Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Την Επαρχία Αλύκου επισκέφθηκε ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ Μίλαν Μπίτο

Ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ στο Αργυρόκαστρο κ. Μιλάν Μπίττο, ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόσκληση του προέδρου του Κόμματος των Ελλήνων κ. Χρήστου Κίτσιου να επισκεφτούν από κοινού την επαρχία Αλύκου για να δοθεί η δυνατότητα στους παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης να προβάλλουν στον διεθνή οργανισμό τους προβληματισμούς τους σχετικά με το περιουσιακό.
Το μεσημέρι της Δευτέρας 11-6-2012, τους υποδέχτηκαν στα γραφεία της Επαρχίας Αλύκου ο Έπαρχος Χρήστος Καϊσης, ο αντιπρόεδρος  Σπύρος Παπάς, ο πρόεδρος του Επαρχιακού Συμβουλίου Χρήστος Τούρλας και οι  εμπειρογνώμονες της Επαρχίας Αλέξης Νάτσης και Κοσμάς Μότσιος. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο πρώτος πρόεδρος της Ομόνοιας και πρώην βουλευτής Ανδρέας Ζαρμπαλάς.
Οι οικοδεσπότες παρουσίασαν στον εκπρόσωπο του ΟΑΣΕ το φάκελο που η Επιτροπή Επιστροφής Ιδιοκτησιών και τα δικαστήρια έδωσαν αυθαίρετα σε ετερογενείς αλλοεθνείς μία έκταση 280 εκταρίων στην τοποθεσία Τσιμίκο, ενώ παραδοσιακά ήταν ιδιοκτησία του χωριού Καινούργιο. Αναφέρθηκαν επίσης και σε άλλες περιπτώσεις μεταφοράς από δικαστήρια τίτλων κυριότητας σε ανύπαρκτους ιδιοκτήτες, προσβάλλοντας έτσι το νόμο και αδικώντας τους Έλληνες διαχρονικούς ιδιοκτήτες αυτών των χωριών, που ιστορικά έχουν καταγράψει την πιο ηρωική μορφή αντίστασης για το περιουσιακό, τον επαναστάτη Θωμά Σπύρο.
Ο Πρόεδρος του Κόμματος ΕΕΜΜ – MEGA κ. Χρήστος Κίτσιος περιέγραψε, παρουσία του εκπροσώπου του ΟΑΣΕ, το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, όπου πλήθος δικαστικών αποφάσεων αμφισβητούν και το νόμο 7501 ημερομηνίας 19.07.1991 "Περί της γης", αλλά έρχονται και  σε αντίθεση με προηγούμενες αποφάσεις που έχουν δικαιώσει τους κατοίκους των χωριών μας.
Απαίτηση μας είναι να σταματήσει αυτή η επίθεση υφαρπαγής των περιουσιών μας και να τεθεί σε ισχύ από το αλβανικό κράτος η εφαρμογή της παραγράφου της Σύμβασης Πλαίσιο για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων, όπου απαγορεύεται η πολιτική εθνικής αλλοίωσης των μειονοτικών περιοχών.
Ο κ. Μπίττο, κατέγραψε τους προβληματισμούς που έθεσαν οι παρευρισκόμενοι και υποσχέθηκε στον πρόεδρο του Κόμματος «Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον» ότι θα είναι σε τακτική επικοινωνία με τους τοπικούς άρχοντες για να ακούσει τα αιτήματά τους στο περιουσιακό, καθώς και σε άλλες κατευθύνσεις που σχετίζονται με την εφαρμογή των ευρωπαϊκών συμφωνηθέντων για τις μειονότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου