Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2013

Ο Νίκος Ανα(ν)στασιάδης νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας


Λευκωσία, Κύπρος

Ισχυρή εντολή στον Νίκο Αναστασιάδη, τον έβδομο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, έδωσαν οι ψηφοφόροι στις προεδρικές εκλογές με τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ να επικρατεί με μεγάλη διαφορά έναντι του υποψήφιου του ΑΚΕΛ, Σταύρου Μαλά.

Με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων, ο Νίκος Αναστασιάδης εξασφαλίζει το 57,48% και ο Σταύρος Μαλάς το 42,52%. Το ποσοστό του νέου προέδρου είναι από τα υψηλότερα στην εκλογική ιστορία της Κύπρου.

Η αποχή έφτασε το 18,42% των εγγεγραμμένων ενώ τα λευκά και τα άκυρα είναι αθροιστικά λίγο πάνω από το 7,3%.

Αναλυτικότερα ανά εκλογική περιφέρεια:

ΛευκωσίαΑμμόχωστοςΛάρνακαΛεμεσόςΠάφοςΕξωτερικό
Αναστασιάδης58,4763,8954,2657,7654,9855,11
Μαλάς41,5336,1145,7442,2445,0244,89

Νωρίτερα, τα τέσσερα exit poll των τηλεοπτικών σταθμών έδιναν και αυτά σαφή νίκη στον Ν. Αναστασιάδη με τουλάχιστον 57-8%.

Το αποτέλεσμα των exit poll και τα πρώτα συγκεντρωτικά από τα εκλογικά κέντρα έγιναν δεκτά με πανηγυρισμούς μέσα και έξω στο εκλογικό κέντρο του Ν.Αναστασιάδη, στο οποίο είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου με ελληνικές και κυπριακές σημαίες.

Ενωτικό μήνυμα εξέπεμψε ο Σταύρος Μαλάς στις πρώτες δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης. Ο νέος πρόεδρος «θα μας βρει στο πλευρό του» για τις ενέργειες που φροντίζουν το καλό της χώρας, επισήμανε για να προσθέσει ότι η αντιπολίτευση θα είναι αυστηρός κριτής για όσα εκφεύγουν από τα συμφέροντα του λαού.

Σε κάθε περίπτωση, ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που διαδέχεται τον Δημήτρη Χριστόφια, θα έχει δύσκολο έργο από τις πρώτες κιόλας ημέρες της θητείας του. Μέσα στον Μάρτιο θα ενταθούν και πιθανόν θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με την ΕΕ για την διάσωση των κυπριακών τραπεζών και την υπογραφή του μνημονίου.

Η οικονομία και η ανεργία, η αντιμετώπιση της κρίσης και η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων ήταν εξάλλου τα κυρίαρχα ζητήματα στην προεκλογική εκστρατεία και των δύο γύρων, επισκιάζοντας ίσως για πρώτη φορά το εθνικό θέμα του Κυπριακού.

Ποιος είναι ο Νίκος Αναστασιάδης

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας γεννήθηκε στο Πέρα Πεδί Λεμεσού το 1946.

Σπούδασε στη Νομική στο Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα ήταν ενεργό στέλεχος της Νεολαίας της Ένωσης Κέντρου, και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ναυτικό Δίκαιο στο University of London. Ασκεί τη δικηγορία από το 1972.


Είναι ιδρυτικό μέλος της Νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού, για να περάσει στη συνέχεια στο κόμμα στο πλευρό του Γλαύκου Κληρίδη.

Βουλευτής εκλέγεται συνεχώς από το 1981. Συμμετείχε ως μέλος και ως πρόεδρος έκτοτε σε κοινοβουλευτικές επιτροπές ενώ υπήρξε και αντιπρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων για την πενταετία 1996-2001.

Πρόεδρος του ΔΗΣΥ εκλέχτηκε για πρώτη φορά το 1997 και επανεκλέχτηκε το 1999, το 2003, το 2007 και το 2012.

Το 2004 τάχτηκε υπέρ του σχεδίου Ανάν, το οποίο απορρίφτηκε με δημοψήφισμα.

Ο Νίκος Αναστασιάδης έχει ένα δίδυμο αδερφό και μία αδελφή. Με τη σύζυγο του Άντρη Μουστακούδη απέκτησαν δύο κόρες, την Έλσα και την Ινώ, ενώ έχουν και τέσσερα εγγόνια.

Μιχάλης Δουρμούσογλου
Newsroom ΔΟΛ


Τα αποτελέσματα του α΄ γύρου

ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (ΔΗΣΥ)  45,46%ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΛΑΣ (ΑΚΕΛ)  26,91%
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΛΛΗΚΑΣ (Ανεξ.)  24,93%
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ (ΕΛΑΜ)  0,88%
ΠΡΑΞΟΥΛΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ  0,61%
ΜΑΚΑΡΙΑ ΑΝΤΡΗ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ  0,43%
ΛΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ  0,29%
ΣΟΛΩΝ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ  0,18%
ΚΩΣΤΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ(ΟΥΤΟΠΟΣ)  0,16%
ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ  0,10%
ΛΟΥΚΑΣ ΣΤΑΥΡΟΥ  0,05%

WikiLeaks: Έγγραφα που καταδεικνύουν στήριξη Αναστασιάδη σε επαναφορά του σχεδίου Ανάν

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης στην Κωνσταντινούπολη το Φεβρουαρίο του 2005 με φόντο την επιγραφή «Όλα για την Τουρκία».
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης στην Κωνσταντινούπολη το Φεβρουάριο του 2005 με φόντο την επιγραφή «Όλα για την Τουρκία».
Έγγραφα που διέρρευσαν στον ιστοτόπο Wikileaks και τα οποία αναφέρονται σε κατ΄ ιδίαν αναφορές του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη για το σχέδιο Ανάν, παρουσίασε ομάδα νέων που στηρίζει την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα. 
Σύμφωνα με το νομικό Σίμο Αγγελίδη, τα έγγραφα καλύπτουν την περίοδο μέχρι το 2009 και καταρρίπτουν με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο τον ισχυρισμό του Ν. Αναστασιάδη ότι το σχέδιο Ανάν αποτελεί παρελθόν. Τα κείμενα, που μιλούν από μόνα τους και με την επιφύλαξη ότι αποδίδουν την αλήθεια ως προς τα γεγονότα, αποδεικνύουν τη σαφή πολιτική τοποθέτηση ότι το σχέδιο Ανάν αποτελεί τη μόνη βάση λύσης του Κυπριακού, όπου και εάν γίνονται οι συζητήσεις, στην Κύπρο ή ακόμη και στην Τουρκία. 
Παράλληλα, σημειώνει πως “τα έγγραφα υπάρχουν και αποκαλύπτουν τη μόνη αλήθεια, ότι το παιγνίδι είναι στημένο” και πως “παρά τις σημερινές του προεκλογικές δηλώσεις, αποδεικνύεται ότι ο κ. Αναστασιάδης επιμένει σε λύση τύπου σχεδίου Ανάν με απλές ωραιοποιήσεις”. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου παρουσιάστηκαν τα εξής έγγραφα:
  • Έγγραφο με κωδικό 06NICOSIA766 ημερομηνίας 23ης Μαΐου 2006, σύμφωνα με το οποίο ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι το κόμμα του έχει υποφέρει τα μάλα για την επιλογή του “ΝΑΙ” στο σχέδιο Ανάν για το δημοψήφισμα και για αυτό το λόγο το κόμμα του δεν μπορεί δημόσια να υποστηρίξει το σχέδιο. Ο Α. Νεοφύτου, σύμφωνα πάντα με το έγγραφο, πρόσθεσε ότι κατ` ιδίαν είναι διατεθειμένος να ομολογήσει ότι το σχέδιο Ανάν παραμένει η μόνη βιώσιμη βάση για επανένωση.
  •  Έγγράφο με κωδικό 05ANKARA799 ημερομηνίας 11 Φεβρουαρίου 2005 για την συνάντηση μεταξύ του Ν. Αναστασιάδη και του Αμπντουλάχ Γκουλ στην Τουρκία, σύμφωνα με το οποίο “ο Ντισλί είπε ότι ο Αναστασιάδης ανέφερε στον Γκιουλ ότι εάν υπάρχουν `ορισμένες αλλαγές` στο σχέδιο Ανάν ο ΔΗΣΥ θα έσπρωχνε εκ νέου το σχέδιο Ανάν στους Ε/κ (would again push the plan with the Greek Cypriot public)”.
  • Έγγραφο  με κωδικό 08NICOSIA273 ημερομηνίας 30 Απριλίου 2008 για τα σχόλια του τότε Αμερικανού Πρέσβη για συνάντησή του με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, αναφέρει ότι “ο Αναστασιάδης κατ` ακρίβεια υποστήριξε την επαναφορά (retabling) του σχεδίου Ανάν με στόχο αλλαγές σχεδιασμένες να καταπραΰνουν τις ανησυχίες των Ε/κ”.
  •  Έγγραφο με κωδικό 09NICOSIA317 ημερομηνίας 3 Μαΐου 2009 αναφέρει ότι “ο Αναστασιάδης ανέφερε ότι το κόμμα του εξακολουθούσε να θέλει να δημιουργήσει συμμαχία με υπέρ το υπέρ της λύσης ΑΚΕΛ για να μπορέσει να δημιουργηθεί μια δυναμική (momentum) για να επιτευχθεί το “ΝΑΙ” σε ένα μελλοντικό δημοψήφισμα”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου