Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Ο Μπουγιάρ Νισάνι νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας - Με κοινό μαντήλι κλαίνε Τσάμηδες και Ντούλες


Το αλβανικό Κοινοβούλιο  εξέλεξε στις 11 Ιουνίου τον Μπουγιάρ Νισάνι νέο πρόεδρο της Αλβανικής Δημοκρατίας. 

Ο νέος πρόεδρος εξελέγη κατά την τέταρτη ψηφοφορία του Σώματος με 73 ψήφους. 
Στη διαδικασία δεν συμμετείχε το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα. 
Ο Νισάνι μεταπηδά, με την ψηφοφορία αυτή από τη θέση του Υπουργού Εσωτερικών στον προεδρικό θώκο.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Τίρανα "έδωσε την ευλογία του" γράφει αλβανικό δημοσίευμα στην εκλογή  του υποψήφιου προέδρου για το νέο αρχηγό του κράτους.
Ο Νισάνι είχε προταθεί από την πλειοψηφία αμέσως μετά την αποχώρηση από την κούρσα του Αρτάν Χότζα και ενός από τα ονόματα που είχαν προταθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ της πλειοψηφίας και των Σοσιαλιστών, μια πρόταση που έληξε χωρίς  συναίνεση.

Νωρίτερα κατά τη συνεδρίαση του Δημοκρατικού κόμματος ο Νισάνι κατάφερε να επικρατήσει  μεταξύ των 26 υποψηφιοτήτων και να λάβει μέρος  στην εκλογική αναμέτρηση  για τη θέση του προέδρου.

Αντιδράσεις από τον Φάτος Νάνο

Ο ιδρυτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας, Φάτος Νάνο,  για την επέτειο των 21 χρόνων ίδρυσης του κόμματος, δήλωσε ότι ο μόνος άνθρωπος που χωρίζει τους Σοσιαλιστές από τον ιδρυτή τους είναι ο νυν ηγέτης Έντι Ράμα.


Μία ημέρα μετά  την εκλογή του νέου προέδρου της Αλβανικής Δημοκρατίας, ο Φάτος Νάνο, ο οποίος έχασε την προεδρική κούρσα επειδή δεν τον "αγκάλιασε" ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Έντι Ράμα, τον οποίο κατηγόρησε ότι από την ημέρα που πάτησε το πόδι του ως επικεφαλής του κόμματος έφερε μόνον «απώλειες- απώλειες- απώλειες».
Δεν δίστασε να τον χαρακτηρίσει ως αρλεκίνο  και ότι από έλλειψη στρατηγικής και με ανόητη συμπεριφορά δώρισε τη νίκη στο Σαλί Μπερίσα,  αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο να αποφασίσει αυτός για το ποιος θα γίνει πρόεδρος της Δημοκρατίας.

με πληροφορίες από: http://www.echedoros-a.gr/


Ο τίτλος του άρθρου οφείλεται στο ότι οι μοναδικοί υποστηρικτές του Φάτος Νάνο για τον ύπατο αξίωμα του αλβανικού κράτους ήταν ο πρόεδρος του PBDNJ Βαγγέλης Ντούλες και οι δύο βουλευτές του PDIU, γνωστού και ως τσάμικου κόμματος, Σπετίμ Ιντρίζι και Ντασαμίρ Ταχίρι. 
Είναι τουλάχιστον η τρίτη φορά που ο "τσαμοφάγος" Ντούλε συμπλέει με τον ηγέτη των Αλβανοτσάμηδων Ιντρίζι τόσο ανοικτά. 
Η πρώτη ήταν στις βουλευτικές εκλογές του 2009, τότε που ο Ιντρίζι ήταν στην τέταρτη θέση της λίστας των υποψηφίων του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Περιφέρεια Αυλώνας, όπου το PBDNJ συμμαχούσε με το PS συμμετέχοντας στον ίδιο συνασπισμό.
Η δεύτερη ήταν στις δημοτικές εκλογές του 2011 όπου οι Τσάμηδες ψηφοφόροι στις Επαρχίες Φοινίκης και Λιβαδειάς υποστήριξαν μαζικά τους υποψηφίους Επάρχους του PBDNJ, ενώ μνημειώδεις έμειναν οι πανηγυρισμοί με τις αλβανικές σημαίες στην Επαρχία Φοινίκης, όπου συμμετείχαν και οπαδοί του KEAΔ, την ημέρα που το εκλογοδικείο Τιράνων έδωσε τη νίκη στον εκλεκτό τους.     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου