Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011

Το Κόμμα των Ελλήνων καταδικάζει τις έκνομες παρεμβάσεις του Αντιπροέδρου του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαιοσύνης


                        ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το κόμμα «Εθνική  Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον»  EEMM-MEGA παρακολουθεί αυτές τις ημέρες με προσοχή όλη την προπαγάνδα που ασκούν στα αλβανικά ΜΜΕ ορισμένα κυκλώματα στη χώρα για την απαλοιφή των λημμάτων «εθνικότητα» και «θρήσκευμα» από το ερωτηματολόγιο της απογραφής του πληθυσμού και των ακινήτων που θα εφαρμοστεί τον Απρίλη του τρέχοντος έτους και εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του για την αντισυνταγματική και παράνομη τοποθέτηση του αντιπροέδρου του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαιοσύνης κύριου Κρεσνίκ Σπαχίου, ο οποίος, μεταξύ άλλων προσβάλλει το νόμο ασκώντας πιέσεις στους δικαστές ώστε να μην εξετάσουν υποθέσεις επανάκτησης της εθνικότητας εκείνων των ανθρώπων που τους αφαιρέθηκε αυθαίρετα στην εποχή του απολυταρχικού κομμουνιστικού καθεστώτος. 

Ταυτόχρονα ο κ. Σπαχίου αμφισβητεί ανοικτά την παράγραφο 1 του Άρθρου 3 της Σύμβασης Πλαίσιο για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων του Συμβουλίου της Ευρώπης η οποία κάνει λόγο για «το δικαίωμα κάθε προσώπου που ανήκει σε μία εθνική μειονότητα να επιλέγει ελεύθερα εάν θα αντιμετωπίζεται ή όχι βάσει αυτής του της ιδιότητας και καμία δυσμενής επίπτωση δεν μπορεί να προκύψει από την επιλογή αυτή ή από την άσκηση των συναφών δικαιωμάτων».

Η παράνομη και εντελώς προσωπική εκστρατεία εξ ονόματος ενός ανωτάτου θεσμού της Δικαιοσύνης στη χώρα δεν έχει προηγούμενο και θεωρείται αρνητική διάκριση κυρίως κατά της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, αλλά και αντισυνταγματική, γιατί τα δικαιώματα των μειονοτήτων σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στάνταρντς είναι κατοχυρωμένα  στο Σύνταγμα αλλά  και στις συμβάσεις που είναι επικυρωμένες από το ανώτατο όργανο της αλβανικής νομοθεσίας, έτσι ώστε να μην επιτρέπεται σε κανένα άτομο, έστω κι αν αυτός είναι αντιπρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαιοσύνης, να τα αμφισβητήσει ή να τα περιορίσει. 
Ακόμα περισσότερο που οι συμπεριφορές αυτές γίνονται τροφή για εξτρεμιστικά στοιχεία στη χώρα, που απειλούν ανοικτά για ενδεχόμενη γενοκτονία κατά του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, όπως είναι η περίπτωση του ανθέλληνα πρώην βουλευτή Αβντί Μπαλέτα στον τηλεοπτικό σταθμό TOP CHANEL.

Το  Κόμμα των Ελλήνων καλεί τον Πρόεδρο της Αλβανικής Δημοκρατίας να ασκήσει την επιρροή του ως πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαιοσύνης να σταματήσουν τέτοιες πράξεις που φέρονται κατά των νόμων, γιατί είναι ασυμβίβαστες με το άρθρο 5 του νόμου 8811 ημερομηνίας 17.05.2001 «Περί οργάνωσης και λειτουργίας του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαιοσύνης» που τονίζει ότι:  
«το λειτούργημα του μέλους του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαιοσύνης είναι ασυμβίβαστο με το λειτούργημα του εισαγγελέα, του μέλους των διοικητικών και εκτελεστικών οργάνων των πολιτικών κομμάτων είτε με τη δραστηριότητα υπεράσπισης στα πρωτοβάθμια δικαστήρια ή στα εφετεία».  
Το ασυμβίβαστο στην περίπτωση αυτή αποδεικνύεται από τη στάση του αντιπροέδρου του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαιοσύνης, που είναι παράλληλη με την πολιτική στάση ηγετών μερικών κομμάτων που επιθυμούν την προσβολή του νόμου «Περί ληξιαρχείων» και το νόμο για την «Απογραφή Πληθυσμού και Ακινήτων».

Η «Εθνική  Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον» εκφράζει επίσης  τη θλίψη του που τηλεοπτικά κανάλια, όπως το TOP CHANEL, επιτρέπουν να προβάλλουν από τις συχνότητες τους δηλώσεις αντισυνταγματικές, οι οποίες παροτρύνουν τα εξτρεμιστικά κυκλώματα να καλλιεργήσουν τη μισαλλοδοξία, τη διάκριση και την αποσταθεροποίηση.

Το  κόμμα ΕΕΜΜ-MEGA  τονίζει για ακόμη μία  φορά την αμέριστη υποστήριξη για τη νόμιμη και δημοκρατική λειτουργία των θεσμών στη χώρα και διατίθεται να συμβάλλει για τη σταθεροποίηση και την εξέλιξη της δημοκρατίας στην Αλβανία, με την προϋπόθεση να εφαρμοστούν στην πράξη τα δικαιώματα των μειονοτήτων και ειδικά της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, καθώς και οι βασικές ελευθερίες του ανθρώπου, ως θετικοί παράγοντες για την ένταξή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


ΥΓ.: Να σημειωθούν επίσης κάποιες εξελίξεις των τελευταίων ωρών, όπου ο πρόεδρος του Πρωτοδικείου Αγίων Σαράντα Αλτούν Τσέλια ζήτησε με την παρότρυνση του ίδιου του Αντιπροέδρου του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαιοσύνης Κρ. Σπαχίου, ο οποίος ήρθε εκτάκτως σήμερα στην πόλη, την κατάργηση του νόμου περι ληξιαρχείων από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

2 σχόλια:

  1. to koma twn ellhnwn me ton albanolazari sth ximarra,kati den kollaei

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έκανε ωραία τοποθέτηση το Mega σε σαυτό το θέμα, το σωστό να το λέμε. Για το Λαζαρη αν είναι λάθος επιλογή θα το κρίνουν οι Χιμαριώτες, αλλά το Μπολάνο δύσκολα να τον κερδίσει κάποιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή