Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

ΤΑ ΚΑΚΩΣ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΟΓΑ

του Κώστα Μακαριάδη, βουλευτή ΚΕΑΔ 1992-1996

 Οι Έλληνες Βορειοηπειρώτες καθώς επίσης και οι Πόντιοι από την πρώην Σοβιετική Ένωση έπαιρναν ένα επίδομα των 360 ευρώ μηνιαίος από το Ελληνικό κράτος μέσων του ΟΓΑ, που είναι ο ασφαλιστικός φορέας των Ελλήνων αγροτών.
Κακώς το επίδομα αυτό το ταύτιζαν και συνεχίζομε ακόμη να το ταυτίζομε με τον όρο της ''σύνταξης'', διότι η σύνταξη είναι κάτι άλλο τελείως διαφορετικό.

  Σύνταξη  δικαιούνται όσοι έχουν εργαστεί για κάποιο χρονικό διάστημα, έχουν συνεισφέρει στο ταμείο και σε μια καθορισμένη ηλικία δικαιούνται βάση νόμου ένα χρηματικό ποσό και ιατρική περίθαλψη για να ζήσουν τα τελευταία χρόνια της ζωής τους. Είναι ένα δικαίωμα εργαζομένων,
αναγνωρισμένο προ πολλού από τις Διεθνείς Κοινότητες.


  Εμείς οι ηλικιωμένοι Βορειοηπειρώτες και Πόντιοι με βάση αυτή την έννοια δεν το δικαιούμαστε διότι δεν έχουμε εργαστεί στην Ελλάδα και δεν είχαμε εισφορές στο ταμείο.
-Οπότε σε εμάς δόθηκε ένα επίδομα ίσο με το ποσό αυτής της σύνταξης και κακός , είναι λάθος διατύπωσης να το θεωρούμε ως σύνταξη.
Γιατί , τίθεται η ερώτηση, δόθηκε το επίδομα αυτό;
Για ανθρωπιστικούς, εθνικούς και οικονομικούς σκοπούς, είτε διαφορετικά: για ανθρωπιστικές, εθνικές και οικονομικές αρχές.


Το δικαιούμασταν τότε όπου πάρθηκε η απόφαση από την Ελληνική Πολιτεία;
Ναι, απολύτως ναι, και δεν έχω σκοπό σε αυτά τα ολίγα να αναφερθώ αναλυτικά.
Απλώς να υπενθυμίσω για όσους η μνήμη τους έχει μειωθεί στο απαράδεχτο ή σε όσους πιο νέους δεν γνωρίζουν, ότι εμείς θυσιαστήκαμε δυο φορές τον περασμένο αιώνα για τα συμφέροντα του Ελληνισμού και της Ελλάδας, διότι μας καθόρισαν τη μοίρα μας χωρίς να μας ρωτήσουν και υποφέραμε ποιος λίγο ποιος πολύ, όπως κανένας άλλος έλληνας επί της Γης!


  -Μήπως ζητούμε να γίνομε επαγγελματίες βορειοηπειρώτες, όπως άκουσα σήμερα να λέει κάποιος δημοσιογράφος σε μια εκπομπή;
      Όχι, απολύτως όχι.
      -Ήμασταν, είμαστε και θα παραμείνομε άξιοι και περήφανοι Έλληνες και μάλιστα και με μεγάλους όρχους όπως λέει ο μπάρμπα Βάσος στο χωριό
μου!
      -Μήπως άλλαξε κάτι σήμερα από τους τρεις σκοπούς και αρχές σήμερα;
      - Όχι, τίποτε!



      Η οικονομική κρίση δε σχετίζεται, νομίζω είναι κατανοητό από όλους, διότι, το χρηματικό ποσό των 180000000 ευρώ ετησίως, αν αφαιρέσεις το ΦΠΑ, που  το εισπράττει ξανά το κράτος και τις συντάξεις από την Αλβανία το μειώνουν ακόμη, θυμάμαι τον αείμνηστο Έβερτ, που μας είπε κάποτε, είναι όσο ξοδέψαμε στην Αθήνα για να καταπολεμήσομε τα ποντίκια.


        -Και όμως αν θεωρηθεί έτσι από τη σημερινή κυβέρνηση, ας πληρώσομε πάλι εμείς η γερατειά για να σώσουμε την πατρίδα από την κρίση, διότι οι νέοι μας δεν έχουν ανάγκη είναι ικανοί φυσικά και πνευματικά και πληρώνουν κανονικά στα ταμεία και σε όλους τους φόρους
της κοινωνίας.
      -Θέλω να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για τη βοήθεια και τη στήριξή του για εμάς του Ελληνικού λαού και της πατρίδας μας και να συστήσω προσοχή σε εκείνους που επί της ευκαιρίας εκφράζονται λανθασμένα και με απαράδεχτο τρόπο.


      Να μη πέσομε θύμα εκείνων που μας κατηγορούν λέγοντας ότι γίνονται έλληνες για μια σύνταξη κλπ. Τα ακούτε καθημερινά τη φόρα έχουν πάρει στην Αλβανία , πολλοί και διάφοροι, ακόμη και δικοί μας.


    Πρέπει να αντιδράσομε:
Ασφαλώς και πρέπει, όμως με συναντήσεις και πειστικό διάλογο, όχι με βρισιές, βλασφημίες και διαμαρτυρίες στους δρόμους και με απεργιακές αντιδράσεις, διότι τα δίκαιά μας δεν έχουν εργατικό χαρακτήρα όπως δίκαια, αντιδρά η εργατική και αγροτική τάξη.

Έχομε δίκιο, διότι εκτός των άλλων, οι άνθρωποι έστησαν έναν τρόπο ζωής και τώρα τους λες, κάνε ότι θέλεις , θέλεις ζήσε, θέλεις όχι.
Τρομερό και όχι όπως έλεγε ο Χαρδαβέλας  σήμερα: ¨απορώ, μα τι ζητούν
αυτοί οι άνθρωποι, η μήπως δεν ξέρουν που ζουν;, κλπ...''.
    

- Για μένα έχει μεγάλη σημασία με ποιους θα πάμε και με ποιούς να γίνει η διαπραγμάτευση; Με τους '' ηγέτες που έχει η Ομόνοια και το ΚΕΑΔ ;''. Αυτοί αν ήταν σωστοί και ικανοί και υπεύθυνοι, δε θα έρχονταν στην Αθήνα για να έκοβαν πίτες και για τραπέζια, αλλά θα πήγαιναν στη βουλή των ελλήνων να κουβέντιαζαν πριν περάσει το νομοσχέδιο στη βουλή για έγκριση, κάτι πολύ απλό. Αλλά και οι ίδιοι Έλληνες βουλευτές με Πύρο Δήμα κ.λπ., οι οποίοι σήμερα κάνουν πως
κόπτονται να γίνει κάτι. Είναι ανεύθυνα λαμόγια, διότι ψηφίζουν χωρίς να τα διαβάζουν και να καταλάβουν τι κάνουν.!;


- Εγώ πιστεύω απόλυτα, ότι το πρόβλημα θα λυθεί, αλλά χρειάζεται κάποιος χρόνος, έτσι όπως λειτουργούν οι διάφορες υπηρεσίες και μηχανισμοί.
Ας κάνουμε λίγο κουράγιο και υπομονή, διότι και δεν έχομε τίποτε άλλο στο χέρι μας!


                        Κώστας Μακαριάδης, συνταξιούχος δάσκαλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου