Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2013

Η ΣΦΕΒΑ για την 99η επέτειο της ανακήρυξης της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου


- Αναγκαία η υιοθέτηση Εθνικής Στρατηγικής στο Βορειοηπειρωτικό

17 Φεβρουαρίου 1914. Ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός υψώνει τη Σημαία της Αυτονομίας και καταφέρει ισχυρό ράπισμα στους μηχανορράφους της Ευρώπης που δημιούργησαν το μόρφωμα «Αλβανία» πάνω στα ματωμένα χώματα της Ενιαίας Ελληνικής Ηπείρου.

Η αποφασιστικότητα των επαναστατών αποτυπώνεται στη Διακήρυξη του αρχηγού της Χιμάρας Σπ. Σπυρομήλιου: «Η Ήπειρος Ελληνική από της αρχαιοτάτης εποχής, η Ήπειρος από έτους ηνωμένη με το Ελληνικόν Κράτος, η Ήπειρος πωλείται δούλη εις τους Τουρκαλβανούς, τους μηδέν γνωρίζοντας ή εννοούντας περί της εθνικότητος αυτών. Η Ήπειρος διαμαρτύρεται και κηρύσσει ότι δουλείαν τοιαύτην δεν ανέχεται…»

Το Πρωτόκολλο της Κερκύρας (17 Μαΐου 1914) και η εξ αυτού αναγνωρισθείσα Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου αποτέλεσε το επιστέγασμα του επικού εκείνου αγώνα.

Σήμερα, 99 χρόνια μετά, το γεωπολιτικό περιβάλλον στην περιοχή είναι ρευστό και επικίνδυνο.
Η έξαρση του αλβανικού αλυτρωτισμού με την επίνευση των ΗΠΑ και η πολύπτυχη σύσφιγξη των διμερών σχέσεων Αλβανίας-Τουρκίας,με την ενίσχυση του ρόλου και της παρουσίας της τελευταίας στη γειτονική χώρα, δημιουργούν νέα δεδομένα τα οποία επηρεάζουν ουσιαστικά σε επίπεδο ασφαλείας, τόσο τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, όσο και τον κυρίως Ελλαδικό χώρο.

Στον αντίποδα, οι Βορειοηπειρώτες αδελφοί μας αναζητούν ενότητα, όραμα και προοπτική, ενώ η ελληνική κυβέρνηση δεν ασκεί τον αποφασιστικό εκείνο ρόλο που επιτάσσουν το Δίκαιο και η Ιστορία για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητος.
Η ΣΦΕΒΑ και ο ΠΑΣΥΒΑ επισημαίνουν για μια ακόμη φορά την αναγκαιότητα υιοθετήσεως Εθνικής Στρατηγικής στο Βορειοηπειρωτικό, το οποίο συνιστά ενεργό Εθνικό Ζήτημα.
Ας προλάβουμε κάποτε τις εξελίξεις, για να μην τρέχουμε μονίμως ασθμαίνοντας πίσω από αυτές!

Αθήνα, 16-2-2013
ΚΔΣ ΣΦΕΒΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου