Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Η ομιλία του προέδρου του Συλλόγου Φονικαίων Περικλή Νάτση στην εκδήλωση της αδελφότητας στην Αθήνα

Καλησπέρα και καλό καλοκαίρι σε όλους.

Το 2011 ήταν μια δύσκολη και σκληρή χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης που βρίσκεται η Ελλάδα. Εμείς ως ενεργό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας βιώνουμε αυτήν την κρίση περισσότερο από τους άλλους γιατί εμείς έχουμε και περισσότερες υποχρεώσειςπρώτον εδώ στην Ελλάδα να κρατηθούμε μέχρι να περάσει αυτή η λαίλαπα και δεύτερο να κρατήσουμε στην ιδιαίτερη πατρίδα μας τα σπίτια μας και το βιος μας, όμως και μια σκληρή χρονιά, λόγω των δικών μας ανθρώπων που έφυγαν πρόωρα από τη ζωή.

Για πράγματα που δεν είναι στο χέρι μας και δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε, να τα δεχόμαστε χωρίς να λυγίζουμε.Για αυτά όμως που ειναι στο χερι μας και ειμαστε σιγουροι για την χρησιμοτητα τους, πρεπει να μην λυγιζουμε να παλευουμε,να αγωνιζομαστε μπροστα στην δυσκολιες γιατι η ιδια η ζωη ειναι ενας μεγαλος αγωνας.

Η εκτεταμενη εκλογικη περιοδος την περσινη χρονια μας κουρασε ολους και μαζι μ' αυτο δυσκολεψε και το εργο μας. Αλλα το Δ.Σ. του Συλλογου δεν πτοηθηκε και εβγαλε εις περας το προγραμμα του, ταυτοχρονα εδειξε οτι ειμαστε πιο ωριμοι και πιο ενεργοι μετα απο 2 χροννια δημοκρατιας.
Με τη συμφωνη γνωμη του τοτε επαρχου Ζησο Λουτση και του τωρινου Σωκρατη Σπυρου ξεκινησαμε το χτισιμο των πετρινων κερκιδων στο γηπεδο του σχολειου καταφεραμε και χτισαμε 2 κερκιδες χωρητικοτητας 200 ατομων, χαρη στη δικη σας συνεισφορα και βοηθεια το έργο θα συνεχιστει αυτη τη φορα στηριζομενοι κυριως στην επαρχεια.
Οργανωσαμε και καθαρισαμε εθελοντικα στις 11 Αυγουστου τον κεντρικο δρομο του χωριου μας, να ευχαριστησουμε εδω επι της ευκαιριας τη μηχανοκινητη ομαδα του Φοινικιου που η συμβολη του ητανε καθοριστικη, τον Βαγγελη Ζωτο, τον Παντελη Κωστα, τον Κλεανθη Νικο, τον Ηλια Τσεφο και ολους τους αλλους χωριανους που πηραν μερος σε αυτην την επιχειρηση με αποτελεσμα μεσα σε μια μερα να τραβηξουμε 42 φορτηγα μπαζα.
Πολλοί  αλλοι δεν πηραν μερος σε αυτην την επιχειρηση με το ιδιο σκεπτικο συμπεριφερθηκαν και χτες που βοηθησαμε εθελοντικα για το υδραγωγειο , το ιδιο και για τα σκαλια στο γηπεδο. Κατακρινοντας μας οτι ειναι για κομματικους σκοπους και αλλοι οτι δεν τους αφορα γιατι δεν ειναι δικο τους. Όχι, ειναι λαθος τετοιες σκεψεις και συμπεριφορες γιατι δεν ειναι δικο μας μονο το σπιτι και η αυλη που το περιβαλει.Δικα μας ειναι τα σοκακια και οι δρομοι και οι πλατιες γιατι δικο μας ειναι το χωριο μας ειναι το Φοινικη. Δεν μπορουμε να παμε μπροστα με το κεφαλη στραμμενο προς τα πισω.
Δεν καναμε πραγματα για να ειμαστε αρεστοι σε αλλους κανουμε πραγματα για να ειμαστε αριστοι με τον εαυτο μας.



Αγαπητοι Φοινικιωτες ζουμε σε ενα συστημα δημοκρατιας που δεν ειναι το τελειο αλλα εχει τα λιγοτερα κακα απο τα αλλα, πριν 22 χροννια ζουσαμε σε συστημα δικτατοριας που δεν ειχαμε δικαιώματα αλλα μονο υποχρεωσεις.
Τωρα ζουμε στην Δημοκρατια που εχουμε υποχρεωσεις αλλα και δικαιωματα. Οταν αυτα τα δυο απο όλους μας πανε παραλληλα τοτε ο τοπος μας θα παει καλυτερα περα απο πολιτικες και κομματα.
Οι πολιτικες και τα κομματα εχουν τη χρησιμοτητα τους ομως πανω απο κομματα και συστηματα που απο τον τοπο μας , επι αιωνες εχουν περασει πολλα εμεις ειμαστε εδω αποψε γιατι ειμαστε Φοινικιωτες ειμαστε Ελληνες εδω και χιλιαδες χρόνια και αυτο δεν αλλαξε και δεν θα αλλαξει ποτε και με τιποτα,
Κληρονομισαμε πλουσια ιστορια και λαμπρο πολιτισμο απο τους προγονους μας και εχουμε χρεος να διατηρησουμε ζωντανες και να μεταδοσουμε αυτες τις αξιες στα παιδια μας, το οποιο φαινεται εμπρακτως εδω αποψε με αυτες τις μικρες νεράιδες που μας συγκινησαν ολους.


Λογω της οικονομικης κρισης πολλοι δικοι μας γυρισαν στο χωριο και αλλοι σκεφτονται την επιστροφη.
Μια λαικη παροιμια λεει <<Οταν πεφτεις στη γη στρεριωνεσαι για να σηκωθεις>> σηκωνεσαι ομως πιο ευκολα οταν η γη που ακουμπας ειναι γονιμη και την γονιμοτητα τη φερνει το νερο το οποιο εμεις δεν εχουμε εδω και 20 χρόνια στο αρδευτικό κανάλι κ.κ.3.
Τωρα ειναι περισσοτεροι αναγκη απο ποτε να φερουμε το νερο για να προκοψη και να πλουτισει ο τοπος μας και χαίρομαι που αυτο το εργο ειναι στα σχεδια της επαρχειας.
Γιατι πανω απ'ολα ο καθενας μας πρεπει να αναρωτηθει τι εχει κανει ο ιδιος για τον τοπο του και μετα ο τοπος του γιαυτον. 



Το καλοκαιρι που ερχεται στο χωριο μας σε συνεργασια επαρχειας και Συλλογου θα διοργανωσουμε πολιτιστικο φεστιβαλ που θα παρουν μερος και αλλες επαρχειες.
Να κανουμε το Φοινικι πολιτιστικη πρωτευουσα της ελληνικης μειονοτητας. Να δωσουμε στο Φοινικι τη λαμψη και το κυρος που του ανηκει στο χρονο και την ιστορια του.


Ολοι μας ειμαστε συνταξιδιοτες σ'αυτο το ταξιδι που λεγεται ζωη. Σημασια ομως εχει να περπαταμε με το κεφαλι ψηλα και σε αυτα τα δυσκολα χρόνια που περναμε και βλεπουμε γυρω μας και οταν συνανθρωποι μας πανε και χασουν το βηματισμο, να τους αρπαζουμε να τους βοηθαμε να τους περνουμε μαζι μας γιατι τοτε το ταξιδι αποκτα περισσοτερο νοημα.


Ευχαριστω πολυ ολο το Δ.Σ. του Συλλογου που σταθηκαν διπλα μου γιατι η προσπαθεια ειναι συλλογικη. Ευχαριστω την οικογενεια μου, να ευχαριστησω ολους εσας που βρισκεστε αποψε εδω, γιατι αυτο μας δινει τη δυναμη να συνεχισουμε. 

Ευχομαι να περασετε μια ομορφη βραδια.

Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου