Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Προκλητικές εκδηλώσεις στο Λάμποβο: Τώρα βαφτίζουν…Αλβανό και τον Ευάγγελο Ζάππα!


«Ξεχνούν» οι γείτονες την προσφορά του Ευεργέτη προς την Ελλάδα…


• Δεν έχουν τελειωμό οι προκλήσεις των γειτόνων μας Αλβανών σε βάρος της χώρας μας! Αυτή τη φορά επιχείρησαν να… οικειοποιηθούν τον μεγάλο Βορειοηπειρώτη Ευεργέτη Ευάγγελο Ζάππα, τον οποίο βάφτισαν «Αλβανό», με αφορμή την άφιξη της Ολυμπιακής Φλόγας στη γειτονική χώρα.

Συγκεκριμένα, πριν λίγες ημέρες έγιναν στην γενέτειρα του Ευεργέτη, στο χωριό Λάμποβο της Βορείου Ηπείρου εκδηλώσεις για την Φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων. Στα πλαίσιά τους οι διοργανωτές ανήρτησαν σ’ όλο το Λάμποβο, μεγάλα πανό αλλά και αφίσες, με την εικόνα του Ευάγγελου Ζάππα και την επιγραφή «Μέγας Ευεργέτης» (Bamires i Madh στα Αλβανικά). Μάλιστα, άναψαν την Φλόγα προς τιμήν του μεγάλου «Αλβανού», όπως τον βάφτισαν, αναγεννητή των Ολυμπιακών Αγώνων, σε βωμό που τον στόλιζαν ανάγλυφα πορτραίτα των αδελφών Ζάππα! 


Βέβαια, όπως εύστοχα σημειώνει η ιστοσελίδα «borioipirotika. blogspot» που ανέδειξε το θέμα, οι γείτονες παρέλειψαν να διευκρινίσουν πως οι ευεργεσίες του Ευάγγελου Ζάππα ήταν υπέρ της Ελλάδος. Εξάλλου, η μεγαλύτερη προσφορά του προς την πατρίδα μας ήταν το εγχείρημα αναβίωσης των Ολυμπιακών αγώνων σ’ αυτήν, για το οποίο διέθεσε πάρα πολλά χρήματα!
«Αν ζούσε σήμερα ο Ευάγγελος Ζάππας, ίσως να είχε δικαστεί από κάποιο Αλβανικό δικαστήριο, για αντεθνική δράση ως Έλληνας σοβινιστής, αν αναλογιστεί κάνεις την τεράστια συνεισφορά του στον Ελληνισμό», τονίζεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα της ιστοσελίδας και αυτό είναι απολύτως ακριβές, όπως προκύπτει από το «βιογραφικό» του Βορειοηπειρώτη Εθνικού Ευεργέτη.

Πολέμησε τους Τούρκους
Ο Ευάγγελος Ζάππας γεννήθηκε στο Λάμποβο το 1800. Εκεί στέκει ακόμα το ερειπωμένο σήμερα αρχοντικό της οικογένειας Ζάππα. Υπήρξε πρωτοπαλίκαρο του Μάρκου Μπότσαρη σε όλους τους αγώνες των Σουλιωτών κατά του Αλή Πασά. Μετά την πτώση του Σουλίου πέρασε στην ελεύθερη Ελλάδα και αγωνίσθηκε στο πλευρό πολλών μεγάλων οπλαρχηγών σε όλη τη διάρκεια της Εθνεγερσίας, φτάνοντας ως το βαθμό του ταξίαρχου.

Ευεργέτησε την Ελλάδα
Στο τέλος της επανάστασης αρνήθηκε την χρηματική αποζημίωση για τους ήρωες της Επανάστασης και μετανάστευσε στο Βουκουρέστι, όπου μέσα σε τρεις περίπου δεκαετίες απέκτησε τεράστια περιουσία και αντίστοιχα εισοδήματα. 
Ο κύριος αποδέκτης των ευεργεσιών του ήταν η Ελλάδα. Η πιο εντυπωσιακή εκδήλωση της προσφοράς του προς την πατρίδα του ήταν η προσπάθεια αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι το 1859 διεξήχθησαν σε μια πλατεία της Αθήνας. Παράλληλα, φρόντισε να ενισχύσει οικονομικά το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αμαλίειο Ορφανοτροφείο και διέθεσε ένα πολύ μεγάλο ποσό για την πρώτη αναμόρφωση των κερκίδων του Παναθηναϊκού Σταδίου, ενώ χρηματοδότησε και τη δημιουργία του Ζαππείου Μεγάρου. Χρήματα έδωσε επίσης και για τη σύσταση σχολείων στο Λάμποβο.


ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου