Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Εγώ θα φωνάζω πάντα δυνατά: ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΙΔΑ!


Και τι δεν πέρασε αυτός ο τόπος, αυτή η πολύπαθης Βόρειος Ήπειρος! Τόσα δεινά για πολλά χρόνια και  ο Ελληνισμός δοκίμασε τόσα βάσανα και δυσκολίες, ακόμη και να φυλακιστούν  το 1994 πέντε πατριώτες λεβέντες της Ομόνοιας και να οδηγηθούν με χειροπέδες στο εδώλιο του κατηγορουμένου, μόνο γιατί υπήρξαν φλογεροί Έλληνες, όπως ο Βεζιάνης, Παπαχρήστος, Κυριακού, Σύρμος, Μάρτος. 

Ανάμεσά τους τότε ήταν και η Ερμιόνη Ανδέα.

Για αυτήν την ηρωίδα έγραψε η  εφημερίδα “ΤΟ ΟΡΑΜΑ”στα πρωτοσέλιδα τον Νοέμβρη 2012 και τον Γενάρη του 2013, για μια αδικία σε βάρος της από ελληνικής πλευράς και θεωρώ επαινετή και δίκαιη την ενέργεια αυτή του Συμβουλίου της Σύνταξης της εφημερίδας.

Από τα δημοσιεύματα αυτά παίρνω αφορμή για να αναφερθώ στην εκλεκτή και αγαπητή Ερμιόνη Ανδρέα, που την γνώρισα για πρώτη φορά όταν οργανώσαμε με το Σωματείο μας, με πολύ συγκίνηση, να επισκεφτούμε την Βόρειο Ήπειρό μας, την σπουδαία  Κορυτσά.

Η Ερμιόνη τότε ήρθε στα σύνορα και μας υποδέχτηκε, 50 μέλη της Μέριμνας Ποντίων Κυρίων Θεσσαλονίκης. Και ήταν συνεχώς κοντά μας όλες τις ώρες. Στιγμές συγκινητικές! Μας ξενάγησε με πάθος και πατριωτικό ενθουσιασμό.
Δεν θα ξεχάσω δε ποτέ τη φράση που είπε με πολύ πόνο: «Και ανάποδα να με κρεμάσουν, εγώ θα φωνάζω πάντα δυνατά: «ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΙΔΑ!»
Η  επικοινωνία μας έκτοτε με την Ερμιόνη συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Και πάντα θαυμάζω την δυναμικότητά της, τον πατριωτισμό της, το κουράγιο της.

Αξίζει επίσης να  επισημάνω το πολύ σημαντικό έργο που επιτελεί η ΣΦΕΒΑ Θεσσαλονίκης που για πολλά χρόνια τώρα αγωνίζεται, και όλα τα παιδιά μαζί, με φλόγα ψυχής, για τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου. Μια ομάδα νέων παιδιών που προσφέρουν με πολύ αγάπη, ανιδιοτελώς βοήθεια και συμπαράσταση στον εκεί Ελληνισμό. Αξιόλογη είναι η προσφορά τους στην εύρυθμη λειτουργία των φροντιστηρίων ελληνικής γλώσσας σε όλη την  Αλβανία. 
Επιθυμώ να αναφερθώ επίσης στους αγώνες της “Ηπειρωτικής Εστίας» Θεσσαλονίκης και στις προσπάθειές των να οργανώνουν εκδηλώσεις, ομιλίες-διαλέξεις με επιτυχία, έτσι ώστε να μένουν ζωντανά τα ιστορικά γεγονότα της Βορείου Ηπείρου.

Τελειώνοντας θα  ήθελα να εκφράσω ολόψυχα μια επιθυμία και μια ευχή: Οι αδελφοί μας Βορειοηπειρώτες να είναι πάντα ενωμένοι, αγαπημένοι και με ομοψυχία και κατανόηση να βαδίζουν το δρόμο για  επιτυχία και νίκη των ελληνικών  ιδανικών και η πατρίδα, μητέρα Ελλάδα ν΄ αγκαλιάσει τα  παιδιά της αυτά.             
                                        
 Μαίρη Κ.Στεργιάδου                                                     
 Επ.Πρόεδρος                             
 Μέριμνας Ποντίων  Κυριών Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου