha to dis monos sou sintoma

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Orea proapaganda akoluthite esis oi "Bollanites" giati omonites den to aksizete na sas pume

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. i alithia einai pws den mpika kan ton kopo na katsw na diavssw to parapano kimeno! o logos einai dioti parakolothisa k tis duo sizitiseis pou eginan me tous ipopsifious dimarxous tis xeimarras! exw na pw pws o kurios lazaris tha prepei na ntrepete... anaferthike sti xthesinovradini sizitisi to onoma tou aimnistou ARISTOTELI GOUMA!!! auta pou eipe leronoun ti mnimi tou aimnistou... ntrepome gia logariasmo tou! thelete na vgalete enan dimarxo o opoios den kserei pou tou pane ta 4 opws apodixthike stis sizitisis... den kserei ti provlimata epikratoun sti xeimarra, k kathodigite apo sms pou tou stelnoun gnosti-agnosti!!!! einai ipopsifios gia dimarxos sto dimo xeimarrass ton opoio episkeptete ena mina prin tis ekloges k apoxori mia vdomada meta apo autes.. exw na pw ston kurio lazari pws gia alli mia fora tha figei apo ti xeimarra me skimeno kefali..,den tha xrisimopieisw tis xideotites pou xthes vrsdu xrisimopiouse o idios gt den armozoun stin pedia mou!!! i xeimarra paei mprosta k mono enas vriskete sto timoni tis.... O PREZVIS TOU ELLINISMOU K.VASILIS BOLLANOS!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. δεν μπηκες στο κοπο να διαβάσεις μήκες όμως στον κοπο να σχολιάσεις 10.44 άρα η γνωμη σου δεν μας κάνει. Τους έχεις κακομάθει κύριε πρέσβη. Αχ αυτοί οι πρεσβεις και οι πρόξενοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. o monos anthropos pou kanei gia dimarxos sth ximara einai o mpolano. o monos pou anevazei ton ellhnismo psila. k pou milaei gia ta dikeomata tou allhnisou sthn v.hpeiros.k o monos pou exei ar.... k den fovate na milhsei gia ton ellhnismo. oloi oi aloi einai x....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα
    Τελικά ο Ζήσο Λούτσης έπεσε έξω όταν είπε οι Χιμαραίοι δεν αντέχουν άλλο τους φλύαρους υπερπατριωτισμούς γιατί εδώ βλέπουμε το αντιθετο. Να μας σερβίρουν Μπολάνο με πατριωτικές παρλαπίπες. Δεν μας νοιάζει το σκουπίδι που μας επνιξε, δεν μας νιάζει που τα Σπήλια βρωμανε σα βόθρος, δεν μας νοιαζει που δεν υπάρχει σχέδιο για το ποιος θα χτίζει και που, δεν μας νοιαζει που δεν λύθηκε τιποτε με τις ιδιοκτησίες. Δεν μας νοιαζει τιποτα αφου εχουμε τον πατριώτη Δήμαρχο που είναι κολητος με τον καλύτερο πρωθυπουργό της Αλβανίας όπως τον αποκάλεσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ναι και εσύ 4:23,
    προτιμάς τον Λαζάρη που είναι στέλεχος του PD (με εξαίρεση τις δημοτ. εκλογές) ή τον Σαβο Πρίφτη του PD πάλι, που είναι κολλητά τσιράκια του Μπερίσα. ή μήπως τον Γιώργο Γκόρο που σε κατατάσσει ως μη έψοντα καμία σχέση με την Ελληνική Μειωνότητα.....
    Προτιμώ Ελληνας με σκουπίδια στην Βήσσα και με κακό σχέδιο πόλεως,
    παρά αλβανός με σχέδιο πόλης και με ΧΥΤΑ!!!!
    καλό πάσχα ή μάλλον καλύτερα για σένα ... gezuar pashken!!!!
    (και όταν αναφέρεις τον Λούτση ως βαρόμετρο για την διαμόφωση της πολιτικής σου άποψης, δεν περιμένω από σένα να πείς κάτι πιό έξυπνο!!!)
    Μανιαρίτα!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γεια σου 5:58 δηλαδη Σ..... Κ......,τι ωραια που τα λες.Μανιαριτας μεγαλυτερος απο σενα δεν υπαρχει.
    Εχουμε ακουσει για τα δικα σου τα κατορθωματα τοτε στη Νεολαια και στην Ενωση Χειμαρριωτων,για χρηματικα ποσα που ελειπαν απο τα ταμεια..και συμφωνιες με κεντρα διασκεδασης και εκδρομες με γραφεια ωστε να βαζεις αρκετα λεφτα στη τσεπη σου,μανιαριτα.
    Τωρα βεβαια σε προτειναν και για δημοτικο συμβουλο,αντε καλο φαγωμα και εκει,μεγαλε υπερπατριωτη της που@@σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σημαντικά ιστορικά σκάνδαλο στη Χειμάρρα

    Σταματήστε, η κατασκευή της αλβανικής μαφίας, ιδιοκτησία γης, το 7501 νόμο

    Αλβανική μαφία, έχει αγοράσει Χιμάρα ο δήμαρχος, Βασίλης Μπολάνος

    Εδώ είναι γιατί καταγραφής των ακινήτων και γης με τη συμμετοχή του Νόμου 7501, που βρίσκεται από Μπολάνος, ζήτησε από την αλβανική μαφία, το αποτέλεσμα, 220 άδειες οικοδομής για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του νόμου της γης 7501.

    Χειμάρρα και τα εδάφη της, πωλούνται για εκλογικές επιπτώσεις.

    Πουλήστε Χειμάρρας χορηγία της αλβανικής μαφίας

    Πουλήστε Χιμάρα να μοιραστεί με τον αλβανικό λαό από το Ελληνικό

    Με τη συμπερίληψη της κτηματογράφησης με τον Νόμο 7501, ο ΟΑΣΕ έχει τη διδασκαλία στη Χιμάρα, με χιλιάδες Αλβανοί, οι οποίοι αύριο θα απαρτίζουν την απειλή των αλβανόφωνων και των Ελλήνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. astynomous tou Bollanou p[irovolise me pistoli styn eklisia Drymades.

    Astynomus tou Vasili Bollanou pirovolise styn nihta tys Paskas styn Drymades, mesa styn eklisia Agios Haralambos. O Fiorentin Belis, astynomus sto Dymarxeio Xeimarras, pyrovolise me pistoli methimenos, amesos poten ekatondades anthropy, evgikan apo tyn elklisia, ora 24.00, sabato vrady.

    O idios, astyomos fenetae na exi problimata me tyn Drymadiotean kinotita, oso apo pliroforries o Fiorentin Belis, exy pare adia gia ksenodoxeio mazi me ton dimogero Ilia Stramarko, sto topo perusies tys eklisias, kai malon exi provlimata me tyn dikeosiny.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. 21 Απριλίου 2011 5:58 μ.μ. Χριστός ανέστη πρώτα απ' όλα. Είμαι ο 4:23 και ήθελα να περάσουν λίγο οι άγιες μέρες για να σου απαντήσω. Συγγνώμη που δεν θυμάμαι στα αλβανικά την ευχή για να σε ικανοποιησω. Μαθηματα πατριωτισμού δεν δέχομαι από κανέναν ουτε απο σενα. Ο Πρίφτης και ο Γκόρος είναι σε αλβανικά κόμματα και δεν μενδιαφέρουνε, ο Λαζάρης όμως είναι στο ελληνικό κόμμα. Αλλά ξέχασα οι οπαδοί του Μπολάνου έχετε αποκλειστικότητα τον πατριωτισμό και την ελληνική συνείδηση όλοι οι άλλοι είμαστε προδότες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή