Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα η εκδήλωση για την επέτειο της Αυτονομίας της Β. Ηπείρου

Για άλλη μία χρονιά η Νεολαία Βορειοηπειρωτών Αχαΐας πραγματοποίησε την καθιερωμένη και στην Πάτρα εκδήλωση για την επέτειο της ανακήρυξης της Αυτονόμου Πολιτείας της Βορείου Ηπείρου, την 17η Φεβρουαρίου 1914.

Η γενική γραμματέας της Νεολαίας Ιωάννα Κότση αφού καλωσόρισε στην πλατεία Όλγας - η οποία είχε σημαιοστολισθεί από το Δήμο Πατρέων όπως και στις εθνικές επετείους της 25ης Μαρτίου και της 28ης Οκτωβρίου - τους παρευρισκόμενους, κάλεσε τους ιερείς που ήταν παρόντες να ψάλουν την επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των Αγωνιστών του 1914.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους ιερωμένους, όπως κάθε χρόνο, ήταν και ο πατήρ Αναστάσιος Γκοτσόπουλος, ηρωικό μέλος της ΣΦΕΒΑ ως λαϊκός και πρόεδρος της οργάνωσης την περίοδο 1989-1993.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Αχαΐας Σταύρος Γκίνος, ο οποίος ζήτησε αρχικά να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του δολοφονημένου τον περσινό Αύγουστο από Αλβανούς εξτρεμιστές Χιμαριώτη, Αριστοτέλη Γκούμα.

Ο κ. Γκίνος στον πανηγυρικό λόγο της ημέρας αναφέρθηκε στην εποποιία του Βορειοηπειρωτικού Αγώνα και την ιστορική κυβέρνηση υπό την προεδρία του Γεωργίου Χρηστάκη Ζωγράφου. Για τις σημερινές συνθήκες το θέμα που κυριάρχησε ήταν η επικείμενη απογραφή πληθυσμού στην Αλβανία και η παράνομη εκστρατεία του αλβανικού κατεστημένου να επιβάλλει τον εκφοβισμό ως προς τη δήλωση της ελληνικής εθνικότητας με την ουσιαστική απαγόρευση του δικαιώματος για εθνικό αυτοπροσδιορισμό, παρόλο που τα Τίρανα έχουν υπογράψει διεθνείς συμβάσεις για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο πρόεδρος της ΝΕ.Β. Αχαΐας κάλεσε τους Βορειοηπειρώτες σε μαζική συμμετοχή στην απογραφή πληθυσμού, η οποία όπως τόνισε «αποτελεί ιστορική ευκαιρία ώστε να καταδειχθεί το πραγματικό μέγεθος του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού και να αποκατασταθούν μερικά από τα δεινά του παρελθόντος». 
Παράλληλα εξέφρασε έντονη διαμαρτυρία για την ανάκληση του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Κορυτσά Θεόδωρου Οικονόμου, ο οποίος έκανε λόγο για αυτονόητες ιστορικές αλήθειες υπέρ των Ελλήνων της περιοχής και το δικαίωμα τους να δηλώσουν ελεύθερα την εθνικότητα τους στην επικείμενη απογραφή.
«Μήπως δεν υπάρχουν Έλληνες γηγενείς στην Κορυτσά; Μήπως οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου δεν έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα του εθνικού αυτοπροσδιορισμού» είπε ο κ. Γκίνος απευθυνόμενος στην ελληνική πολιτεία, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει και για την απουσία οιασδήποτε αναφοράς στα ελληνικά σχολικά βιβλία σχετικά με τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, καθώς και για την εγκατάλειψη της πατρογονικής γης, όπου την κατάσταση μπορεί να αντιστρέψει η Ελλάδα, δίνοντας κίνητρα στους νέους για επιστροφή με ανάλογα προγράμματα.

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Βουλευτής Αχαΐας με τη Νέα Δημοκρατία Νίκος Νικολόπουλος ο οποίος στο χαιρετισμό του τόνισε ότι «οι Βορειοηπειρώτες είστε περισσότερο Έλληνες και πατριώτες από εμάς. Ο ίδιος θα είμαι πάντα δίπλα σας σε όλους τους δίκαιους αγώνες». Ο κ. Νικολόπουλος, που κατέθεσε και στεφάνι στο μνημείο της Ελευθερίας, θύμισε μάλιστα ότι ήταν αυτός που ζήτησε στη Βουλή των Ελλήνων να αναγράφονται τα στοιχεία των Βορειοηπειρωτών που έχουν Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς, κατά τις συναλλαγές τους με τις δημόσιες υπηρεσίες, με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με λατινικούς. 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε επίσης και ο πολιτευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, ενώ στεφάνια κατέθεσαν επίσης αντιπρόσωποι από: 
την Νομαρχιακή Επιτροπή ΛΑ.Ο.Σ Αχαΐας, τη Νεολαία ΛΑ.Ο.Σ. Αχαΐας, την Ένωση Βορειοηπειρωτών Αχαΐας, τον Σύλλογο Βορειοηπειρωτών Θεσσαλίας "Ο Πύρρος", την Ένωση Χειμαρριωτών, τον Αυτόνομο Φοιτητικό Συνασπισμό Κυπρίων "Φλόγα" Πατρών, τον Παμμεσηνιακό Σύλλογο Πατρών και την Επιτροπή Εθνικής Μνήμης.

Αφού ανακρούστηκε από τη μπάντα του Δήμου Πατρέων ο εθνικός ύμνος "εις την Ελευθερίαν", οι νέοι Βορειοηπειρώτες τέλος, με όλους τους παρευρισκόμενους, έκλεισαν συμβολικά για μισή ώρα την οδό Μαίζονος εκφωνώντας συνθήματα υπέρ των δικαίων του Ελληνισμού κυρίως στο Βορειοηπειρωτικό αλλά και σε άλλα εθνικά θέματα, κάτι που έτυχε ιδιαίτερα θετικής ανταπόκρισης από τους κατοίκους της περιοχής.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης η Νεολαία Βορειοηπειρωτών Αχαΐας προσέφερε καφέ και διάφορα κεράσματα στο Σπίτι του Ηπειρώτη.

Το γεγονός με το οποίο τιμήθηκε η επέτειος του Αυτονομιακού Αγώνα καλύφθηκε από τους τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς SUPER B και ΠΑΤΡΑ TV, καθώς και από τις εφημερίδες ΓΝΩΜΗ και ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΧΑΪΑΣ.


Δείτε και ένα σχετικό ρεπορτάζ:   

2 σχόλια:

  1. έλεος, λέγεται ΝΕΒΑ οχι ΝΕΒ,ήθελαν να το κάνουν παράρτημα στο μαγαζάκι οι άλλοι αλλά δεν τα κατάφεραν.
    Μπράβο στο Γκίνο που είπε όχι,μην το κάνετε εσείς είναι κρίμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μάλλον δεν διαβάζετε σωστά αυτά που γράφουμε ή θέλετε να δίνετε ότι ερμηνεία σας συμφέρει.
    Γράψαμε ξεκάθαρα ΝΕΒ ΑΧΑΪΑΣ.
    Το αρκτικόλεξο "ΝΕΒΑ" πολλοί μπορεί να μην το καταλαβαίνουν ακόμα και έτσι θέλουμε να τονίσουμε τον τοπικό χαρακτήρα του ανεξάρτητου σωματείου που συσπειρώνει τη βορειοηπειρωτική νεολαία στην Πάτρα και όλο το νομό.
    Με τον καιρό όμως θα καθιερωθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή