Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Συνάντηση σερβικής κυβέρνησης και Αλβανών δημάρχων στο Μπουγιάνοβατς - Η ΕΕ εξετάζει λύση με ανταλλαγή εδαφών Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας


Στο δήμο Μπουγιάνοβατς πραγματοποιήθηκε σήμερα 
συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων της σερβικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των αλβανικών δήμων της Κοιλάδας του Πρέσεβο.


Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τα τρέχοντα θέματα που αφορούν τους Αλβανούς της Κοιλάδας του Πρέσεβο, όπως τα συλλογικά δικαιώματα και οι ελευθερίες, η γλώσσα, τα σύμβολα, η επιστροφή των εκτοπισμένων, η εκπαίδευση, η πρόσληψη των Αλβανών σε δημόσιους οργανισμούς και για την τρέχουσα δεινή κατάσταση των αλβανικών δήμων.

Ο δήμαρχος του Μπουγιάνοβατς, Ναγκίπ Αρίφι, δήλωσε ότι η συνάντηση είχε ένα προπαρασκευαστικό χαρακτήρα γύρω από το κείμενο (πλατφόρμα) εννέα σημείων το οποίο συνέταξαν τα αλβανικά κόμματα και περιέχουν όλα τα προβλήματα που επηρεάζουν το λαό της Κοιλάδας του Πρέσεβο.

Ο πρόεδρος του Δήμου του Πρέσεβο, Μουσταφά Ράγκμι είπε ότι οι αλβανικές απαιτήσεις παρουσιάσθηκαν στους εκπροσώπους της Κυβέρνησης της Σερβίας προκειμένου να προωθηθούν.

Ο πρόεδρος του Φορέα Συντονισμού, Ζόραν Στάνκοβιτς δήλωσε ότι ήταν εξοικειωμένοι με τις απαιτήσεις των Αλβανών ηγετών της Κοιλάδας του Πρέσεβο και τα θέματα που θίχθηκαν θα τα μεταβιβάσουν στη σερβική κυβέρνηση.


«Η ΕΕ εξετάζει λύση με ανταλλαγή εδαφών Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας»


Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο ανταλλαγής εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου.


Αυτό δήλωσε  ο Ελβετός ιστορικός , δημοσιογράφος και ειδικός στα θέματα των Βαλκανίων, Anders Ernst, όπως αναφέρει σήμερα η σερβική εφημερίδα ‘Glas Javnοsti’.

Σύμφωνα με τον Ernst και οι ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας δεν είναι αντίθετοι σε μία τέτοια ιδέα, αλλά προς το παρόν αυτό δεν μπορεί να γίνει λόγω της απροθυμίας που παρουσιάζει η διεθνής κοινότητα.

«Γερμανοί διπλωμάτες με επιβεβαίωσαν ότι μια τέτοια ιδέα κυκλοφορεί στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Θεωρούν ότι η ανταλλαγή  εδαφών είναι μία καλή λύση, αλλά η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να μιλήσει για αυτό το ζήτημα διότι το θεωρεί ταμπού», είπε ο Ernst.


«Η Μεγάλη Αλβανία δεν είναι μύθος»


Οι κοινές προειδοποιήσεις που έρχονται από το Βερολίνο και την Ουάσιγκτον στα Τίρανα, δείχνουν ότι η δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας δεν είναι μύθος, σημειώνει χαρακτηριστικά η σερβική εφημερίδα «Βέτσερνι Νόβοστι».

Οι γερμανο-αμερικανικές αποστολές εξέδωσαν ένα κοινό μήνυμα:  ότι η Αλβανία θα πρέπει να εγκαταλείψει την «ανησυχητική εθνικιστική ρητορική» η οποία  δρομολογείται στα Τίρανα. 


Στις δηλώσεις αυτές προέβησαν σε ξεχωριστές συναντήσεις, σχεδόν το ίδιο χρονικό διάστημα, και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Ρίκερ και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκουίντο Βεστερβέλε,  υπέρ ενός κοινού στρατηγικού στόχου  των Μεγάλων Δυνάμεων και όχι λόγω κινδύνου αποσταθεροποίησης των βαλκανικών κρατών με αλλαγή των συνόρων τους, επισημαίνει η εφημερίδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου