Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Η συνέντευξη του προέδρου του παραρτήματος Αττικής της Ομόνοιας Περιφέρειας Κορυτσάς Κυριάκου Θωμά στο ΡΑΔΙΟ ΑΣΤΥ για τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση Ντίσιου


Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στη εκπομπή «ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR» του ΡΑΔΙΟ ΑΣΤΥ, των παραγωγών Αθηνάς Κρεμμύδα και Αλέξανδρου Κορακίδη, την Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Έχουμε εξελίξεις στην υπόθεση του Ναούμ Ντίσιου, όπου την προηγούμενη εβδομάδα η αλβανική αστυνομία εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης στην Ιντερπόλ. Τι σημαίνει αυτό κύριε Θωμά;

Κ. Θωμάς: Δυστυχώς αυτά είναι τα άσχημα νέα για εμάς τους ομογενείς Έλληνες της Κορυτσάς. Είναι μία είδηση που για κάθε ομογενή είναι και ξαφνική και κακή. Γιατί οι Αλβανοί και ειδικά οι ακραίοι μας χτυπάνε γιατί δεν έχουμε βοήθεια από την Ελλάδα και είμαστε στο έλεος του Θεού.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Η ελληνική πλευρά έχει ενημερωθεί για την υπόθεση;

Κ. Θωμάς: Βεβαίως και ενημερώθηκε. Είναι δύο χρόνια τώρα που φωνάζουμε και είναι ντροπή. Πόσο να φωνάξουμε και ποιος θα μας ακούσει; Εκτός από κάποιους ανθρώπους μεμονωμένους, ορισμένους βουλευτές, δεν βλέπουμε να υπάρχει μία κεντρική πολιτική από την Ελλάδα. Όπως και το 1994 με τους Ομονοίτες που τους έβαλαν φυλακή, τώρα επαναλαμβάνεται το ίδιο και με πιο σκληρό τρόπο, με την υπόθεση Ντίσιου. Ο Ναούμ Ντίσιος ως πρόεδρος της Ομόνοιας Περιφέρειας Κορυτσάς έκανε αυτό που θα έκανε κάθε Έλληνας πατριώτης. Τίμησε τους στρατιώτες που είναι θαμμένοι στη Μπομποστίτσα Κορυτσάς, όπου θα το ξαναπούμε, έφτιαξε το δρομάκι, με όλα τα απαραίτητα έγγραφα, εκεί που ήταν λάσπη για να μπορούμε να πηγαίνουμε στο μνημείο τους που είναι δίπλα από την εκκλησία. 

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Ωστόσο κύριε Θωμά, ο κ. Ντίσιος με την υποστήριξη του πρώην Προξένου της Ελλάδος, είχε καλέσει τους Κορυτσαίους να δηλώσουν χωρίς φόβο την ελληνική εθνικότητα τους στην απογραφή…

Κ. Θωμάς: Εκεί ήθελα να πάω. Από κει ξεκίνησε η ιστορία και για αυτό τον δικάζουν ουσιαστικά και όχι για το άλλο. Ο πρώην Πρόξενος, ο κ. Οικονόμου – Καμαρινός, που για μένα είναι ο μεγαλύτερος πατριώτης από την πλευρά του ελληνικού κράτους, ήταν αυτός που έχει κάνει κάτι για εμάς. Ως Πρόξενος είχε πει «Οι Έλληνες της Κορυτσάς να μη φοβάστε να δηλώσετε την ελληνικότητα σας». Ο κ. Ντίσιος που ήταν κοντά του και με την απογραφή που έγινε πέρσι στην Αλβανία ήταν στην πρώτη γραμμή. Όλοι μαζί είχαμε αγωνιστεί αλλά περισσότερο αυτοί που μένουν μόνιμα εκεί. Για αυτό το θέμα όμως οι Έλληνες ήταν πρώτοι που έδιωξαν τον Καμαρινό από την Κορυτσά και τραβάγαν τον άνθρωπο δεξιά και αριστερά.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Φανταζόμαστε ότι δεν είστε ικανοποιημένος από αυτή την εξέλιξη. Τι θα περιμένατε όσον αφορά το χειρισμό της υπόθεσης από δω και πέρα από την Ελλάδα, από το Υπουργείο Εξωτερικών;

Κ. Θωμάς: Πήραμε τηλέφωνο πάνω και μάθαμε ότι έδωσαν την υπόθεση στην Ιντερπόλ. Οι Αλβανοί δεν έδωσαν στην Ιντερπόλ του εγκληματίες που έχουν σκοτώσει και έχουν κάνει εμπόριο ναρκωτικών. Έδωσαν όμως έναν Έλληνα επειδή δεν τους αρέσει. Είναι σαν να λένε στους Έλληνες «έτσι και σηκώσετε κεφάλι θα σας κόψουμε το κεφάλι». Όλη η ιστορία είναι να μας βάλουν κάτω. Από το Υπουργείο Εξωτερικών τι να περιμένουμε που αυτές τις μέρες δεν έχει κάνει τίποτα; Αφού και η κυβέρνηση αυτή είναι μεταβατική. Μακάρι να υπάρχει και αύριο κυβέρνηση, αλλά όχι βέβαια από το ΣΥΡΙΖΑ, γιατί από αυτό το κόμμα δεν έχουμε ακούσει ούτε ένα καλό για τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου. Πως μπορώ να έχω ελπίδα με αυτούς; Αντίθετα η Νέα Δημοκρατία έχει κάνει πολλά για εμάς αλλά τελευταία δεν μπορεί να κάνει περισσότερα.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Εσείς πως θα κινηθείτε από δω και πέρα ως οργάνωση;

Κ. Θωμάς: Ως Ομόνοια Περιφέρεια Κορυτσάς θα συγκεντρωθούμε η επιτροπή στην Αθήνα και θα ετοιμάσουμε μία επιστολή προς τον Μπερίσα και θα την υπογράψουν όσοι θέλουν και θα του την παραδώσουμε στο χέρι. Είχα πάει πριν μήνες στην Αλβανία και μου είπαν ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, θα το φτιάξουμε.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Σας είχαν διαβεβαιώσει ότι θα λυθεί;


Κ. Θωμάς: Όλοι με βεβαιώναν «όχι δεν θα τον καταδικάσουμε». Αλλά η Ερυθρόμαυρη Συμμαχία είχε στο Ανώτατο Δικαστήριο τον πρόεδρο της τον Σπαχίου, που αυτός είναι τουρκόπιασμα, είναι άνθρωπος των Τούρκων στην Αλβανία και τον κάνουν ότι θέλουν. Αυτός είναι που τραβάει το θέμα με τους φίλους που έχει στην αστυνομία. Παρότι έχει φύγει από το Ανώτατο Δικαστήριο έχει τους δικούς του ανθρώπους στις υπηρεσίες.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Οι διεθνείς οργανισμοί έχουν ενημερωθεί;

Κ. Θωμάς: Βέβαια. Η πρώτη επιστολή που στείλαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση που απάντησαν θετικά. Είπαν ότι το θέμα έχει πάει στην Υπουργό Εξωτερικών της ΕΕ λαίδη Άστον, αλλά δεν είδαμε συνέχεια μετά. Το θέμα ξέρουμε ότι είναι πολιτικό. Το ζήτημα είναι μέχρι πότε οι Αλβανοί θα μας κάνουν ότι θέλουν. Που είναι η ελληνική πολιτεία; Που είναι η ελληνική κυβέρνηση; Που είναι η Ελλάδα; Νομίζουν οι Αλβανοί ότι η Ελλάδα με την οικονομική κρίση θα έχουν κρίση σε όλα και κάνουν αυτά.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Μία προσωπική άποψη. Δεν είναι καλύτερο ο κ. Ντίσιος να παραδοθεί στις ελληνικές αρχές, αν είναι στην               Ελλάδα, και μέσω της Ιντερπόλ, να παραδοθεί στις αλβανικές αρχές και να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα;

Κ. Θωμάς: Όπως ξέρετε ένας πρώην πρόεδρος της Ομόνοιας που δεν ξέρουμε από ποια αίτια πέθανε, το ίδιο φοβόμαστε μην γίνει και με τον Ντίσιο. Γιατί να πάει εκεί να φυλακιστεί; Τι έγκλημα έκανε; επειδή ως πρόεδρος της Ομόνοιας Περιφέρειας Κορυτσάς έφτιαξε λίγα σκαλοπάτια; ή επειδή δήλωσε Έλληνας στην απογραφή; Δεν το βλέπω σωστό αυτό. Θα πάω πάλι πάνω αυτές τις μέρες να κάνω προσπάθειες, έκανα ήδη αρκετές θα συνεχίσω όμως. Δεν ξέρω ποια κόμματα θα μας υποστηρίξουν, θα φτιάξουμε δικό μας υπόμνημα και όποιος θέλει να μας βοηθήσει. Θα πάω στα Τίρανα και θα προσπαθήσω μέσω του Έλληνα υπουργού του κ. Ξέρρα να κλείσω κανονικό ραντεβού με τον Πρωθυπουργό Μπερίσα, όχι όπως την άλλη φορά που τον βρήκα λίγο και του μίλησα. Παρόλα αυτά ο κ. Μπερίσα λέει τα καλύτερα λόγια για εμάς.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Ναι αλλά άλλα λέει και άλλα κάνει όμως…

Κ. Θωμάς: Δεν είναι θέμα του Πρωθυπουργού. Τουλάχιστον ο ίδιος δείχνει να είναι αντίθετος με τους άλλους, μάλιστα πριν λίγο καιρό τον είχαν κατηγορήσει ως φιλέλληνα.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Δηλαδή λέτε ότι άλλοι κινούν τα νήματα στην Αλβανία…

Κ. Θωμάς: Είναι οι εθνικιστές της Αλβανίας που έχουν δικούς τους ανθρώπους σε διάφορα σημαντικά πόστα ακόμα. Ο Μπερίσα έχει συμφέρον να τα έχει καλά με την Ελλάδα, ενώ ο Τούρκος ο Σπαχίου δεν έχει καταλάβει ότι οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου είναι η γέφυρα φιλίας με την Ελλάδα και την Ευρώπη. Όμως τους Έλληνες της Κορυτσάς και όλης της Βορείου Ηπείρου και της Αλβανίας δεν θα χαθούμε ποτέ, δεν μας φοβίζει τίποτα, ούτε η Ελλάδα πρόκειται να χαθεί. Εμείς είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου