Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Οι «5» και ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός στη δίνη του αλβανικού εθνικιστικού κυκλώνα


Είναι  ένα νέο βιβλίο που προετοιμάζει με πάθος, το παλικάρι από  τη Δερβιτσάνη, ο Κώστας Κυριακού. Αυτός που στον καιρό που τα έσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά, στον καιρό της πιο στυγνής δικτατορίας, τοιχοκόλλησε μεγάλα συνθήματα ενάντια στον κομμουνισμό, στο κέντρο του χωριού του.

Αργότερα  φυλακίζεται και ξαναφυλακίζεται στην πολύκροτη ΔΙΚΗ ΤΩΝ 5 ηγετών της Ομόνοιας. Και γράφει : 
«… Από το 1992 και μέχρι το 1994 η Ομόνοια σε συνεργασία με τους πρώην φυλακισθέντες, είχε οργανώσει με επιτυχία αρκετά συλλαλητήρια και διαμαρτυρίες. Οι ιθύνοντες του κράτους, με κομμένη την ανάσα, παρακολουθούσαν όλες αυτές τις δραστηριότητες. Έτρεμαν στην ιδέα μήπως οι μαζικές αυτές συγκεντρώσεις θα οδηγούσαν τους Βορειοηπειρώτες στη διεκδίκηση της αυτονομίας (όπως μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έγιναν στις 30/06/1993 στο Αργυρόκαστρο, μετά τον διωγμό του αρχιμανδρίτη Χρυσόστομου Μαϊδώνη). Αυτός ο εφιάλτης διακατείχε ιδιαίτερα τους βετεράνους των Χότζια – Αλία, με καίριες θέσεις στον κρατικό μηχανισμό, πολλοί από τους οποίους ήταν σύμβουλοι για τα εθνικά θέματα στην κυβέρνηση Μπερίσια».

Και ο Μπερίσια, αργότερα δηλώνει: «Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη μου στην πολιτική ήταν η Δίκη των "5" της Ομόνοιας. Οι κατηγορίες εναντίον τους ήταν μια κατασκευασμένη σκευωρία εις βάρος της Ελληνικής Μειονότητας. Τότε μας παρέσυραν άνθρωποι του πρώην συστήματος. Αυτοί οι μειονοτικοί υπέφεραν αδίκως» θα δήλωνε αργότερα ο ίδιος ο Αλβανός πρωθυπουργός, ο Σ. Μπερίσια, στον δημοσιογράφο Καραγιάννη της εφημερίδας «ESPRESO» 22/02/2005.
     
Η φοβία και η καχυποψία διαπιστώνεται εύκολα και με το 36σέλιδο ατεκμηρίωτο  κατηγορητήριο των «5» στο οποίο  εκτός των άλλων οι συντάκτες του ενέπλεξαν Έλληνες υπουργούς, την Ελληνική Ασφάλεια, την Εκκλησία, συλλόγους, σωματεία, την ΠΟΑΚΑ, ακόμα και τον πρώην πρωθυπουργό Μητσοτάκη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου